Dagens overblik: Konservative støtter rigsretssag mod Støjberg

NYHEDSOVERBLIK: I dag afgøres det, om der er er flertal for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg (V). Lars Løkke har meddelt, at han ikke vil stemme for en sag. Danske myndigheder har forsøgt at få særaftale om flere vacciner uden om EU. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til torsdagens gennemgang af de politiske nyheder.

I dag vil Inger Støjberg (V) med al sandsynlighed få svar på, om hun skal stå overfor en rigsret i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar. Både Venstre og Socialdemokratiet har gruppemøde i dag, hvor det forventes, at der tages stilling til, om partierne støtter en rigsretssag eller ej. Det skriver TV 2.

Den endelig beslutning bliver truffet på et møde klokken 15.00 i underudvalget til Folketingets Udvalg for Forretningsordenen.

Konservative har ifølge TV 2 besluttet sig for at støtte en rigsretssag mod Støjberg. Derudover har Radikale, SF, Enhedslisten, Liberal Alliance, Frie Grønne, Alternativet og løsgænger Simon Emil Ammitzbøll-Bille sagt, at de vil stemme for en rigsretssag. Men det kræver stemmer fra enten Venstre eller Socialdemokratiet for at få et flertal i Folketinget.

Løkke stemmer imod
Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige har gennem hele forløbet været meget klare i mælet om deres støtte til Inger Støjberg, og begge partier vil derfor stemme imod en rigsret.

Det er de ikke alene om. Venstres tidligere formand og tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen har også besluttet sig for at stemme imod. Det skriver Altinget. På årets første dag meldte han sig ud af Venstre, og derfor er han nu løsgænger i Folketinget.

Smitteopsporingscenter blev til smitterede
Arbejdsforholdene i et af Rigspolitiets centre for smitteopsporing førte i december til et smitteudbrud, hvor mindst 59 medarbejdere i løbet af tre uger fik konstateret smitte med coronavirus. Det skriver Altinget.

De fleste af sygdomsramte var vikarer, som ikke får løn under sygdom. I den periode, hvor udbruddet fandt sted, var der dagligt samlet mere end 50 vikarer i et lokale til en fællesbriefing, hvorefter de fordelte sig på kontorer med nye sidemakkere hver dag.

Myndighederne har forsøgt at lave særaftale om vacciner
Statens Serum Institut og Lægemiddelstyrelsen har forsøgt at overbevise Pfizer om at levere flere vacciner til danskerne, end Danmark var berettiget til gennem vaccineaftalen med EU. Det skriver Jyllands-Posten.

De danske myndigheder mødtes på årets sidste dag med Pfizer Danmark og Pfizers nordeuropæiske salgsorganisation, hvor de til gengæld tilbød Pfizer at få adgang til dansk data, som kunne bruges til at vurdere effekten af vaccinen.

Pfizer har ifølge Jyllands-Posten aldrig taget stilling til forslaget fra Danmark, og Statens Serum Institut vurderer ikke længere, at det er aktuelt.

Restriktioner forlænges
Samtlige nuværende coronarestriktioner forlænges til og med 7. februar. Det meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag aften.
 
Det betyder blandt andet, at serveringssteder, butikker og kulturinstitutioner skal forblive lukket, mens at landet skoleelever fortsat skal modtage hjemmeundervisning. Men fremover skal kosmetiske klinikker også holde lukket.
 
Det er især risikoen for en spredning af den britiske mutation af coronavirus, som bekymrer regeringen og myndighederne, da den har vist sig at være mere smitsom.

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Kommunernes Landsforening er vært for Kommunaløkonomisk Forum 2021 under overskriften 'Ny virkelighed, ny velfærd?'. På grund af coronavirus er arrangementet i år digitalt.
  • Klokken 10.15: Justitsminister Nick Hækkerup (S) er i dag kaldt i samråd om logningsbekendtgørelsen. 
  • Klokken 12.00: Folketingets sundhedsordførere er indkaldt til møde om smitteopsporing med sundhedsminister Magnus Heunicke og sundhedsmyndighederne.
  • Klokken 13.00: Social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er i dag kaldt i samråd om ledsagerordning efter servicelovens paragraf 97. 
  • Klokken 13.30: Fungerende erhvervsminister Dan Jørgensen (S) og minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn (S) skal i et samråd svare på, hvordan det går med udbetalinger af tempobonus til minkavlerne.
  • Klokken 14.00: Udenrigsudvalget har kaldt minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i åbent samråd om den globale fordeling af coronavacciner. 
  • Klokken 15.00: Der ventes en endelig afklaring på, om Inger Støjberg (V) skal indbringes for Rigsretten i sagen om klart ulovlig adskillelse af asylpar.

Forrige artikel Rigspolitiet blev en smitterede: 59 vikarer, der skulle opspore corona, blev selv smittet Rigspolitiet blev en smitterede: 59 vikarer, der skulle opspore corona, blev selv smittet Næste artikel Socialdemokratiet stemmer for: Flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg Socialdemokratiet stemmer for: Flertal for en rigsretssag mod Inger Støjberg