Dagens overblik: Konservativ ordfører bakker Trump op i sag om atomaftale

POLITISK OVERBLIK: Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, går stik imod regeringens linje over for USA og atomaftalen med Iran. Og Venstre fejrer Europadagen med at skrue op for de EU-venlige toner. Her er dit morgenoverblik.

Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en onsdag, hvor hele verden diskuterer Trumps beslutning om at trække USA ud af atomaftalen med Iran.

Tidligere præsident Obama har kraftigt kritiseret beslutningen, og herhjemme var der også umiddelbart bred politisk enighed om at tage afstand fra den.

Men nu siger regeringspartiet Konservatives udenrigsordfører, Naser Khader, at han bakker USA op.

”Det er en dårlig aftale. Især aftalens sideeffekter har været fatale, den har givet mere krig i Mellemøsten og mere ustabilitet. Så jeg forstår godt, at Trump trækker USA ud af aftalen. Målet må blive en bedre aftale,” siger Khader til TV2 News.

”Skal jeg give et råd, så skal vi bakke amerikanerne op her,” siger han og understreger, at han kun taler på egne vegne – ikke på regeringens.

Det er da også en noget anden linje, regeringen har lagt.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ”beklager”, at USA trækker sig ud, sagde han i en udtalelse kort efter Trumps tale tirsdag aften.

”Dagens melding fra USA ændrer ikke på, at vi fra dansk side og europæisk side fortsat bakker op om atomaftalen,” lød det.

Regeringen har endnu ikke kommenteret Khaders udmelding.

Løkke vil booste Venstre som EU-venligt
Måske så du blå flag på busserne i morges? Det er, fordi det i dag er Europa-dag, og det bliver fejret på flere måder.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) forventes at fejre det ved at gå i gang med at booste Venstres image som EU-venligt parti. Det vil han gøre i den store europapolitiske tale, han holder i dag, skriver Altinget.

”Vi har set, hvor galt det kan gå i Storbritannien, hvor Det Konservative Parti hele tiden har sagt, at de er tilhængere af EU. Men hver gang de åbnede munden, så kom der brok ud, og så var der ikke den ting, der ikke var galt. Det duer simpelthen ikke,” siger Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

V, K og LA i valgforbund
Og i regeringspartierne benytter man dagen til at melde ud, at Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti indgår valgforbund i forbindelse med valg til Europa-Parlamentet i 2019.

”Aftalen om at gå i valgforbund sammen kan sikre et mandat mere til de borgerlige partier og undgå blåt stemmespild. Det er både vigtigt og glædeligt,” siger Mikael Gotfredsen, direktør i Liberal Alliance, i en fælles pressemeddelelse med V og K.

Eksperter: Bestyrelse i forening mod spiseforstyrrelser bør gå af
Bestyrelsen i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade bør gå af. Den har reageret for sent, og den gør for lidt.

Det siger flere eksperter til Altinget dagen efter et krisemøde i foreningen. Altinget har i de seneste dage fortalt om en voldsom medarbejderflugt fra organisationen, og fredag meddelte den, at generalsekretær Steen Andersen har sagt op. Opsigelsen kommer efter en bølge af kritik af hans ledelsesstil.

På krisemødet mandag vedtog bestyrelsen så en handlingsplan, men den er ikke nok til at genoprette tilliden, mener blandt andre professor Steen Hildebrandt.

”Pilen peger på bestyrelsesformanden. Der har været så mange mærkelige bevægelser, at hun af egen drift for længst burde have gjort noget. Det har hun ikke gjort før i allersidste øjeblik,” siger han og konkluderer:

”Derfor mener jeg, at det er hendes og måske andre bestyrelsesmedlemmers tur til at forlade skuden, og så skal bestyrelsen nyetableres.”

Hver fjerde udflyttede har beholdt jobbet
Godt en fjerdedel af medarbejderne på de udflyttede arbejdspladser har valgt at beholde jobbet. De pendler eller har flyttet bopæl.

