Dagens overblik: Intet flertal bag finansiering af Kosovo-fængsel, og Danmark kan ende uden for døren i vigtigt politisamarbejde

Næste års økonomiaftale for kommunerne er historisk stram. I Strasbourg var der kaos, da central EU-klimalovgivning skulle stemmes igennem. Og så risikerer Danmark at ryge ud af et europæisk politisamarbejde om DNA og fingeraftryk.

Foto: Peter Leth-Larsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og et varmt velkommen til et dugfriskt overblik over dansk og europæisk politik.

Vi skal forbi et vigtigt politisamarbejde, som Danmark står til at ryge ud af på grund af vores retsforbehold, en "meget ansvarlig" økonomiaftale "i en meget speciel tid" og en stor elefant i Færøerne.

Men vi begynder med at rykke i fængsel. 

Læs også

Intet flertal bag finansiering af aftale om Kriminalforsorgen

Der er nemlig bump på vejen mod realiseringen af ét af regeringens prestigeprojekter; fængselspladser til udvisningsdømte kriminelle i Kosovo, som er en del af en flerårig aftale om Kriminalforsorgens økonomi. Det skriver DR.

For hverken Konservative eller Dansk Folkeparti vil stemme for finanseringen, selv om de er med i aftalen.

Heller ikke Venstre – som står uden for – vil lægge stemmer til. Dermed tyder alt på, at et flertal er umuligt at opnå.

Pengene til at sikre kriminalforsorgens økonomi skal blandt andet hentes med en ny moms på kunst og kultur. Den skal Danmark ifølge både Skatteministeriet og Justitsministeriet indføre på grund af en EU-moms. Men det er de borgerlige partier ikke enige i.

Du kan læse meget mere om historien lige her.

Og hvis du vil dykke ned i substansen bag Kosovo-aftalen, kan du finde de syv mest centrale kritikpunkter her.

Historisk stram økonomiaftale for kommunerne på plads

Vi bevæger os nogle skridt væk fra Folketingssalen og stiller os foran glasdøren til Finansministeriet. Her præsenterede regeringen og KL nemlig sent onsdag aften endelig aftale om om rammerne for kommunernes økonomi i 2023.

Det er en historisk stram aftale, som i hovedtræk ligner det, finansminister Nicolai Wammen (S) havde med i tasken, da han tog hul på årets forhandlinger i maj.

Aftalen skal ifølge Wammen ses i lyset af de aktuelt høje inflation og en generelt stor økonomiske usikkerhed.

”Det er en meget ansvarlig aftale, der tager højde for, at vi lever i en meget speciel tid,” siger Nicolai Wammen.

Du kan læse meget mere om aftalen – herunder hvad KL siger til den – hos os på Altinget lige her.

Og kan du slet ikke få nok, er der et udvidet interview med KL-formand Martin Damm (V) til dig her

Læs også

En elefant i rigsfællesskabet

Rigets sikkerhed er på dagsordenen, når Danmark, Færøerne og Grønland torsdag holder det første møde i det såkaldte kontaktudvalg.

Og selv om de tre lande er enige om mange ting, er især ét emne "hele tiden til stede som elefanten i rummet". Det skriver Altingets Arktis-redaktør, Andreas Krog.

"Det handler om udenlandske investeringer og hvilke lande man må "gå i seng med" og tage imod investeringer fra."

Det kan du læse meget mere om i analysen her.

Vil du hellere lytte? Så finder du en spritny episode af vores daglige nyhedspodcast om emnet her.

Europa-Parlamentet sparker EU’s store klimaplan til hjørne

Det endte i kaos og beskyldninger, da europaparlamentarikerne onsdag skulle stemme om helt central klimalovgivning. Det skriver Altinget.

Helt modsat den gængse forventning blev forslaget om en udvidelse og revision af EU’s kvotesystem nedstemt af 340 stemmer, mens 265 stemte for og 34 afstod.

Det er et nøgleredskab i EU’s klimabestræbelser i den såkaldt Fit for 55-pakke, som skal sikre, at EU kan nå sine klimamål for 2030 og blive klimaneutral i 2050.

Forslag om en social klimafond og en klimatold skal også tilbage til udvalget, for de er tæt forbundet med indretningen af CO2-kvotesystemet og pengene fra den. Og dermed er en væsentlig del af EU’s store klimaplan sparket midlertidig til hjørne.

Du kan dykke ned i, hvad der helt præcist skete i Strasbourg, lige her.

Danmark står til at ryge ud af vigtigt EU-politisamarbejde om DNA og fingeraftryk

Dansk politis muligheder for at forebygge, efterforsker og opklare kriminalitet står til at blive forringet.

Det skyldes nye EU-regler, som betyder, at muligheden for at søge i DNA-profiler, fingeraftryksdatabaser og køretøjsregistre i andre EU-lande kan være fortid på grund af det danske retsforbehold. Det skriver Altinget.

Fredag mødes EU's justitsministre nemlig for at opdatere EU's politisamarbejde om elektronisk udveksling af data, som går under navnet Prüm II.

Siden december har danske embedsmænd forsøgt at forhandle en særaftale på plads. Det er dog hidtil ikke lykkedes.

Derfor vil regeringen som plan B forsøge at få en anden samarbejdsaftale op at stå, hvor målet er som minimum at få samme adgang, som lande uden for EU som Storbritannien, Norge eller Island har.

Du kan læse meget mere – blandt andet hvad danske politikere og Justitsministeriet siger til sagen – her.

Det sker i dag

  • Møde i Folketingssalen. Fra klokken ni skal medlemmerne blandt andet behandle lovforslag om gratis tandpleje for 18-21-årige samt om mulighed for økonomisk kompensation ved svindel med Nemkonto.
  • Senere er transportminister Trine Bramsen (S) i samråd om anlæggelsen af enten en togbro eller togtunnel ved Vejle Fjord.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00