Dagens overblik: LA opfordrer til nationalt kompromis om offentligt forbrug

NYHEDSOVERBLIK: Liberal Alliance vil have et kompromis om det offentlige forbrug og er klar til højere vækst i det offentlige forbrug. Mette Frederiksen vil ændre på en af grundstenene i EU-samarbejdet. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi lægger ud med en kompromissøgende LA'er. Det er økonomi- og indenrigsministeren og en af frontfigurerne i Liberal Alliance, Simon Emil Ammitzbøll-Bille, der i et interview med Børsen opfordrer til, at rød og blå blok efter valget bliver enige om et nationalt kompromis om den økonomiske politik.

For at gøre et kompromis mere realistisk melder Liberal Alliance sig samtidig klar til at slække på sit krav om minusvækst i den offentlige sektor. Men Simon Emil Ammitzbøll-Bille kræver samtidig, at de andre partier i Folketinget er klar til at give Liberal Alliance indrømmelser, således at væksten og arbejdsudbuddet kan blive øget.

Et national kompromis er Liberal Alliances forsøg på at få et højere arbejdsudbud, fordi det indtil videre ikke er lykkedes for partiet i nævneværdig grad:

"Hvis man ikke kan få det igennem med metode et som støtteparti for en V-regering, må man forsøge at få det igennem med metode to: at skyde sig ind i en ny regering. Det gik måske heller ikke, og så må man prøve metode tre: at kravle op i et træ. Metode fire var at lokke med alle mulige fine forslag. Og nu prøver vi så med metode fem: et nationalt kompromis, hvor vi alle sætter os om voksenbordet og taler om tingene," siger Simon Emil Ammitzbøll-Bille til Børsen.

Efter historien er blevet publiceret, er Simon Emil Ammitzbøll-Bille gået til tasterne på Facebook for at komme med sin version af den:

Læs også

S er klar til opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, vil tage et opgør med en af grundpillerne i EU-samarbejdet. Hun vil nemlig gerne ændre på arbejdskraftens frie bevægelighed.

Det skriver Børsen.

Meldingen kommer fra S-formanden i forbindelse med Fagbevægelsens Hovedorganisations topmøde mandag. Her svarer hun igen på statsminister Lars Løkke Rasmussens forslag om at forhindre social dumping ved at fastsætte en lovbestemt mindsteløn. Det er den forkerte løsning, mener Mette Frederiksen.

"En lovbestemt mindsteløn bliver et lønloft. Det kommer til at betyde, at danske lønmodtagere taber," siger hun ifølge Børsen og fortsætter:

"Vi skal tage et langt større opgør end det, statsministeren lægger op til. Nemlig et opgør med arbejdskraftens frie bevægelighed, som vi kender den i dag."

Mette Frederiksen vil i stedet have indført en såkaldt social union i EU, der sidestiller lønmodtagernes rettigheder med arbejdskraftens frie bevægelighed.

Dansk politi har samarbejdet med falsk konsul
I årevis har det danske politi hjemsendt afviste asylansøgere til Den Demokratiske Republik Congo i samarbejde med en congolesisk kvinde, som de troede var konsul.

Men det var hun ikke.

Det skriver Berlingske.

I 2016 fratog Udenrigsministeriet hende titlen som konsul. Men alligevel har hun sidenhen forhandlet fem gange med de danske myndigheder om udsendelser, hvoraf mindst tre congolesere er blevet sendt hjem.

Sagen vækker kritik fra både Dansk Flygtningehjælp og Amnesty International, der finder det problematisk, at de danske myndigheder har sendt personfølsomme oplysninger til en person, der ikke længere er repræsentant for Den Demokratiske Republik Congo.

"Man har brug for at kunne stole 100 procent på de mennesker, som vi bruger til at hjemsende afviste asylansøgere. Vi skal have en tryghed i at vide, at vi kan sende dem hjem, og at det sker gennem hjemlandets myndigheder og med hjemlandets godkendelse, så de ikke risikerer repressalier," siger Claus Juul, der er juridisk konsulent i Amnesty International, til Berlingske.

