Dagens overblik: Klimaminister trodser ønske fra partier og eksperter og fremlægger klimaudspil uden en CO2-afgift

NYHEDSOVERBLIK: Når regeringen i dag præsenterer et udspil til en klimahandlingsplan, bliver det uden en CO2-afgift. Det skuffer både partier og grønne eksperter. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en travl dag i dansk politik, der både byder på forhandlinger om en yderligere genåbning af Danmark, et nyt klimaudspil fra regeringen og en afhøring af Inger Støjbergs (V) tidligere departementschef.

Lad os se nærmere på det nye udspil til en klimahandlingsplan, som blandt andet klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) står for at præsentere senere i dag. Det bliver nemlig allerede nu mødt af kritik.

Kritikken kommer, efter at klimaministeren i et interview med Børsen fortæller, at udspillet bliver uden den CO2-afgift, som flere eksperter og partier har efterspurgt.

Blandt andet mener Klimarådet, der rådgiver regeringen om grøn omstilling, at en CO2-afgift er det mest omkostningseffektive middel til at nå klimalovens mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030.

Men det er Dan Jørgensen ikke enig i. Han kalder derimod afgiften for en ”skrivebordsøvelse”:

”Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om at det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår,” siger klimaministeren til Børsen.

Afvisningen af CO2-afgiften lader dog ikke til at være mejslet i granit. Dan Jørgensen siger til Børsen, at regeringen på ”nuværende tidspunkt” ikke vil gå den vej. Beslutningen om at udelade afgiften skyldes blandt andet, at mange danskere er blevet presset af coronakrisen, siger ministeren.

Partier og klimarådet ærgrer sig, mens erhvervslivet jubler
Meldingen fra Dan Jørgensen bliver ikke vel modtaget af Klimarådets formand, Peter Mølgaard, som ærgrer sig. Han forstår argumentet om, at erhvervslivet ikke skal pålægges flere afgifter i øjeblikket. Klimarådet havde derfor foreslået, at CO2-afgiften først ville blive indfaset efter coronakrisen, men regeringen skulle stadig fremlægge forslaget på denne side af sommerferien, siger han til Børsen.

Samtidig glæder Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, sig over, at afgiften ikke kommer med i udspillet.

På Christiansborg får beslutningen hårde ord med på vejen fra Radikale, der kalder regeringen for tonedøv.

Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Partiets stedfortrædende klimaordfører, Ruben Kidde, fortæller til Ritzau, at partiet er ”utroligt skuffet”.

SF er ligeledes også ærgerlig over, at klimaudspillet bliver uden en CO2-afgift:

”Det er helt tydeligt, at vi skal have arbejdshandskerne på i de her forhandlinger. Der kommer ikke høje nok ambitioner fra regeringen selv,” siger SF’s klimaordfører, Signe Munk.

Læs også

Flertal uden om regeringen vil hyre corona-ekspertgruppe
Folketinget skal hyre fem eksperter med forskellig videnskabelig baggrund, der i et halvt år skal udrede regeringens og myndighedernes håndtering af coronakrisen.

Sådan lyder et ønske fra et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Radikale, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance.

Det skriver Politiken.

De fem eksperter skal have adgang til alle notater og materiale fra alle centrale regeringsudvalg. Derudover skal de have mulighed for at interviewe centrale politikere og embedsmænd som for eksempel Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, og Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut.

”Det er vigtigt, at det ikke er statsministeren, der evaluerer sig selv, men at det er Folketinget og uafhængige eksperter, der evaluerer regeringens og myndighedernes indsats,” siger Karsten Lauritzen, der er Venstres gruppenæstformand og manden bag udformningen af forslaget, til Politiken.

Partierne vil tage forslaget med til onsdagens forhandlingsmøde med statsminister Mette Frederiksen, hvor partilederne skal drøfte en yderligere genåbning af Danmark.

Regeringen lander ny bred boligaftale
Tirsdag eftermiddag kunne regeringen præsentere en ny aftale om den almene boligsektor, der sætter gang i renoveringer for 30,2 milliarder kroner.

Det skriver Altinget By og Bolig.

Regeringen kalder den nye aftale for ”den grønneste aftale for den almene boligsektor nogensinde”, og ifølge aftaleteksten lyder vurderingen, at 80 til 85 procent af nye projekter i sektoren vil ske med grønne tiltag.

Med aftalen bliver der også fremrykket 12 milliarder kroner til 2020 samt afsat 6,4 milliarder kroner i 2021, hvilket giver i alt 18,4 milliarder kroner, der skal bruges til at få afviklet den nuværende renoveringskø på 72.000 boliger hos Landsbyggefonden.

Bag aftalen står samtlige partier i Folketinget med undtagelse af Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Fremad.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Instrukskommissionen fortsætter afhøringer i Retten på Frederiksberg, og i dag er det den tidligere departementschef i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Uffe Toudal Pedersen, der skal udspørges. Læs mere om afhøringerne her
  • Klokken 12.00: Partilederne mødes med statsminister Mette Frederiksen (S) for at drøfte en udvidelse af anden fase af genåbningen af det danske samfund.
  • Klokken 12.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er i dag kaldt i samråd vedrørende overskridelser af kemiske grænseværdier på arbejdspladser.
  • Klokken 12.15: Regeringen præsenterer første del af sit udspil til en klimahandlingsplan på et pressemøde i Finansministeriet, hvor både klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), miljøminister Lea Wermelin (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) deltager.
  • Klokken 13.00: Miljø- og Fødevareudvalget har kaldt miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Mogens Jensen (S) i åbent samråd om kvælstofregulering og fejl fra Aarhus Universitet.
  • Klokken 14.00: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd, hvor han skal svare på spørgsmål vedrørende persondataforordningen i forhold til opklaring af forbrydelser.
  • Klokken 15.00: Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) er i dag kaldt i samråd vedrørende respiratorer til Italien.
  • EU-Kommissionen offentliggør i dag EU's strategi for biodiversitet i 2030. Samtidig kommer Kommissionen med EU's Farm to Fork-strategi. Disse to strategier er nøglekomponenter i den europæiske grønne aftale.
     
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00