Dagens overblik: Krisemøde i 3F og Hæstorp med kritik af S-regeringens udflytningsaftale

Danske soldater skal rejse hjem fra Mali, lige efter de er kommet, Martin Henriksen stiller ikke op til Folketinget, og afsløringerne af 3F-formandens dobbeltliv fortsætter her i Altinget. Du får dagens politiske overblik her.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen, kære læser, du er landet i dagens overblik over dansk politik, hvor vi selvfølgelig skal omkring seneste nyt i afsløringen af 3F-formand Per Christensens dobbeltliv.

Men vi begynder et stykke væk fra Danmarks grænser.

For i Mali, der ligger i den afrikanske Sahel-region, er danske jægersoldater netop landet for at deltage i den fransk-ledede operation i det terrorplagede, ustabile land. Men de skal rejse hjem igen. Sådan lyder meldingen fra den maliske regering, skriver nyhedsbureauet Reuters.

For de danske styrker befinder sig i landet uden at konsultere regeringen, der er ”forbløffet” over situationen.

Der er dog ”betydelig usikkerhed” om meldingen, lød det sent mandag aften fra Udenrigsministeriet i en kommentar til Ritzau ifølge Berlingske.

”Vi arbejder på højtryk for at skabe større klarhed over situation,” skriver ministeriet til nyhedsbureauet, og du kan læse mere om den historie her.

Martin Henriksen stiller ikke op til Folketinget

Det bliver et farvel til Folketinget for Martin Henriksen (DF), som i weekenden blev nummer to ved formandsvalget i det kriseramte parti.

Han har nemlig besluttet ikke at genopstille for partiet ved næste folketingsvalg. Det siger han til TV2 Øst.

"Det ville være en anelse for falsk. Som folketingskandidat og som folketingsmedlem skal man til enhver tid kunne forsvare formanden i stort og småt. Det kan jeg simpelthen ikke få mig selv til, og det bliver jeg nødt til at tage konsekvensen af." 

Find hele historien her.

Besøg fra Rwanda

Vi rykker lige tilbage til det afrikanske kontinent, for senere denne uge sender Rwanda en delegation af embedsmænd til Danmark, hvor de skal på et såkaldt teknisk besøg. Det oplyser Udenrigsministeriet.

Besøget sker i forlængelse af de to samarbejdsaftaler, som Rwanda og Danmark indgik sidste forår.  

Rwanda er ét af de hotteste bud på et samarbejdsland, som måske vil lægge jord til et modtagecenter for asylansøgere uden for Europas grænser.

Og Danmark har da også det seneste år intensiveret kurmageriet med det østafrikanske land. Det kan du læse mere om her

Krisemøde i 3F

Og så til landets største fagforening, 3F, hvor formand Per Christensens dobbeltliv har fyldt forsiderne de seneste dage.

På Altinget kan vi nu fortælle, at hele den daglige ledelse i 3F har kendt til det årelange dobbeltliv med to familier siden december sidste år. 

Her rettede flere af kvinderne nemlig direkte henvendelse til den 12 medlemmer store ledelse, fremgår det af dokumenter, som Altinget har set.

Her kan man også læse, at 3F's hovedkasserer og ansvarlig for det arbejdsmiljøpolitiske arbejde Ulla Sørensen – og tre øvrige medlemmer af den daværende ledelse – har kendt til dele af formandens dobbeltliv siden 2014.

Afsløringerne har fået 3F til at afholde krisemøde i fagforeningens hovedbestyrelse på i alt 88 personer klokken ti tirsdag formiddag. Her erfarer TV 2, at Per Christensen vil blive mødt med et mistillidsvotum.

Du kan læse meget mere om sagen her

Hæstorp kritiserer S-regeringens udflytningsplaner

Københavns socialdemokratiske overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), er bekymret over udgangspunktet for de igangværende politiske drøftelser om udflytning af uddannelser fra de største byer. Det siger hun i et interview med Altinget Forskning.

En politisk aftale betyder nemlig, at op mod hver tiende studieplads i de store byer skal enten udflyttes eller nedlægges. Det skal sikre bedre adgang til uddannelse på tværs af landet.

Før de afgørende forhandlinger er uddannelsesinstitutionerne blevet bedt om at komme med deres egne bud på, hvordan de vil efterleve aftalen. Og selvom de har lagt et stort arbejde i at løse den bundne opgave bedst muligt, er det bekymrende læsning, mener Sophie Hæstorp Andersen.

For især planerne om udflytning af professionsuddannelsespladser kan få store konsekvenser for velfærden, mener hun. Du kan læse meget mere her.

Det sker i dag

Klokken 08.30

  • Pressemøde om regeringens handlingsplan mod antisemitisme.

Klokken 11.00

  • Dansk Folkeparti afholder sit første gruppemøde på Christiansborg efter valget af Morten Messerschmidt som ny formand.

Klokken 13.00

  • Tirsdag er der møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet skal behandles lovforslag om leje af almene boliger, ældreboliger og boliger for borgere med handicap.
  • Der behandles også lovforslag om indskrænkning af livstidsdømtes og visse forvaringsdømtes rettigheder. Der er også sidste behandling af borgerforslag til folketingsbeslutning om gratis tandlægebesøg.
  • Derudover er der forespørgsel til justitsministeren af Peter Skaarup (DF), Preben Bang Henriksen (V) og Britt Bager (KF) om at forbyde bandegrupperinger.

Klokken 13:30

  • Granskningsudvalget mødes med Minkkommissionen, der har haft til opgave at afdække omstændighederne i forbindelse med aflivningen af minkene under coronapandemien
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Henriksen

Kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

Sophie Hæstorp Andersen

Overborgmester (S), Københavns Kommune
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2006)

Per Christensen

Faglig sekretær, 3F Mølleåen, fhv. forbundsformand, 3F
tømrer

0:000:00