Dagens overblik: Lækket udkast til ny epidemilov viser ny magtbeføjelse

OVERBLIK: Regeringens planer om nye magtbeføjelser vækker kritik på Christiansborg, Enhedslisten kræver 800 millioner til natur, og SF vil have staten til at hjælpe med at rydde op i Danske Banks gældsrod. Få et overblik over dagens nyheder. 

Godmorgen og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik.

Vi starter ud med historien om, at regeringen lægger op til at give sundhedsminister Magnus Heunicke (S) flere vidtgående magtbeføjelser.

Det viser regeringens udkast til en ny langtidsholdbar epidemilov ifølge Berlingske.

Magnus Heunicke er i forvejen blevet kaldt den mest magtfulde sundhedsminister i historien, og planerne har derfor skabt kritiske røster blandt flere partier på Christiansborg. 

”Folketinget er fortsat kørt fuldstændig ud på et sidespor med det udkast, vi har set. Partier på tværs af den politiske midte har efterlyst, at vi bør have mere parlamentarisk kontrol fremadrettet, og det adresserer regeringen overhovedet ikke,” siger Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, til Berlingske.

Minister vil forbyde peberspray i eget hjem
Det skal ikke længere være tilladt at have peberspray i eget hjem. Det mener justitsminister Nick Hækkerup (S).
Loven, som i dag gør det muligt at erhverve sig en peberspray til selvforsvar, blev vedtaget under den tidligere regering. Men den har ikke haft den ønskede effekt, mener Hækkerup, som regner med at kunne overbevise de blå partier om at bakke op om et forbud. Det skriver DR.

”Det er grundlæggende ikke godt for samfundet, hvis borgerne kan bevæbne sig. Jo nemmere det er for folk at få fat i peberspray, jo lettere er det også for lyssky personer at misbruge dem til kriminalitet,” siger Nick Hækkerup til DR.

Enhedslisten kræver 800 millioner til natur
Enhedslisten kræver 15 naturnationalparker rundt om i landet, som tilsammen udgør et areal større end Langeland.

Støttepartiet vil have regeringen til at finde 800 millioner kroner på finansloven til formålet, skriver Altinget.

”Det her er et fuldstændigt centralt krav fra Enhedslisten. Vi må ikke i vores iver for at sikre mere velfærd og bekæmpe problemerne med klimaet glemme, at naturen er i en enorm krise,” siger klimaordfører Mai Villadsen (EL).

SF: Staten skal hjælpe med at rydde op i Danske Bank
Det bør ikke være Danske Bank alene, der skal rydde op i problemer med inddrivelse af gæld. Det mener SF, som i Berlingske foreslår at indsætte statslige observatører til at bistå med oprydningsarbejdet.

”I mindst 16 år har Danske Bank ikke haft styr på sine grundlæggende data på gældsområdet – noget af det mest basale for en bankvirksomhed. Det har ramt nogle af de mest sårbare kunder,” siger finans- og erhvervsordfører Lisbeth Bech-Nielsen (SF) og konstaterer, at banken ikke er ”i stand til at rydde op efter sig selv”.

Messerchmidt: Kulturministerposten vil være "den allermest attraktive”
Hvis ministerposter igen kommer inden for rækkevidde, så vil Dansk Folkepartis næstformand og nyslåede kulturordfører, Morten Messerschmidt, formentlig selv række ud efter posten som kulturminister.

Det fortæller han i et interview med Berlingske, hvor han sætter retningen for Dansk Folkepartis kommende kulturpolitik, hvor der ifølge Messerchmidt blandt andet skal kæmpes for, at "man som menneske i Danmark først og fremmest skal kende til sin nationale kulturarv". 

Det sker i dag

  • Klokken 9:00:  Stats- og regeringslederne mødes til ekstraordinært EU-topmøde i Bruxelles.
  • Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) besøger Paris, hvor han blandt andre skal mødes med den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

 

Forrige artikel Enhedslisten kræver 15 store naturparker på finansloven Enhedslisten kræver 15 store naturparker på finansloven Næste artikel Regeringen tillader ministerier at ansætte flere medarbejdere Regeringen tillader ministerier at ansætte flere medarbejdere
Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

DEAL: Et flertal af partier har besluttet at fordele pengene fra resterne af satspuljen til en ny civilsamfundsstrategi, en udvidelse af hjemløseindsatsen og et videnscenter for anbragte unge. Aktører roser tiltagene, men savner en plan for fremtidig finansiering.