Udenrigsminister Anders Samuelsen vil ikke kommentere sagen, men direktør for organisation og borgerservice i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen skriver i en mail, at han er "meget ærgerlig over den her sag". Han tilføjer, at ministeriet nu har indført en ny procedure, således noget lignende ikke kan ske en anden gang.

DF og regeringen skal drøfte Radio24syvs fremtid
I dag mødes Dansk Folkeparti og regeringen for at drøfte Radio24syvs fremtid. Det sker, efter Dansk Folkeparti i sidste uge åbnede for at redde radiokanalen ved at lade den fortsætte som en dab-kanal.

Det skriver Altinget: kultur.

Berlingske, som står bag Radio24syv, har valgt ikke at ansøge om fornyelse af sendetilladelse på FM4, fordi det kræves, at mindst 70 procent af radiokanalens ansatte er ansat 110 kilometer væk fra København, hvis man vil byde på FM4. Derfor stod Radio24syv til at lukke 1. oktober i år.

Det er Dansk Folkeparti, som er hovedarkitekten bag forslag om lokalitetskravet, men over for Altinget uddyber Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, hvorfor partiet nu er parat til at redde en radio lokaliseret i København:

"Vi er overraskede over, at Radio24syv ikke vil byde ind på FM4. Det ærgrer os, da de jo har gode erfaringer med taleradio gennem otte år. Derudover kan vi forstå, at det også betyder rigtig meget for regeringen, at vi finder en løsning, hvor 24syv kan fortsætte. Det er vi lydhøre over for," siger han til Altinget. 

Briterne vedtager ny lov, som skal tvinge May til at udskyde Brexit
Kort tid før midnat i går vedtog det britiske Underhus en ny lov, der giver de britiske parlamentariker ret til både at undersøge premierminister Theresa Mays anmodning til EU om at udskyde Brexit og ændre den.

Det skriver Ritzau.

Lige nu har Theresa May anmodet om en forlængelse af Brexit-deadlinen til 30. juni. Hvis det britiske Parlament vil ændre på anmodningen til EU og for eksempel bede om en endnu længere udskydelse, skal det ske senest i løbet af i dag.

Onsdag mødes alle EU-landes ledere til et krisetopmøde i Bruxelles, hvor anmodningen om forlængelse skal behandles og godkendes af de resterende 27 medlemslande. Hvis EU-lederne vender tomlen ned til Theresa Mays forespørgsel, skal briterne forlade EU-samarbejdet på fredag.

For at undgå det scenarie tager Theresa May ifølge Politico.eu i dag på charmetur til Berlin og Paris for at tale om Brexit med den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron, forud for onsdagens topmøde.

Det sker i dag

  • Klokken 10.15: Venstre holder pressemøde om udlændinge- og integrationspolitik i partiets gruppeværelse på Christiansborg. Ved pressemødet deltager udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og udviklingsminister Ulla Tørnæs (V).
  • Klokken 12.00: Regeringen og Dansk Folkeparti mødes for at drøfte Radio24syv.
  • Klokken 13.00: Møde i salen med statsministerens spørgetime.
  • Klokken 14.00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal i samråd om politiets farlighedsvurdering af radikaliseringsmistænkte i asylsystemet. 
  • Klokken 20.00: Michelle Obama holder oplæg i Royal Arena i forbindelse med sin bog-tour med sin biografi Becoming.
  • Den britiske premierminister Theresa May rejser til Berlin og Paris for at mødes med henholdsvis den tyske kansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Emmanuel Macron. Møderne sker forud for EU-topmødet onsdag i Bruxelles, hvor Macron, Merkel og de øvrige stats- og regeringschefer skal tage stilling til, hvorvidt briterne kan få forlænget deres Brexit-deadline.

Opdateret klokken 10.09: Simon Emil Ammitzbøll-Billes facebookopslag er blevet tilføjet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00