Dagens overblik: Læger frygter spredning af fortrolige patientdata med ny lov

NYHEDSOVERBLIK: Patienternes data skal samles i et superjournalregister, men det møder kritik fra læger. Og så vil Danmark ikke længere sælge overvågningsudstyr til diktaturstater. Få dit politiske overblik her.

Fortroligheden mellem den praktiserende læge og patienten kan komme i alvorlig fare, mener Dansk Selskab for Almen Medicin.
Fortroligheden mellem den praktiserende læge og patienten kan komme i alvorlig fare, mener Dansk Selskab for Almen Medicin.
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens vigtigste politiske nyheder.

Et lovforslag, som alle partier står bag, vil tvinge læger til at sende fortrolige sundhedsdata om patienterne ind i et digitalt superjournalregister.

Men det bliver uden at spørge eller informere patienterne om det. Dermed bringer forslaget fortroligheden mellem den praktiserende læge og patienten i alvorlig fare, mener Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM) ifølge Jyllands-Posten.

"Vi mener, det er meget problematisk, at man ikke inddrager patienterne i, hvor mange oplysninger man indsamler om dem, og giver patienterne en mulighed for at give samtykke til de forskellige formål, der måtte være," siger formand Anders Beich.

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er der tale om en skræmmekampagne: "Dette handler om at sikre patienterne den bedste behandling, og det kræver, at data følger patienten fra egen læge til for eksempel sygehus og den kommunale genoptræning," siger ministeren til Jyllands-Posten.

Sønderjyder blev aldrig spurgt
Miljøstyrelsen foretog ikke støjberegninger af 19 tyske kæmpevindmøller i grænselandet. Og i dag larmer møllerne over den tilladte støjværdi. Det konkluderer beregninger foretaget af Miljø- og Fødevareministeriet, viser et nyt notat oversendt til Folketinget. Det skriver Altinget.

Aabenraa Kommune føler sig kørt over af de nationale myndigheder. Dialogen med Miljøstyrelsen har været så godt som ikke-eksisterende i den her sag, mener borgmester i Aabenraa Kommune Thomas Andresen (V):

"I stedet føltes det næsten, som om der fra den ene morgen til den anden stod kraner 150 meter fra grænsen og opførte meget høje vindmøller – uden kommunens eller beboernes samtykke," fortsætter han.

Socialdemokraterne kræver en redegørelse fra miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Læs også

Milliard-retssag er slut
De danske vandværker fik torsdag opbakning fra Højesteret i en principiel sag mod Skatteministeriet, der ellers i januar havde fået medhold i Østre Landsret i sagen. Det skriver Altinget.

Sagen er det juridiske efterspil på vandsektorreformen i 2009, hvor Folketinget besluttede, at kommunernes vandselskaber skulle privatiseres. Siden har der været uenighed om, hvordan værdien af vandværkerne skulle opgøres.

Ifølge vandselskaberne blev prisen på bygning, rør og anlæg sat for lavt, og dermed har de fået et alt for lavt skattefradrag.

Sagen er blevet kaldt Danmarks største skattesag, fordi vandselskaberne har ment, at den samlede skatteregning kunne have løbet op i 36 milliarder kroner – en regning, der blandt andet skulle have været betalt af kunderne.

Hos vandværkerne er der glæde, mens Skatteministeriet ifølge Altinget tager dommen "til efterretning og vil nu nærlæse den".

Slut med at sælge overvågningsudstyr til diktaturstater
Som reaktion på Informations afsløringer af Danmarks eksport af masseovervågningsteknologi til diktaturstater som Saudi-Arabien kræver et bredt politisk flertal nu handling. De Radikales Martin Lidegaard håber, at det kan rette op på den lempelse, der skete i hans tid som minister.

"Der har bredt sig den erkendelse bredt i Folketinget, at vi er nødt til at stramme op,” siger De Radikales forsvarsordfører, Martin Lidegaard, til avisen og fortsætter:

"For ingen af os ønsker på nogen måde at bidrage til at gøre det lettere for lande som Saudi-Arabien og andre at udøve repression over for deres befolkninger."

EU: Danmark skal løsne grebet om udenlandske selvstændige
Jeres regler for udenlandske selvstændige er for restriktive.

Sådan lyder den klokkeklare melding fra EU-Kommissionen, der nu åbner en sag mod Danmark, skriver Altinget.

Kommissionen har derfor i en såkaldt åbningsskrivelse bedt Danmark om at besvare årsagen til den restriktive lovgivning på området.

Helt konkret er Kommissionen utilfreds med, at det ifølge dansk lovgivning er et krav, at udenlandske tjenesteudbydere på forhånd skal meddele, hvornår og hvor de vil udbyde deres tjenesteydelser.

Det sker i dag:

  • Klokken 10:00: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) er kaldt i samråd i Europaudvalget om forhindring af spredning af terrorrelateret indhold online. 
  • Klokken 10:00: EU's udenrigs- og handelsministre er i Bruxelles til møde om blandt andet screening for udenlandske investeringer, reform af WTO og handelsforbindelser med USA. 
  • … og så kommer den svindelsigtede Britta Nielsen hjem til Danmark, efter at de sydafrikanske myndigheder i går gav hende lov til at rejse. Læs meget mere om den sag her.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00