Dagens overblik: Løkke lufter ”opsigtsvækkende” tanker om mindsteløn

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil diskutere, om vi skal have en lovbestemt mindsteløn for visse typer job. DF dropper stor del af omstridt vej, og pandaerne kommer til København. Her er morgenoverblikket.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Opsigtsvækkende og dristigt.

Sådan lyder politisk kommentator på TV 2 Hans Engells reaktion på den melding, som statsministeren kom med sent onsdag aften.

Og vi begynder denne torsdag morgens overblik over de politiske nyheder med at se nærmere på, hvad det er Lars Løkke Rasmussen lægger op til.

I et langt opslag på sin facebookprofil beskriver han problemerne med social dumping, altså at folk fra andre lande med lavere leveomkostninger end Danmark kommer hertil og arbejder til lønninger langt under dansk niveau.

Løkke er nu klar til at diskutere, hvordan man kan løse det. Og han nævner selv som et bud, at man kunne indføre "en lovreguleret mindsteløn på visse grænseoverskridende arbejdsområder med afsæt i det, der er aftalt på arbejdsmarkedet, men uden at udhule aftalesystemets mange fordele".

DF dropper store dele af Kim Christiansens omfartsvej 
Den har fået mange hårde ord og nærmest satiriske indslag med på vejen, og nu bliver store dele af den slet ikke til noget alligevel.

Omfartsvejen, der skulle lede tung trafik uden om Mariager, bliver i hvert fald ikke så lang og så dyr som ventet. Dansk Folkeparti har nemlig lyttet til kritikken af, at vejprojektet er for dyrt i forhold til behovet, og dropper dele af omfartsvejen.

Det siger DF-formand Kristan Thulesen Dahl til TV 2 News.

"Vi tager kritikken til os," siger han.

"Man kan gøre det her billigere og alligevel få gjort en hel del omkring udfordringerne i Mariager," forklarer Thulesen Dahl.

De nedjusterede ambitioner betyder, at projektet kommer til at koste 80 millioner kroner i stedet for de oprindelige 377 millioner kroner. Vejen vil nu kun gå til Alstrup fremfor Assens. 

"Og det er en bedre løsning, da flere vil kunne se fornuften i det," siger DF-formanden.

Politikerne ved ikke, om det virker at holde børnefamilier på Sjælsmark
Det har været heftigt diskuteret blandt både blå og røde politikere i flere år, og det kan blive et afgørende spørgsmål, hvis Mette Frederiksen skal forsøge at danne regering efter valget: Skal afviste asylansøgere med børn bo i almindelige boliger eller på et center?

Får det flere til at rejse hjem, når de bor under trange kår? Og hvad, hvis familierne, der nægter at rejse hjem, får lov at bo i almindelige boliger – gør det Danmark mere tillokkende for asylansøgere? 

Alligevel er der tilsyneladende ingen, der kender konsekvenserne af de to modeller. Regeringen har ikke tal på det. Og den har heller ikke systematisk indsamlet erfaringer fra vores nabolande om, hvordan de takler udfordringen med afviste børnefamilier, der ikke vil rejse ud, oplyser ministeriet til Altinget.

Det er faktisk heller ikke så vigtigt, mener politikere på både blå og rød side. Læs deres argumenter her:

Læs også

Kan en enkelt kommune selv beslutte at bygge et Eiffel-højt tårn?
Er det egentlig godt for samfundet, at en enkelt kommune kan beslutte at bygge et tårn, der bliver højere end Eiffeltårnet i Paris og vil kunne ses 60 kilometer væk?

Nej, mener Akademirådet, der er statens rådgiver i kunstneriske og æstetiske spørgsmål. Rådet har nu sendt et åbent brev til politikerne om sagen, efter at tøjvirksomheden Bestseller har fået godkendt byggeriet af et 320 meter højt tårn i Ikast-Brande Kommune. Det skriver Politiken.

"Man kan ikke gribe ind, sådan som landets love er i dag. Men kan det virkelig være rigtigt, at en enkelt kommune kan beslutte noget, der ikke bare har betydning for flere generationer, men også påvirker masser af mennesker uden for kommunen. Det synes vi ikke," siger formand for rådets arkitektfaglige udvalg, Merete Ahnfeldt-Mollerup.

Socialdemokraternes kulturordfører, Mogens Jensen, er enig i, at politikerne bør drøfte problemet.

Niko Grünfeld: MF'er i Alternativet har grundlagt en syg kultur
Og så til Jyllands-Posten, der gennem den senere tid har skrevet meget om intern uro i Alternativet og kritik af Uffe Elbæks ledelse.

Nu kommer også den tidligere kulturborgmester i København Niko Grünfeld med et hårdt angreb på ledelsen. I en intern mail lækket til Jyllands-Posten, efterlyser han "synlig konsekvens" i partiet efter flere år med læk, anonym kritik og personopgør i organisationen.

"Folketingsgruppen må gå forrest, fordi de tilbage i 2017 sådan set grundlagde den syge kultur, som vi i fredags så den seneste konsekvens af," skriver han med henvisning til de nylige offentlige udmeldinger fra to hovedbestyrelsesmedlemmer, der har forladt partiet.

Han efterlyser, at ledelsen nu iværksætter en "markant og offensiv plan for at slippe af med den manglende respekt for flertallet, disrespekt for partiets medlemsvalgte ledelsesrum, trusler om læk, trusler om at forlade partiet, rygtedannelse, spredning af mistillid samt læk til medierne".

Læs mere her.

Ikea kritiserer paradigmeskift
Mens Radikale har stillet som ultimativt krav til Mette Frederiksen, at hun skal droppe væsentlige dele af det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken, hvis R skal lægge mandater til hende som statsminister, er også erhvervslivet ude i kritik af paradigmeskiftet.

Den kommer især fra to af de virksomheder, der beskæftiger flest flygtninge i Danmark, Ikea og ISS, skriver Berlingske.

Med en aftale i december ændrede man tilgangen i udlændingepolitikken, hvor fokus på visse områder flyttes fra integration til hjemsendelse. Og det vil skade virksomhedernes mulighed for at rekruttere og fastholde flygtninge, når mulighederne for at blive i Danmark forringes, siger virksomhederne. 

"Vi er bekymrede for, om den nye situation vil få en negativ indflydelse på de berørte personers motivation og engagement," siger kommunikationschef i ISS Anne Anker. 

Det sker i dag

  • Natos udenrigsministre mødes i USA for at fejre Natos 70-års fødselsdag. I dagens podcast giver forsvarsredaktøren bud på Natos fremtid.
  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Det gælder blandt andet tredje behandling af forbud mod konstruktion af en kunstig jomfruhinde og stop for tilladelse til efterforskning og indvinding af kulbrinter på land og i de indre danske farvande.
  • Klokken 10.15: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i åbent samråd om ventetid på kørekort.
  • Klokken 10.30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i åbent samråd om fund af svampemidlet DMS i drikkevandet.
  • Klokken 12.00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) i åbent samråd om placering af ansvar i svindelsagen i Socialstyrelsen.
  • Klokken 16.00: Ældreminister Thyra Frank (LA) i åbent samråd om Vives rapport 'Hjælp til svage ældre'
  • Klokken 18.45: Pandaerne ankommer til København. I denne friske kommentar spørger en Kina-kender, om pandadiplomatiet har lukket munden på Danmark?
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)









0:000:00