Dagens overblik: Løhde og ansatte i ny kamp om betalt frokostpause

NYHEDSOVERBLIK: Staten og en gruppe offentligt ansatte er dybt uenige om, hvordan den omstridte OK18-aftale skal forstås. Og Samuelsen reagerer nu konkret over for Saudi-Arabien. Her er torsdag morgens overblik over nyhederne i dansk politik.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til en torsdag morgen med frokostpause, våben og en ny mærkningsordning på nyhedsmenuen.

Vi begynder med en genopblusning af det slagsmål, vi så under de seneste overenskomstforhandlinger. Under de langstrakte forhandlinger i foråret om de offentligt ansattes vilkår, var den betalte frokostpause et helt centralt spørgsmål. Og nu er de ansatte og staten uenige om, hvordan aftalen skal forstås.

Det fremgår blandt andet af en pressemeddelelse fra Djøf, vrede tweets fra ansatte og af denne artikel i Politiken.

Uenigheden går på, om 1.150 ansatte på seks erhvervsskoler og gymnasier er omfattet af den ret til betalt spisepause, som blev slået fast med den nye overenskomstaftale.

For på disse institutioner havde arbejdsgiverne afskaffet frokostpausen, før den nye overenskomstaftale kom i hus. Derfor er de ikke omfattet af den nye ret, mener staten i form af Moderniseringsstyrelsen, som innovationsminister Sophie Løhde (V) er øverste ansvarlige for.

"Nu, hvor vi lige har pakket alle OK18-bannerne væk, står vi desværre med en uenighed om, hvordan forhandlingsresultatet skal forstås. Jeg kan ikke opfatte det på anden måde, end at ministeren nu løber fra aftalen om, at alle fremover vil have sikret retten til en betalt spisepause," siger formand for Djøf Offentlig Sara Vergo i en pressemeddelelse.

De ansatte går nu efter, at en faglig voldgift skal afgøre sagen.

Samuelsen stopper våbenhandel til Saudi-Arabien
Efter sagen om den saudiske journalist Jamal Khashoggi, som blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, reagerer den danske udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nu over for Saudi-Arabien.

Han har besluttet, at Udenrigsministeriet suspenderer godkendelser af eksport af våben og visse såkaldt dual-use-produkter til Saudi-Arabien, oplyser han i denne pressemeddelelse.

"På mødet i mandags med EU’s udenrigsministre drøftede vi blandt andet Saudi-Arabien. Og jeg må sige, at med den fortsatte forværring af den allerede forfærdelige situation i Yemen og drabet på den saudiske journalist Jamal Khashoggi, befinder vi os nu i en ny situation," siger ministeren i meddelelsen.

Til TV 2 News siger Samuelsen:

"Min konklusion er, at vi nu også fra europæisk side skal begynde at rykke på det her."

"Jeg synes, det er rigtigt, at vi fra Danmark sender det her signal."

Meldingen får positive reaktioner med på vejen fra blandt andre Radikale.

Her er de ni anbefalinger til regeringen om data
Der har i 2018 ikke manglet historier om brud på datasikkerheden, cpr-numre i de forkerte hænder eller mistanke om, at sociale medier videresælger data om brugerne til andre aktører.

Nu får regeringen ni gode råd til, hvordan etiske overvejelser og ansvarlig behandling af data kan få mere opmærksomhed.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) modtager nemlig i dag anbefalingerne fra regeringens dataetiske ekspertgruppe.

Og ét af rådene er at indføre en mærkningsordning for digitale produkter, så man kan se, om udbyderen behandler data ansvarligt og ikke sælger dem videre, skriver DR.

”Det handler om, at der skal være en transparens for brugeren, så vi ved, hvad de data, vi afgiver, bliver brugt til,” siger ekspertgruppens formand, Christiane Vejlø.

Se alle anbefalingerne her.

DF tager ny kamp mod 7-trinsskalaen
Og så til karakterskalaen i landets skoler, som nu får endnu et stød fra Dansk Folkeparti. Partiet har kritiseret skalaen, siden den blev indført i 2006, og nu ser DF endnu en god grund til helt at afskaffe den.

Det skriver Altinget.

I et nyt svar til Folketinget bekræfter uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), at Europa-Kommissionen ikke længere finder den såkaldte ECTS-skala ”relevant i forbindelse med international evaluering”. Ifølge Undervisningsministeriet er 7-trinsskalaen netop opbygget, så den er sammenlignelig med ECTS-skalaen.

”Når det viser sig, at 7-trinsskalaen ikke engang er nødvendig længere, så skal vi da bare i gang med at få en ny karakterskala,” siger Alex Ahrendtsen (DF).

Han har ikke lagt sig fast på, hvad der skal træde i stedet, men konkluderer, at den gamle 13-skala ”fungerede godt”.

Læs også

Minister går ind i "fuckgirl"-sag
Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) opfordrer nu danske unge, som har oplevet seksuelle krænkelser, til at lade sig inspirere af en konkret sag i Sverige og gå til politiet.

Tidligere på ugen blev en ung mand ved retten i Malmø idømt en betinget dom og dagbøder for at have stået bag kåringen af en 18-årig kvinde som ”årets fuckgirl” ved en studenterfest. Desuden skal han betale 10.000 svenske kroner i erstatning til kvinden.

”Jeg kan kun opfordre mænd og kvinder i Danmark, som udsættes for lignende ting, til også at anmelde en sådan krænkelse til politiet,” siger Eva Kjer Hansen til Berlingske.

”Vi har ingen retspraksis på området. Vi har behov for at få det prøvet af,” forklarer hun.

Den 19-årige mand havde blandt andet læst en motivering af den kvindelige skolekammerat op foran de 400 deltagere, hvor han blandt andet kom med det, retten kaldte grove seksuelle referencer.

Det sker i dag

  • Klokken 10 Møde i Folketingssalen, hvor en del af regeringens ghettoplan forventes at blive stemt igennem.
  • Klokken 10.45 Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) modtager anbefalinger fra ekspertgruppen om dataetik. Rådene skal hjælpe danske virksomheder med at gøre ansvarlig anvendelse af data til en konkurrencefordel. 
  • Klokken 13.30 Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om et diskussionspapir fra Finanstilsynet, som har vakt debat.
  • Klokken 14.30 Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om sagsbehandlingstider i SØIK. Derefter skal samme minister i samråd om offentlighedsloven og Paposhvili-sagen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Christiane Vejlø

Entrepreneur digital trendanalytiker, adm. direktør, Elektronista Media, mediekommentator, debattør, radiovært, medlem, Dataetisk Råd, forfatter, bestyrelsesmedlem, foredragsholder
cand.mag. i medievidenskab og religionsvidenskab (Københavns Uni. 2004)

Sophie Løhde

Indenrigs- og sundhedsminister, MF (V)
HA (kom.) (CBS 2007)

0:000:00