Dagens overblik: Lilleholts ministerium kendte indhold i kritisk rapport før udskiftning af klimavismand 

NYHEDSOVERBLIK: Klimaministeren har forklaret, at han ikke havde fået den kritiske rapport fra Klimarådet, før han fyrede formanden. Men ministeriet kendte hovedkonklusionerne. Og så freder S ét af regeringens populære tiltag. Få nyhedsoverblikket her.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Politikerne er så småt ved at vågne op efter juleferien, og denne torsdag er det især dem i den rødere side af Folketinget, der er ude og reagere på morgenens nyheder.

Information skriver nemlig, at nye oplysninger sår tvivl om klimaminister Lars Christian Lilleholts (V) forklaring i sagen, hvor formanden for det uafhængige ekspertorgan Klimarådet blev skiftet ud kort efter fremlæggelsen af en rapport, som kritiserede regeringens grønne politik.

Udskiftningen fik flere til at kritisere Lilleholt og regeringen for at udpege politiske embedsmænd frem for uafhængige eksperter. Og der var beskyldninger om, at den konkrete rapport skulle være årsagen til fyringen af Peter Birch Sørensen.

Men Lilleholt forklarede, at beslutningen blev truffet, inden ministeriet modtog Klimarådets rapport.

Nu viser det sig, at Klimaministeriet kendte hovedkonklusionerne i rapporten, før det blev besluttet at skifte Birch Sørensen ud. Det viser Informations gennemgang af sagen, som blandt andet er baseret på aktindsigt i kommunikation mellem ministeriet og rådet.

Ministeren har ikke villet svare på, om også han personligt var orienteret om konklusionerne i rapporten, før han valgte at skifte klimarådsformanden ud. Men en del oppositionspolitikere har reageret på nyheden.

Partier indgår gentleman-aftale op til valgkamp
Efter advarsler fra efterretningstjenester om at udenlandske kræfter kan blande sig i den danske valgkamp, opfordrer Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), nu til fælles front blandt partierne.

”Jeg har skrevet til gruppeformændene på Christiansborg med henblik på at indgå en gentleman-aftale, hvor vi informerer hinanden, hvis nogen udsættes for læk og hacking. Målet er at danne et fælles værn mod de kræfter, der eksempelvis bruger fortrolige og følsomme personoplysninger i politisk øjemed,” skriver hun i et debatindlæg i Altinget torsdag.

Det skal være med til at beskytte det danske folkestyre mod påvirkning fra udenlandske kræfter fra eksempelvis Rusland, skriver Kjærsgaard.

Hun henviser til den seneste redegørelse fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), hvor det fremgår, at Rusland gennemfører målrettede påvirkningskampagner i Vesten.

Kort før jul kunne Altinget fortælle, at Udenrigsministeriet havde konkret mistanke om, at mindst 16 falske, automatiske profiler – såkaldte bots – havde pustet til debatten om den omstridte migrationspagt ved at dele indhold og i nogle tilfælde misinformation på Facebook.

Læs også

"Nu er det ikke mig, der er skatteminister"
En anden historie, som vækker reaktioner på sociale medier i dag, er Politikens om at antallet af rygere nu stiger for første gang i tyve år.

Alligevel afviser regeringen fortsat at sætte afgifterne på tobak op, selvom det ifølge Sundhedsministeriet vil have en markant effekt på forbruget.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) siger i et interview med Politiken, at man i stedet skal forsøge at ændre kulturen især blandt unge, så det ikke er attraktivt at ryge. Og til spørgsmålet om afgifter siger hun:

"Jeg er af den opfattelse, at hele regeringen er meget bevidst om, at det at sætte afgifterne op er et greb, der virker, men regeringen har også en klar skattepolitik om ikke at hæve skatter og afgifter. Men nu er det ikke mig, der er skatteminister, det er skatteministeren, som er skatteminister. Sådan er det jo." 

S freder boligjobordningen
Knap en halv million danskere benyttede sig sidste år af muligheden for at trække udgifter til eksempelvis rengøring eller håndværkere fra i skat. Og det vil de også kunne gøre i 2019, selvom Mette Frederiksen og Socialdemokratiet skulle gå hen og vinde folketingsvalget.

Det slår S nu fast over for DR. Partiet har ellers talt stærkt imod den såkaldte boligjobordning og kritiseret den for at være en skattelettelse for de rige.

”Det er jo ikke nogen hemmelighed, at boligjobordningen ikke er en blomst, der har groet i vores have. Men vi anerkender også, at den er populær,” siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

”Ordningen skal fortsætte i en eller anden form,” siger han og uddyber, at S gerne vil målrette ordningen mere, så ”familier og ældre borgere kan få hjælp til at få hverdagen til at hænge bedre sammen”.

Det sker i dag

  • Klokken 9.50: Dronning Margrethe og kronprinsparret holder nytårskur for Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets Officerskorps på Amalienborg.
  • Klokken 11.30: Nytårskur på Christiansborg
    Dronning Margrethe og kronprinsparret holder nytårskur for diplomatiet, hvor det diplomatiske korps' missionschefer med ægtefæller og såkaldt sideakkrediterede ambassadører med ægtefæller deltager.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

0:000:00