Det skriver DR på baggrund af en ny status fra Finansministeriet, som viser, at 70 procent af de statslige arbejdspladser fra første runde nu er flyttet.

Tidligere i udflytningsprocessen blev kun 14 procent af medarbejderne i deres stillinger, efter deres arbejdsplads var flyttet. Derfor kalder minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) udviklingen for ”positiv”.

”Det betyder rigtig meget i forhold til at sikre en succesfuld flytning og etablering af statslige arbejdspladser, at der er medarbejdere med i processen, som kan sikre, at den nødvendige viden bliver overført til den nye arbejdsplads,” siger hun til DR.

Der mangler penge til velfærd
Selv om DF igen og igen har stået fast på, at der skal være penge til velfærd efter en skatteaftale, viser nye tal fra Finansministeriet, at der mangler penge i 2021.

Det er blandt andet et stigende antal ældre, der udhuler det såkaldte økonomiske råderum, viser ministeriets seneste status over dansk økonomi. I 2021 er der således ikke penge til at dække de voksende velfærdsudgifter, skriver Jyllands-Posten.

Kristian Thulesen Dahl understreger, at der er penge i årene før og efter, men han anerkender, at der særligt i 2021 er ”en udfordring”.

”Den udfordring skal løses. Og der er også tid til det,” siger han til JP

Tandlæger demonstrerer mod lovindgreb
I dag demonstrerer en gruppe tandlæger over det, de kalder ”et diktat” fra regeringen. De sammenligner et lovindgreb mod tandlægerne med det indgreb, lærerne blev ramt af i 2013, og de mener, det vil gå ud over patienterne og danskernes sundhed.

Normalt aftaler tandlægerne selv med regionerne, hvordan vilkårene skal være, men efter at tandlægerne tre år i træk har overskrevet budgettet, har regionerne opsagt aftalen. Det fortæller TV 2 News og Radioavisen.

Derfor har regeringen grebet ind og lagt loft over tandlægernes budget. Det betyder ifølge tandlægerne, at de vil være nødt til at give discounthjælp til nogle patienter og hæve egenbetalingen.

”Nu kommer der et diktat på, hvordan vores honorar skal se ud, og på hvor tit vi må indkalde og se vores patienter,” siger en repræsentant for tandlægerne til Radioavisen.

Løkke vil tale om den danske model
Vi snupper også lige en nyhed fra i går, for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har erklæret sig klar til at tale med Folketingets partier om, hvad der skal ske med den danske model efter det dramatiske forløb om de offentlige overenskomster.

Det sagde han tirsdag i Folketingets spørgetime, da S-formand Mette Frederiksen ville vide, om regeringen er klar til at modernisere den danske model.

”Jeg vil meget gerne være med til i en afslappet atmosfære oven på primo juli, når resultatet er der, at tage en samtale om, hvad det her eventuelt kan give anledning til,” sagde Løkke.

Socialdemokraterne har på forhånd meldt ud, at de vil se på, om man skal styrke forligsmandens rolle, og om man skal lægge mere armslængde mellem offentlige arbejdsgivere og regeringen – efter inspiration fra Sverige.

Efter spørgetimen ville Løkke ikke kommentere idéerne fra S.

Forløbet om overenskomsterne er ikke afsluttet endnu, lød begrundelsen. Alle de offentligt ansatte skal stemme om aftalerne i begyndelsen af juni.

Det sker i dag

Kl. 9.15: Ole Birk Olesen (LA) forventes at præsentere en aftale om initiativer i udsatte boligområder. Det er en del af regeringens ghettopakke.

Statsministeren holder tale i anledning af Europadagen ved et arrangement af Tænketanken Europa. Derefter er der debat mellem blandt andre statsministeren, prorektor på Københavns Universitet Lykke Friis og CEO i A.P. Møller-Mærsk Søren Skou. Arrangement finder sted hos Dansk Metal i København.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00