Dagens overblik: LA vil først pege på statsministerkandidat efter valget, og muligt tørklædeforbud vækker kritik

Et forslag om at forbyde hovedtørklæder i danske skoler vækker kritik fra skoleledere og adskillige partier. Liberal Alliance vil først pege på en statsministerkandidat efter valget, og så stormer Søren Pape og de Konservative frem i ny meningsmåling. Få dit politiske overblik her.

Liberal Alliance vil først pege på enten Søren Pape (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) som statsministerkandidat efter folketingsvalget.
Liberal Alliance vil først pege på enten Søren Pape (K) eller Jakob Ellemann-Jensen (V) som statsministerkandidat efter folketingsvalget.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Marie Møller Munksgaard

Godmorgen, og velkommen til ugens sidste politiske overblik.

Der er rigeligt at tage fat i denne fredag. I går kom der nemlig en opsigtsvækkende anbefaling fra Kommissionen for den glemte kvindekamp om at forbyde hovedtørklæder i danske skoler.

Siden forslaget fra Kommisssionen kom frem, har det skabt røre hos både skoleledere, elever og flere af Folketingets partier.

Kritikken af forslaget kommer blandt andet fra Marco Damgaard, der er skoleleder på Tingbjerg Skole, hvor cirka 80 procent af eleverne har en anden etnisk baggrund end dansk. Han mener, at et forbud mod at bære tørklæde er det forkerte middel mod social kontrol.

Det skriver Jyllands-Posten.

"Historisk set har vi i Danmark gjort rigtig meget ud af at give piger og kvinder flere muligheder, og det er den måde vi har skabt en bedre ligestilling på. Nu vil vi fratage dem muligheder. Det, synes jeg, er ikke smart," siger Marco Damgaard til Jyllands-Posten.

Der er også skepsis at fornemme hos en række af Folketingets partier. Mens Socialdemokratiet er det eneste parti i rød blok, der er åben for forslaget, er Venstre og Konservative mere forbeholdne. De har dog ikke taget endelig stilling til forslaget endnu, skriver Politiken.

Liberal Alliance vil først pege på statsministerkandidat efter valg

Herfra vender vi blikket mod Liberal Alliance, der senere i dag holder deres sommergruppemøde. Og her vil partiets leder, Alex Vanopslagh (LA) slå fast, at man først vil pege på enten Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape (K) som statsministerkandidat, efter folketingsvalget er overstået.

Det skriver Politiken ifølge Ritzau.

"Vi skal afvente valget og se valgresultatet. Hvis det ene parti er markant større end det andet, taler det for, at det er det, der får første forsøg på at få enderne til at mødes. Det er for tidligt at slå fast", siger Alex Vanopslagh til Ritzau.

Han erkender samtidig, at vælgerne har en vis ret til at vide, hvem et parti peger på under valgkampen.

Mens Venstre mener, at det parti, der får flest mandater, bør få serveretten i forhold til at danne regering, ser Konservative gerne, at det er det parti, som kan samle flest støtter fra andre partier, der får førsteretten.

Vælgerne strømmer mod Søren Pape

Nu hvor vi er i gang med at blive klogere på en mulig blå regering efter valget, skal vi også lige kaste et blik på den seneste meningsmåling fra Epinion.

Her strømmer det til med vælgere til den nye statsministerkandidat Søren Pape og de Konservative, der går frem med hele ti mandater.

Det skriver Altinget.

Det betyder, at De Konservative ifølge målingen står til at få 31 mandater i Folketinget, hvilket er mere end en fordobling fra valget i 2019, hvor de fik 12 mandater.

Samtidig overhaler Konservative også Venstre, der står til at få 11,3 procent af stemmerne og 20 mandater. 

Skatteminister vil forbyde spilreklamer ved sport på tv

Mens de blå partier har øjnene rettet mod den kommende valgkamp, er skatteminister Jeppe Bruus (S) kommet med et nyt forslag, der skal forbyde spilreklamer, når der bliver vist sport på tv.

Det skriver Jyllands-Posten.

Forslaget kommer, efter der i foråret blev lavet en opsigtsvækkende undersøgelse om spilproblemerne i Danmark, hvor det fremgik at knap en halv million danskere i varierende grad lider af spilproblemer.

Derfor foreslår regeringen nu som det første konkrete tiltag mod spilafhængighed, at det skal være forbudt at vise reklamer for pengespil i tidsrummet fra 15 minutter inden en sportsbegivenheds begyndelse, til 15 minutter efter den er slut.

"Det vigtigste er, at vi får stoppet sammenblandingen mellem spilreklamer og sport i fjernsynet. En fodboldkamp er indhyllet i reklamer før, under og efter. Det skal forbydes," siger Jeppe Bruus til Jyllands-Posten.

Christiania kan risikere at gå konkurs

Herfra vender vi blikket mod Christiania, hvis beboere inden på søndag skal beslutte sig for, om de vil sige ja til regeringens tilbud om 15.000 kvadratmeter almene boliger på området.

Og her er meldingen fra Christianias advokat, Knud Foldschack, at det kan medføre alvorlige økonomiske konsekvenser, hvis ikke man siger ja.

Det skriver Politiken.

"Christiania står i en ultimativ situation. Virkeligheden er, at Christiania risikerer at gå konkurs, hvis de ikke siger ja – måske ikke lige nu og her, men så om nogle år," siger han til Politiken.

Det er ifølge advokaten selv første gang, at han går så langt i at indblande sig i diskussioner om fristadens fremtid. Men det gør han ifølge Politiken, fordi "det er så meget alt eller intet med den her aftale".

Regeringens ny boligudspil kan have smuthuller

Til slut runder vi af med at kigge på regeringens nye boligudspil, som skal give lejere i private boliger en hjælpende hånd ved at lave et loft for, hvor meget private udlejere må lade huslejen stige.

Men ifølge to eksperter indeholder forslaget en række juridiske smuthuller, der kan medføre retssager og regninger til skatteborgerne.

Det skriver B.T.

Hanne Mølbeck, der er partner i advokatfirmaet Bech-Bruun, og Henrik Rothe, der er tidligere præsident i Sø- og Handelsretten og adjungeret professor i erhvervsret ved CBS, har begge gennemgået et ikke-offentliggjort notat fra Justitsministeriet.

"Min konklusion efter at have læst notatet er, at jeg ikke vil udelukke, at en domstol vil komme frem til noget andet, end Justitsministeriet er," siger Henrik Rothe til B.T.

Det sker i dag:

  • Udenrigspolitisk Nævn og udvalg holder møde klokken 11, hvor de vil få besøg af Skotlands førsteminister, Nicola Sturgeon.
  • Liberal Alliance afholder sommergruppemøde i dag, hvor der bliver holdt pressemøde klokken 13.
  • Forsvarsminister Morten Bødskov (S) skal i samråd om krænkelser af kvinder i Forsvaret klokken 15.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

0:000:00