Dagens overblik: Kristian Jensen afviser Løkkes plan om SV-regering

NYHEDSOVERBLIK: Venstres næstformand, Kristian Jensen, undsiger sin egen formand Lars Løkke Rasmussens ambition om en SV-regering. Det ligner en krigserklæring, mener politisk kommentator. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Kristian Jensen (V) mener, at Venstre bør sigte efter at lede en borgerlig regering. 
Kristian Jensen (V) mener, at Venstre bør sigte efter at lede en borgerlig regering. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen, og velkommen til torsdagens overblik over den politiske nyhedsstrøm.

Vi begynder med en opsigtsvækkende udtalelse fra Venstres næstformand og nyudpegede gruppeformand, Kristian Jensen (V).

I et stort interview med Berlingske tager han stor afstand fra sin egen formand Lars Løkke Rasmussens (V) visioner om at danne regering hen over midten i dansk politik.

"En SV-regering er ikke svaret, og jeg tror, der fra de andre borgerlige partier er en forventning om, at hvis vi skal stå i spidsen for det borgerlige samarbejde, så skal vi også sige det klart og tydeligt. Det er forudsætningen for, at vi kan komme videre," siger han til avisen.

Ifølge politisk kommentator Jarl Cordua skal udtalelsen ses som "noget nær en krigserklæring" fra Kristian Jensen.

"Han udfordrer formandens autoritet. Det er en optrapning af den uoverensstemmelse, som man hele tiden har vist mellem de to parter i forhold til den politiske linje," siger han til Berlingske

Kristian Jensens udtalelse er blevet mødt med positive reaktioner fra flere borgerlige partiledere, der glæder sig over Jensens tydelige markering.

"Så længe Venstre taler om at danne regering over midten, så er det for det første at vende os andre ryggen, og for det andet er det sådan, at så længe det kører, så kan vi ikke bygge et troværdigt alternativ op til Mette Frederiksen," siger Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, til Berlingske.

Venstre holder sommergruppemøde torsdag. 

Thulesen Dahl kræver kursændring i Venstre
Også Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ønsker sig brændende et opgør med Venstres midtersøgende kurs. Især hvis det tværgående samarbejde skal foregå med støtte fra Radikale Venstre.

Det sagde han onsdag, da Dansk Folkeparti holdt pressemøde som afslutning på partiets sommergruppemøde i Rebild Bakker.

"Vi frygter, at den linje, Venstre lagde i slutningen af valgkampen, fortsætter, for så er der tale om et afgørende skifte i forhold til det samarbejde, der har været mellem Venstre og Dansk Folkeparti siden 2001," lød det fra Kristian Thulesen Dahl.

Du kan læse mere om DF-formandens tanker om udviklingen i blå blok i Altingets artikel her.

PET og Forsvaret har delt data ulovligt
Politiets Efterretningstjeneste og Forsvarets Efterretningstjeneste har uden tilladelse delt overvågningsoplysninger om danskerne. 

Det skriver Altinget.

Den ulovlige deling af data har stået på i mindst fire år, fremgår det af årsrapporterne fra Tilsynet med Efterretningstjenesterne om de to tjenesters arbejde i 2018.

”Det er naturligvis noget, vi forventer at få en forklaring på i Kontroludvalget,” siger Dansk Folkepartis medlem af Kontroludvalget, Søren Espersen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S) er blevet bedt om at redegøre for sagen over for Folketingets Kontroludvalg med efterretningstjenesterne 

Familier på Sjælsmark: Vi vil ikke blive
50 familier på Sjælsmark har underskrevet et fælles brev til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og statsminister Mette Frederiksen (S), hvor de skriver, at de ikke ønsker at blive boende på udrejsecenteret.

Det skriver Information.

"Ingen af os, der bor i Sjælsmark, har valgt at bosætte os der. Vi blev tvunget til Sjælsmark. Nu vil den nye regering overflytte børnefamilierne til et mere børnevenligt center. Det er vi glade for," står der i et udkast til brevet, som Information har set.

Brevet er et modsvar til Sjælsmark-medarbejder Michael Høeghs indlæg i Altinget, hvor han skriver, at de fleste familier på centeret ikke ønsker at flytte.

Ifølge Information bor der omkring 60 familier på udrejsecenteret.

Trepartsforhandlinger begynder
Statsminister Mette Frederiksen (S) indleder torsdag forhandlingerne med Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, og Jacob Holbraad, direktør i Dansk Arbejdsgiverforening.

Her skal de tre parter diskutere, hvordan man kan komme i mål med regeringens ønske om at give nedslidte lønmodtagere og dem, der har været længst tid på arbejdsmarkedet, bedre mulighed for tidligere pension.

I de forhandlinger kan et tilbud om bedre adgang til udenlandsk arbejdskraft til erhvervslivet blive en afgørende brik. 

Det skriver Altinget: arbejdsmarked i en stor analyse, hvor du kan læse mere om de forestående trepartsforhandlinger. 

Læs også

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Arbejdsmarkedets parter og regeringen mødes til forhandlinger om differentieret pension.
  • Venstre indleder sit sommergruppemøde. Det foregår på Kragerup Gods og varer indtil lørdag. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00