Dagens overblik: Løkke justerer sundhedsudspil efter kritik

NYHEDSOVERBLIK: Regeringen justerer sit sundhedsudspil på fire punkter, inden forhandlingerne begynder i dag. Løkke annoncerer ny whistleblowerordning, og Eva Kjer (V) står til en næse. Her er morgenoverblikket.

Det kommer især til at handle om sundhed på denne onsdag i dansk politik.

For klokken 11.30 går Dansk Folkepartis forhandlere, Kristian Thulesen Dahl (DF), René Christensen (DF) og sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), ind til det første forhandlingsmøde om regeringens store reform af sundhedsvæsenet.

Det sker i Finansministeriet, hvor ministrene senere på dagen får besøg af Socialdemokratiet, der også er inviteret til sættemøde.

Altinget har talt med DF’s Liselott Blixt om, hvilke krav de går til bordet med. Få overblikket her:

Løkke vil give mere magt til kommunerne i sundhedsreform
Men allerede inden forhandlingerne begynder, har regeringen justeret i sit eget oplæg.

Det har blandt andet vakt kritik, at lokalpolitikerne og dermed borgerne får mindre indflydelse på sundhedsvæsenet, når regionerne skal nedlægges. Men nu vil Lars Løkke Rasmussen (V) give de kommunale politikere mere indflydelse, end man ellers havde lagt op til.

"Der er forskellige modeller for, hvordan man kan sikre en stærkere repræsentation, og det skal vi så i de videre forhandlinger finde den eksakte model for," siger Løkke i et interview med Avisen Danmark.
 
Derudover kan Politiken fortælle, at regeringen onsdag vil præsentere i alt fire præciseringer og justeringer af det oprindelige udspil. Det udtaler sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) til avisen.
 
Analyse: Løkke har tabt sundhedsfortællingen
Vil du klædes endnu bedre på til at følge det kommende forhandlingsforløb om sundhedsreformen, så giver Politiken dig i dag en analyse af, hvad vi kan forvente os.

Den politiske redaktør konkluderer, at Løkke foreløbig har tabt fortællingen om sin plan for bedre sundhed. Han forudser en smal aftale med DF, ”men rød blok kan kopiere meget efter en valgsejr”, lyder det. Find den her.

Ny whistleblowerordning på statens område
Og der er mere nyt fra statsministeren. I en kronik i Berlingske annoncerer regeringen nemlig, at der skal være en ny, anonym whistleblowerordning på statens område.

”Den offentlige sektor fungerer godt. Som regel. Men i den seneste tid har der været nogle grelle undtagelser,” lyder det i kronikken, som er underskrevet af Løkke, udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Ministrene peger på Tibetsagen og sagen om svindel i Socialstyrelsen.

Begge sager ”har rystet mig”, siger Løkke til DR P1 Morgen.

Det er især på Justitsministeriets område, at der har været problemer. Allerede fra 1. marts skal ansatte i politiet, kriminalforsorgen og Justitsministeriet derfor anonymt kunne indberette strafbare forhold, oplyser ministrene.

Riskær bor i dyr bolig, og der er huller i hans program
I går fyldte den tidligere finansmand Klaus Riskær Pedersen alt i mediebilledet, fordi han holdt pressemøde i forbindelse med sin opstilling til folketingsvalget. Han er også med i morgenens aviser.

Politiken har set nærmere på dele af hans politiske program. Og flere eksperter konstaterer, at forslagene indebærer store usikkerheder. For eksempel kan Riskærs måde at finansiere sin store klimafond på resultere i højere renter.

BT har hæftet sig ved, at Riskær gentagne gange har oplyst, at han ingen penge har efter de tre retssager, hvor han er blevet idømt mere end ti års fængsel i alt for økonomisk bedrageri. Alligevel bor den bedrageridømte finansmand Klaus Riskær Pedersen ifølge BT i en ejendom til godt 50 millioner kroner. Her bor han gratis, fordi den er ejet af et selskab i familien.

Næse til Eva Kjer
Fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) kan se frem til at modtage ”en stor næse” ved et møde onsdag i Miljø- og Fødevareudvalget.

Det sker ifølge Berlingske, efter at hun har fået hård kritik for at være alt for længe om at få ny lovgivning mod såkaldte kvotekongers muligheder for at fiske efter østers og blåmuslinger i Limfjorden ud og virke i praksis.

Ministeren er af S og DF blevet beskyldt for at gå mod ønskerne fra et flertal i Folketinget ved at forhale ny lovgivning i et forsøg på at begunstige kvotekongerne økonomisk. Se, hvad der er op og ned i sagen i Berlingskes udlægning her.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Statsrevisorerne holder møde på Christiansborg
  • Klokken 11.30: Sættemøder om sundhedsudspillet i Finansministeriet. Dansk Folkeparti kommer klokken 11.30, mens Socialdemokratiet skal til møde klokken 14.30. 
  • Klokken 13.00: Ved et møde i Miljø- og Fødevareudvalg forventes fiskeriminister Eva Kjer Hansen (V) at få en næse, fordi det har taget for lang tid med lovgivning, der skal begrænse antallet af kvoter for muslinger og østers, mener DF og S. 

Forrige artikel Nu begynder forhandlinger om sundhed: Nu begynder forhandlinger om sundhed: "Vi har god nok tid" Næste artikel Efter ny naturrapport: Rød blok vil skrotte landbrugspakken Efter ny naturrapport: Rød blok vil skrotte landbrugspakken