Dagens overblik: Konservative vil sænke skatten i både toppen og bunden

NYHEDSOVERBLIK: Færre skal betale topskat, og beskæftigelsesfradraget hæves, lyder det fra Konservative i nyt udspil. Anders Bondos afløser som OK-topforhandler er fundet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik, hvor vi lægger ud med et dugfrisk skatteudspil fra et af regeringspartierne.

Konservative varmer op til valgkampen ved at foreslå skattelettelser for i alt 26,1 milliarder kroner.

Det skriver avisen Danmark.

Forslagene indebærer blandt andet en hævelse af topskattegrænsen, således at man skal tjene 800.000 kroner om året, før man skal betale topskat. Det vurderer Konservative vil betyde, at mellem 200.000 og 300.000 danskere ikke længere vil skulle betale topskat.

Derudover foreslår partiet en lempelse af skattebetalingen i bunden. Det vil partiet gøre ved at øge beskæftigelsesfradraget sådan, at danskerne ikke skal betale skat af de første 51.700 kroner.

"Det lover jeg vælgerne at arbejde for i de kommende to valgperioder, hvis vi får en borgerlig regering med flertal med Dansk Folkeparti," siger Søren Pape Poulsen til avisen Danmark.

Læs hele Konservatives skatteplan her.

LA om K-udspil: Ikke vidtgående nok
Det nye skatteudspil fra Konservative bliver af politiske kommentatorer set som et angreb på Liberal Alliance, der flere gange i denne valgperiode er mislykkedes i forsøget på at lempe topskatten.

Liberal Alliance giver da også det nye udspil en lunken modtagelse ifølge Politiken.

"De Konservatives udspil trækker et lille skridt i den rigtige retning. Men det er ikke i nærheden af at adressere det ambitionsniveau, som vi mener, er nødvendigt for dansk økonomi," siger Christina Egelund, der er politisk ordfører i Liberal Alliance, ifølge Politiken.

Konservative foreslår i sit udspil at registreringsafgiften på biler sænkes til 75 procent, men den vil Liberal Alliance have fjernet helt. Derudover så partiet gerne, at Konservative havde udtrykt direkte i udspillet, at det gerne vil fjerne topskatten helt.

Læs også

Regeringen på kant med reglerne
Eksperter peger på, at der er blevet brudt med Finansministeriets spilleregler, da der skulle findes finansiering til det omdiskuterede vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse.

Det skriver Jyllands-Posten.

Finansministeriets egne jurister har tidligere advaret mod, at hegnet blev finansieret ved at søge om midlerne i svineafgiftsfonden, som de danske svineavlere selv betaler til. Den metode vil ifølge juristerne mangle åbenhed og være i strid med effektiv tilskudsforvaltning. Men på trods af denne advarsel har ministeriet valgt at benytte den form for finansiering.

"Det er i strid med finanslovens principper og de regler, som Finansministeriet har håndhævet i årevis," siger Peter Christensen, der er ph.d., tidligere afdelingschef i Rigsrevisionen og nu censornæstformand på jurauddannelserne, til Jyllands-Posten.

Ny OK-topforhandler
Mandag eftermiddag gik Anders Bondo af som formand for Forhandlingsfællesskabet, der forhandler overenskomster for de offentligt ansatte på kommunalt og regionalt plan.

Det betød samtidig, at der skulle findes en ny topforhandler, der skal lede overenskomstforhandlingerne på det kommunale område i 2021. Det blev FOA-formanden Mona Striib, der overtager faklen fra Anders Bondo som både ny kommunal topforhandler og formand for Forhandlingsfællesskabet.

”Jeg går til opgaven fuld af ydmyghed. Der ligger et meget stort ansvar i at koordinere og forhandle rigtig mange faglige ønsker. Men OK-18 fortalte os klart, at vi opnår mest ved sammenhold og med fælles koordinering. Vi skabte i foråret et fællesskab og et momentum, vi skal vide at holde godt fast i. Det vil jeg lægge mig i selen for. Også ved, at vi har en tidligere og tættere dialog mellem forbundene og forhandlingsorganisationerne, når vi når forhandlingerne i 2021,” udtaler Mona Striib i en pressemeddelelse.

Mette Frederiksen langer ud efter akademikere
Den offentlige sektor har for mange medarbejdere, der beskæftiger sig med proces og rammer, mens der satses alt for lidt på kernevelfærden. Der er tale om en overdrevet akademisering, der også kan ses på nogle af velfærdsuddannelserne.

Sådan lyder kritikken fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, i et stort interview med Altinget, som kan læses i sin helhed på Altinget: christiansborg og i Altingets magasin

Det handler både om, hvordan for eksempel lærere uddannes – om der lægges nok vægt på praktik i klasseværelserne – og om brugen af puljer og udviklingsprojekter.

”Christiansborg får typisk en idé om en pulje, som vi så får nogle akademikere til at udvikle mere på. I kommunerne ansætter man så andre akademikere til at søge den pulje. Derefter er der nogle medarbejdere, der får halvandet år til at lave et eller andet, som der så er nogle akademikere, der skal skrive en rapport om, som der så er nogle andre akademikere, der skal evaluere. Og inden vi får set os om, er der utrolig få ressourcer til kerneopgaven – mens der går utrolig meget til alt muligt andet,” siger Mette Frederiksen i interviewet.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Vækstudvalget for erhverv i land- og yderområder præsenterer 5 veje og 18 anbefalinger til mere vækst og udvikling i landdistrikterne.
  • Klokken 14.00: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) skal i åbent samråd om langtidsfravær i skolen.
  • Klokken 14.30: Ældreminister Thyra Frank (LA) skal i åbent samråd om arbejdsmiljø i ældreplejen.
  • Klokken 15.00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i åbent samråd, hvor hun skal svare på, hvordan hun forholder sig til Amnesty Internationals kritik af sagsbehandlingen i integrationsvurderingen af børn.
  • Klokken 17.00: Enhedslisten præsenterer et nyt udspil til en reform af den danske finanssektor. Nogle af forslagene har allerede set dagens lys og går på, at store banker skal kunne splittes op i mindre enheder, og der skal oprettes en offentlig bank. Efter præsentationen vil der være en paneldebat med Benny Engelbrecht (S), Lisbeth Bech Poulsen (SF), Rasmus Nordqvist (ALT), Andreas Steenberg (R) og Pelle Dragsted (EL).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00