Dagens overblik: Josephine Focks fremtid som partileder afgøres lørdag

NYHEDSOVERBLIK: Efter et ekstraordinært møde lørdag tager Alternativets hovedbestyrelse endelig stilling til partileder Josephine Focks fremtid. Og så er regeringen klar til at trykke på asylnødbremsen. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til ugens allerførste politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi starter i dag med nyheden om, at Alternativets hovedbestyrelsen på lørdag kommer med en endelig afgørelse om Josephine Focks fremtid som leder af partiet.

Det skriver Ritzau ifølge DR.

Det sker, når hovedbestyrelsen holder et ekstraordinært møde, hvor tilliden til Josephine Fock atter igen skal drøftes. Herefter vil partiet komme med sin endelige holdning til Focks fremtid som leder.

”I den yderste konsekvens kan vi indkalde til et ekstraordinært landsmøde, og i den mindste konsekvens kan vi tale om, hvordan vi udmønter god ledelse i Alternativet,” siger talsmanden for Alternativets hovedbestyrelse, Jesper Callesen, om de mulige udfald af lørdagens møde til Ritzau.

Uroen omkring Josephine Focks lederskab opstod efter en artikel i Information, hvori flere anonyme kilder berettede om, at den nyudnævnte leder har ført en aggressiv ledelsesstil og fysisk har rusket ansatte i partiet i løbet af sin tid som folketingsmedlem fra 2015 til 2018.

Læs også Altingets interview med tidligere leder Uffe Elbæk. Interviewet er lavet umiddelbart før mediehistorierne om Josephine Fock, men de har ikke gjort Elbæks refleksioner mindre interessante. Find det her:

Læs også
 

Nødbremse er klar til at blive aktiveret
Regeringen er parat til at gøre brug af den såkaldte asylnødbremse, der midlertidigt kan lukke grænsen for asylansøgere.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Nødbremsen kan bruges, hvis antallet af asylansøgere i Danmark pludselig stiger kraftigt, ligesom det var tilfældet med flygtningekrisen i 2015.

”Der er vi ikke endnu. Men det er et redskab, som vi selvfølgelig er klar til at bruge, hvis betingelserne for det er opfyldt,” skriver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Meldingen kommer i kølvandet på, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i weekenden annoncerede, at Tyrkiet åbner sine grænser og dermed gør det muligt for flygtninge og migranter at søge videre mod Europa.

Problemer på gymnasier med mange ikkevestlige elever
Lige netop som partierne på Christiansborg skal til at forhandle om, hvordan man løser udfordringerne med etnisk opdelte gymnasier, viser en ny undersøgelse, hvilke udfordringer elevsammensætningen giver gymnasierne.

Det skriver Berlingske, der har fået indsigt i en undersøgelse lavet af analysevirksomheden Pluss.

Ifølge undersøgelsen oplever gymnasier med en stor andel af elever med ikkevestlig baggrund blandt andet problemer med dårlig opførsel, manglende motivation og social kontrol af kvindelige elever.

Undersøgelsen har dannet grundlag for de anbefalinger, som en ekspertgruppe afleverede til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for en uge siden.

To nyheder fra weekenden
Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) indkalder nu til forhandlinger om en handlingsplan, der skal følge op på den politiske målsætning om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Det skriver Ritzau ifølge Politiken.

Det sker efter hård kritik fra blandt andre Radikale, der har truet med at trække sin støtte til klimaministeren, hvis der ikke er en klimahandlingsplan på plads inden grundlovsdag. Det krav fastholder partiet stadig efter mødeindkaldelsen. Det siger Radikales politiske leder, Morten Østergaard, til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Den anden nyhed, som vi vælger at fremhæve i gennemgangen af weekendens nyheder, er faktisk allerede fra fredag eftermiddag. Her kunne Venstre ifølge TV 2 glæde sig over, at regeringen har valgt at indfri to af partiets hovedkrav i forhandlingerne om en ny udligningsreform.

Det ene krav indebærer, at tilskuddet til kommuner med mange udlændinge skal halveres fra 5,6 milliarder kroner til 2,6 milliarder kroner. Regeringens oprindelige udspil lød på, at tallet skulle sænkes med 900 millioner kroner. Venstres andet krav lyder på, at partiet fremover kun vil forhandle med ministre fra regeringen.

Det sker i dag

  • Folketingets Beskæftigelsesudvalg besøger Holland til og med onsdag. Formålet med besøget er både at høre om Hollands initiativer for øge integrationen af indvandrere på arbejdsmarkedet, og hvordan Holland understøtter den grønne omstilling på beskæftigelsesområdet.
  • Forhandlingerne mellem Storbritannien og EU om det fremtidige forhold i kølvandet på Brexit begynder. Indenfor de næste ti måneder skal de to parter nå til enighed om blandt andet en handelsaftale.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00