Dagens overblik: Langt flere indvandrere og efterkommere var i stemmeboksen ved folketingsvalget i 2019

NYHEDSOVERBLIK: Ny kortlægning af folketingsvalget i 2019 viser, at der var en stigning i antallet af indvandrere og deres efterkommere, som stemte. Erhvervsminister vil følge op på møbelkæden Ikeas beslutning om at åbne fem butikker, hvilket ifølge ham gik imod regeringens anbefalinger. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverblik.

På forsiden af dagens udgave af Politiken finder vi i dag historien om, at mange flere indvandrere og efterkommere stemte ved det seneste folketingsvalg.

Det viser en ny kortlægning af valgdeltagelsen, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet står bag.

Ifølge den nye rapport steg indvandreres valgdeltagelse med 4,4 procentpoint ved 2019-valget, mens tallet for efterkommere steg med 10,9 procentpoint. Undersøgelsen viser, at det især er de unge indvandrere og efterkommere, der har været bedre til at komme i stemmeboksen. Her er en stigning på 17 procentpoint.

Kasper Møller Hansen kalder de nye tal for en demokratisk sejr:

”Valgdeltagelse er den vigtigste sundhedsindikator for, hvordan vores demokrati fungerer. Det lille kryds udtrykker vores aktive samfundsaccept; derfor er det så vigtigt også at få efterkommere og indvandrere til at sætte det kryds. De har oplevet den her enorme stigning i valgdeltagelsen ved det her valg,” siger valgforskeren til Politiken.

Valgdeltagelsen blandt indvandrere og efterkommere er kun blevet kortlagt ved folketingsvalgene i 2019 og 2015. Men gennem de seneste årtier er der blevet målt på deres stemmeprocent ved kommunalvalg, hvor tendensen ifølge Kasper Møller Hansen har været faldende.

Minister vil følge op på Ikea-åbning
Mandag valgte møbelkæden Ikea at genåbne sine fem butikker i Danmark. Men det var imod regeringens anbefalinger, lyder kritikken fra erhvervsminister Simon Kollerup (S).

Det skriver Ritzau.

Ministeren henviser til, at regeringen i weekenden opfordrede alle butikker til at vente med genåbningen, til der blev truffet en politisk beslutning om, hvem der kan genåbne i næste fase.

Simon Kollerup vil nu overveje, hvordan der konkret skal følges op på Ikeas beslutning om at åbne.

Ikea oplyser til Ritzau, at der aldrig har været et forbud mod, at møbelkæden har åbent. Ikea har dog haft lukket i de seneste seks uger, hvor der blandt andet er blevet gjort klar til at følge myndighedernes retningslinjer i forhold til blandt andet afstand og adgang til håndsprit.

Oppositionspartier efterlyser svar om coronahjælp til ældre
Regeringen har været for sløv til at fremskaffe de informationer, som partierne skal bruge i forhandlinger om hjælp til coronaramte ældre.

Sådan lyder kritikken fra Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative mandag aften.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Partierne skal i dag til forhandlinger hos sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), og her savner Venstre at få svar på, hvilke anbefalinger Sundhedsstyrelsen har i forhold til blandt andet en gradvis genåbning af landets plejehjem.

Sundheds- og Ældreministeriet har mandag aften oplyst til Ritzau, at det er planen, at partiernes ældreordførere får de relevante dokumenter til forhandlingerne senest ved midnat natten til i dag.

Minister åbner for tidligere implementering af øremærket barsel
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fædre stadig kun tager en lille andel af barslen. I 2018 havde kvinder i gennemsnit 273,9 dages barselsorlov, mens mænd havde 31,9 dage. Der er tale om en stigning for mændenes vedkommende på 2,6 dage fra 2015.

Det skriver Jyllands-Posten.

Men det er stadig for lidt, lyder det fra både Radikale og SF, der opfordrer regeringen til en hurtig implementering af EU-direktivet om øremærket barsel til mænd.

Ønsket vækker genlyd hos ligestillingsminister Mogens Jensen (S), der åbner for, at den øremærkede barsel kan blive indført før 2022, som er kravet i EU-direktivet:

”Det formelle krav til implementeringen er, at det skal være sket inden 2022, men det er da min forventning, at man kommer langt med det arbejde allerede i løbet af i år,” siger Mogens Jensen til Jyllands-Posten.

Ministeren er ligeledes ikke afvisende overfor, at regeringen vælger at gå længere end direktivet og indføre mere end to måneders barsel, der er øremærket til mændene. Det vil dog være op til udvalg med arbejdsmarkedets parter, som beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har nedsat, siger Mogens Jensen.

Det sker i dag

  • Klokken 8.45: Finansminister Nicolai Wammen (S) er i åbent samråd i Finansudvalget om Danske Banks forhøjelse af kravet om egenfinansiering ved udlån til boligkøb.
  • Klokken 13.00: Møde i Folketingssalen, hvor der blandt andet er en hasteforespørgsel til statsminister Mette Frederiksen (S) om håndteringen af coronaepidemien. Hun er indkaldt af Jakob Ellemann-Jensen (V), Kristian Thulesen Dahl (DF) og Søren Pape Poulsen (K).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00