Dagens overblik: Klimabevægelse sagsøger staten for planer om kæmpebyggeri

Kommuner får kritik i sag om PFAS-forureninger. Klimabevægelse vil sætte en stopper for byggeri af Lynetteholmen og sagsøger staten. Og regeringens beslutning om at levere vacciner til Rwanda vækker undren. Få overblikket over dagens nyheder.

Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God formiddag og velkommen til Altingets nedslag i dagens politiske nyheder denne fredag, hvor forløbet omkring aflivning af alle mink fylder i mediebilledet.

I Minkkommissionen torsdag blev der kastet nyt lys over arbejdsgangene helt inde fra magtens maskinrum i de hæsblæsende dage, efter det stod klart, at der manglede lovhjemmel til beslutningen om at aflive alle mink for at bremse coronasmitten.

Her blev der fremlagt en stribe sms’er fra Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, hvor hun blandt andet slog fast, at daværende fødevareminister Mogens Jensen (S) skulle holdes i ”udstrakt arm”, og at statsminister Mette Frederiksen måtte ”skubbe ham tilbage, hvor han hører til”.

Sms’erne blev sendt efter utilfredshed med Mogens Jensens optræden i medierne, hvor han ifølge departementschefen skubbede ansvaret fra sig.

  • Læs alle Barbara Bertelsens beskeder, der vakte opsigt i Minkkommissionen her
  • Du kan også læse dagens analyse fra Altingets chefredaktør her
  • Og du kan dykke ned i alle de tidligere afhøringer i Minkkommissionen her

Kommuner får kritik i sag om PFAS-forureninger
Dansk Folkeparti, Venstre og Enhedslisten retter i Avisen Danmark nu kritik mod kommuner for ikke at gøre tilstrækkeligt for at stoppe spredningen af PFAS-forureninger fra brandskum på Forsvarets flyvestationer.

Torsdag kunne avisen skrive, at Forsvarets Ejendomsstyrelse kendte til forureningerne uden at gribe ind. Men Haderslev, Viborg og Aalborg Kommuner har også haft et afgørende ansvar og har forsømt deres tilsynspligt, mener partierne. Kommunerne har nemlig på intet tidspunkt givet et påbud.

”Det vidner helt klart om, at kommunerne ikke har løftet deres opgave som tilsynsmyndighed. Opgaven er slet ikke løst, det er voldsomt kritisabelt den måde, kommunerne har gjort det på,” siger miljøordfører Rene Christensen (DF) til Avisen Danmark.

Kritik for levering af vacciner til Rwanda
Regeringen har besluttet at levere corona-vacciner til Rwanda, som regeringen også ligger i forhandling med om oprettelsen af et nyt modtagecenter for asylansøgere. Det er til trods for, at Rwanda er længere med vaccineudrulningen end flere af sine nabolande, skriver Jyllands-Posten.

Og det undrer både eksperter og partier på Christiansborg.

”Det er da så tydeligt, at det hænger sammen med modtagecenteret. Jeg under Rwanda vaccinerne, men jeg er bekymret for, at regeringen har holdt på dem for at få sit center,” siger Rosa Lund (EL) til Jyllands-Posten.

Klimabevægelsen sagsøger staten: Vil have skrinlagt Lynetteholmen
Planer om at anlægge øen Lynetteholmen uden for København skal stoppes, mener Klimabevægelsen. Derfor har Klimabevægelsen nu stævnet staten for den lov, der skal muliggøre et af historiens største byggeprojekter, skriver Politiken.

Her hæfter Klimabevægelsen sig ved, at der ikke er lavet tilstrækkelige vurderinger af byggeriets effekt på klimaet. Og staten har grund til at bekymre sig, vurderer juraprofessor ved Københavns Universitet Peter Pagh.

”Staten har en usædvanlig dårlig sag. Det ville jeg normalt ikke sige, men der er ikke kun begået en fejl eller to, men en række systematiske fejl”, siger han til Politiken.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Forsvarsministre fra EU mødes i Bruxelles 
  • Klokken 9: Minkkommissionen holder afhøringer
  • EU's stats- og regeringsledere holder top-møde

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00