Dagens overblik: Løkke og Frederiksen tørnede sammen i tv-duel. Men hvem vandt?

NYHEDSOVERBLIK: Konturerne af valgets vigtigste tema tegnede sig for åben skærm i går under den første tv-duel mellem udfordreren Mette Frederiksen (S) og statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Og der var én vinder, mener flere kommentatorer. Få dit politiske overblik her.   

"Det største bluffnummer," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om Socialdemokratiets udspil om nedslidning.
"Det største bluffnummer," sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) om Socialdemokratiets udspil om nedslidning.Foto: Bjarne Bergius Hermansen - DR/Ritzau Scanpix
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dagens overblik over de vigtigste politiske nyheder.

Det er dagen efter, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og statsministerkandidat for Socialdemokratiet, Mette Frederiksen, mødtes søndag kl. 21 i DR i den første direkte tv-duel mellem de to nogensinde.

Klingerne bragede sammen, da debatten faldt på, hvordan de to vil imødekomme nedslidte danskeres ønske om at komme tidligere på pension. Tonen fra statsministeren over for hans udfordrer var skarp her.

"Jeg synes, det, vi er vidne til i øjeblikket – det er der risiko for i hvert fald – det er det største bluff i dansk politik i flere generationer," lød det fra statsministeren.

Løkke går direkte efter Socialdemokraternes udspil for en differentieret pensionsordning, der skal give mulighed for, at visse grupper af nedslidte kan trække sig tilbage tidligere. Men partiet har ikke fremlagt et konkret bud på, hvem der kan få gavn af ordningen.

Det fik Mette Frederiksen til at forsvare sin plan med, at det handler om at vise en retning. Så kan man løse det tekniske senere, forklarede hun – lidt ligesom Løkkes eget forslag til et moderne kontanthjælpsloft, der heller ikke var et færdigt lovkompleks før valget i 2015.

Derudover angreb hun i duellen – og en hær af partisoldater efterfølgende – Løkkes bluff-kommentar for at være arrogant.

Men der er behov for, at Mette Frederiksen bliver mere konkret, mener politisk kommentator Hans Engell:

”Hvis den her diskussion fortsætter sådan de næste to måneder, vil Socialdemokraternes udspil blive pillet fra hinanden. Løkke fik sat et dybt stød ind, og Mette Frederiksen var helt sikkert presset,” siger han til TV 2.

Løkke vandt på point. Ifølge kommentatorer
Det var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der kom bedst ud af tv-duellen, mener Helle Ib, politisk kommentator på Børsen, ifølge Politiken. Det var især Løkkes angreb på Socialdemokraternes pensionsudspil, som han kaldte ”det største bluffnummer”, der ifølge hende står tilbage.

Og Berlingskes Thomas Larsen er enig. Statsministeren fik sat et ”overraskende stærkt angreb ind”, skriver han.

Politikens Kristian Madsen påpeger, at tv-duellen afslørede, at begge udfordrere til statsministerposten har problemer med deres politiske slagnumre i valgkampen. 

Altinget og Mandag Morgens chefredaktør, Jakob Nielsen, ser også nedslidning som valgets tema. Men for Løkke handler det ikke kun om politisk indhold, det er også en strategi, som han vil bruge til at indhente rød bloks store forspring i målingerne. Læs mere herunder:

Læs også

Syv nedslag fra weekendens landsmøder 
Der var dobbelt op på landsmøder i weekenden.

Hos regeringspartiet Liberal Alliance lever drømmen om en skatterevolution stadig. Og hos SF opererer de kun med ultimative krav, hvis partiet skal indgå i en regering.

Altinget har samlet de vigtigste pointer fra weekendens landsmøder her.

Ny togkonflikt – tog holder stille
Der kører mandag morgen ingen tog øst for Odense. Det gælder både S-tog samt regional- og fjerntog, melder DSB ifølge TV 2.

Først lød meldingen, at alle S-tog i Hovedstadsområdet var indstillet, da lokomotivførere på S-togene i og omkring København mandag morgen havde nedlagt arbejdet.

Men problemerne har imidlertid nu spredt sig til alle øvrige tog på Sjælland, ligesom de første fire afgange på Skånetrafikken mellem Malmø og København ifølge det svenske medie Sydsvenskan også er indstillet.

Arbejdsnedlæggelsen kommer efter længere tids konflikt mellem lokomotivførerne og DSB. Fredag lød det således ifølge et anonymt brev fra de ansatte, at arbejdet ville blive nedlagt mandag fra klokken 04.00 til 15.00, efter DSB og Dansk Jernebaneforbund igen var blevet uenige.

"DSB har valgt at opsige samtlige tillidsmænds erhverv fra denne dato. Der vil altså ingen tillidsmænd være i hele DSB fra 1. april, lød det i brevet", der var underskrevet "de ansatte i DSB".

TV 2 følger situationen, som du kan følge live her.

Det sker i dag:

  • Klokken 13:00: Københavns Byret afsiger dom i sag, hvor en journalist er tiltalt for at have offentliggjort fortrolige oplysninger om Omar El-Husseins familie efter angrebene på Krudttønden og synagogen i Krystalgade.
  • Klokken 13:30: Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, holder i dag pressemøde forud for et ministermøde i Nato. Pressemødet finder sted i Natos hovedkvarter i Bruxelles klokken 13.30.
  • Hjemmeværnet fylder 70 år: Den 9. juni 1945 mødtes 250 af modstandsbevægelsens ledere i Odense anført af Frihedsrådet. Her blev man enige om at oprette et værn til forsvar for Danmarks selvstændighed. 1. april 1949 var Hjemmeværnet en realitet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00