Dagens overblik: LA-kandidat trækker sig efter ulvedrab

POLITISK OVERBLIK: Steffen Troldtoft opgiver sit folketingskandidatur, efter en ulv er blevet skudt på hans grund. Og så er der nyt om, hvad frokostpausen kostede i OK18, ligesom vi giver dig overblik over 1. maj.

Foto: Tycho Gregers/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Steffen Troldtoft, der er folketings- og byrådskandidat for Liberal Alliance, trækker sig fra politik. Det sker, efter en ulv blev skudt på hans ejendom 16. april nær Ulfborg i Vestjylland, skriver TV 2.

”Jeg trækker mig fra politik på grund af den mediestorm, der har været. Det har jo vist sig, at hele den her sag bliver brugt til at slå Liberal Alliance i hovedet. Og de har trods alt en fornuftig ulvepolitik, som partiet prøver på at få igennem,” siger Steffen Troldtoft til TV 2.

Han afviser dog at have haft noget med ulvedrabet at gøre, selvom det er sket på hans grund og ifølge politiets sigtelse er et familiemedlem til Troldtoft, der står bag. Troldtoft peger på, at han pløjede sin mark, da ulven blev skudt, og hverken hørte eller så det.

Det er ulovligt at skyde ulve, da de er fredet af EU. Dog kan man få dispensation af Miljøstyrelsen til at skyde problemulve.

DF kan fejre 1. majs som største arbejderparti
Om end det er venstrefløjens toppolitikere, som 1. maj flager med den røde arbejderfane og holder taler i landets parker og forsamlingshuse, er det i øjeblikket Dansk Folkeparti, der kan kalde sig landets største arbejderparti. Det skriver Altinget.

Valgforsker Kasper Møller Hansen har gennem en vælgeranalyse fundet ud af, at hver fjerde arbejder – 25,5 procent – ville sætte kryds ved DF, hvis der var valg i dag.

”Der er slet ingen tvivl om, at det gør ondt på den socialdemokratiske selvforståelse. Ganske vist definerer Socialdemokratiet sig ikke længere som et arbejderparti, men som et parti for hele folket, men historien tilsiger, at de har en dominerende position i arbejderklassen,” siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Overalt i landet holdes der dagen igennem 1. maj-taler. Altinget har samlet et overblik over, hvor og hvornår folketingspolitikerne taler. Find det her.

Se hele vælgeranalysen her.

1. maj-forslag: Uddannelsesbonus og dagpenge
Traditionen tro betyder 1. maj også nye forslag fra de røde partier.

Socialdemokratiet foreslår, at man skal have en kontant belønning, hvis man gennemfører en såkaldt fordelsuddannelse. Det skriver DR.

Bonussen skal få flere til at vælge en erhvervsfaglig uddannelse, og fordelsuddannelserne dækker over fag, hvor arbejdsgiverne forventer et særligt stort behov for arbejdskraft. Listen tæller lige nu 33 erhvervsuddannelser – heriblandt brolægger, bager og glarmester.

SF har også et forslag klar til arbejdernes internationale kampdag. Partiet foreslår, at arbejdsløse får op til 25 procent højere dagpenge i de første to måneder, hvor de er arbejdsløse, skriver Politiken. Kravet er dog, at de har været på arbejdsmarkedet i fire ud af de seneste fem år.

Det har de statsansatte betalt for frokostpausen
Da der lørdag aften blev indgået overenskomstforlig på det statslige område, var det blandt andet med en sikring af den betalte spisepause. Hvad lønmodtagerne har betalt for det, har der dog været lagt røgslør ud over. Men ifølge Avisen.dk er en del af betalingen, at tillidsrepræsentanten ikke længere skal involveres, hvis man sætter 37 timers arbejdsugen op for ansatte i staten. Fremover kan ledere i staten nemlig indgå aftaler med den enkelte medarbejder om op til 42 timers arbejdsuge.

”Det er korrekt. Det kan du roligt regne med. Det var ikke noget, vi havde fundet på af egen fri vilje,” siger Akademikernes formand, Lars Qvistgaard, til Avisen.dk.

Læs mere om overenskomstaftalerne her.

Løhde: Desperat angreb fra Mette Frederiksen
Og vi bliver lidt ved overenskomstaftalerne. I kølvandet på weekendens tre forlig gik Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, mandag ud med en skarp kritik af både innovationsminister Sophie Løhde (V) og Moderniseringsstyrelsen.

”I det hele taget virker det for mig som om, at Moderniseringsstyrelsen har forværret forhandlingsklimaet og i sig selv været en barriere for at nå et resultat,” lød det blandt andet fra Mette Frederiksen, der vil ”forny” den danske model.

Innovationsminister Sophie Løhde åbner for, at det ”er muligt, at den danske model skal ses efter i sømmene”, men hun peger på, at aftaler på alle områder er udtryk for, at modellen fungerer. Samtidig tager hun Moderniseringsstyrelsen i forsvar:

”Mette Frederiksens angreb på Moderniseringsstyrelsen og dens medarbejdere er bemærkelsesværdigt, ikke mindst fordi hun som socialdemokratisk minister selv har været med til at oprette styrelsen. Derfor skal angrebet nok også ses i lyset af, at vi er tæt på 1. maj, og at socialdemokraternes formand desperat prøver at tage billige point hjem efter lukketid,” siger Sophie Løhde i en skriftlig kommentar til Altinget

Tre hurtige, du skal have med:

1. Eksperter om medarbejderflugt: Bestyrelsen har snorksovet
Der er tale om et massivt bestyrelsessvigt, når en organisation med 20 ansatte kan miste 39 medarbejdere over en periode på tre år. Sådan lyder det fra flere ledelseseksperter, som betegner medarbejderflugten fra Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade (LMS) som "vanvittig" og "alarmerende". Det skriver Altinget: civilsamfund.

2. To ministre var i Afghanistan under terrorangreb
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) var mandag på et hemmeligt besøg i den afghanske hovedstad, Kabul. Det endte dog med at blive et meget afkortet visit med ekstra meget sikkerhed, da et angreb fra terrorgruppen Islamisk Stat ramte Kabul i samme øjeblik, som den danske delegation landede. Det skriver Jyllands-Posten.

3. DF og K er alligevel imod forslag om omskæring
Et borgerforslag om at indføre en mindstealder for omskæringer har mistet støtten fra Konservatives Naser Khader og Dansk Folkepartis Liselott Blixt. De to politikere har nemlig ombestemt sig, efter de har opdaget, at forslagets formulering vil lovliggøre omskæring af kvinder over 18 år. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Det sker i dag
1. maj-fejring i hele landet og over hele dagen. Du kan få overblik over, hvem der taler hvor, lige her. Arbejdernes internationale kampdag betyder samtidig mødefri i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00