Dagens overblik: Løkke vil udskyde afgørelsen om V-ledelsens fremtid, men baglandet siger nej

NYHEDSOVERBLIK: Lars Løkke Rasmussen vil have udskudt debatten om sin og næstformandens fremtid i Venstre-ledelsen, men folk i baglandet afviser idéen. Venstre på Sjælland foreslår ekstraordinært landsmøde. Få overblikket over dagens vigtigste nyheder.

God fredag morgen og velkommen til ugens sidste politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger som vanligt ud med en ny udvikling i den åbne krig om lederskabet af Venstre.

Formand Lars Løkke Rasmussen (V) er gået i offensiven ved at indstille en dagsorden for partiets kommende landsmøde til partiets hovedbestyrelse.

Her foreslår Løkke, at landsmødet først skal tage stilling til, hvem der skal stå i spidsen for Venstre, efter at partiet er blevet enig om den fremtidige politiske retning.

En egentlig afstemning om formands- og næstformandsposten kommer i Løkkes oplæg til en mødedagsorden først som punkt nummer otte.

Det skriver Jyllands-Posten.

”Jeg vil foreslå landsmødet, at vi laver en politisk udtalelse, der er mit konsoliderede bud på, hvor det er, Venstre skal være. Og så derefter bede landsmødet tage stilling. Vi skal vide, hvilken politisk linje der er blevet lagt. Og med den kan vi så tage stilling til, hvem der skal føre den linje,” siger Lars Løkke Rasmussen til avisen.

Men der er umiddelbart ikke stor opbakning til Løkkes dagsorden i Venstres bagland. I Jyllands-Posten afviser flere medlemmer af hovedbestyrelsen idéen, fordi de vil have personspørgsmålene afgjort som det første.

Ifølge Jyllands-Posten foreslår Løkke, at landsmødet skal finde sted 21. september og altså kun strække sig over én dag. Venstres hovedbestyrelse holder møde lørdag, hvor de skal beslutte, om de vil fremrykke landsmødet.

V på Sjælland kræver to landsmøder
På det møde kan hovedbestyrelsen også overveje, om de hellere vil støtte et andet forslag om at holde et ekstraordinært landsmøde, der udelukkende skal handle om, hvem der skal stå i spidsen fra partiet.

Det har Venstres kommuneformænd i Region Sjælland foreslået, skriver DR.

"Hvis ting ikke fungerer, så indkalder man jo til et ekstraordinært landsmøde. Og så får man afklaret det, som er problemet," siger Jørgen Larsen, der er formand for Venstre i Sorø.

Det ekstraordinære landsmøde skal komme oven i det planlagte landsmøde 16.-17. november, mener Venstre på Sjælland.

Måling: V-vælgere støtter Løkke
Måske behøver Lars Løkke Rasmussen slet ikke frygte at blive sat på porten ved Venstres landsmøde. 

Der er i hvert fald blandt Venstres vælgere fortsat opbakning til ham som leder. Det viser en måling, som Gallup har lavet for Berlingske

Her har 45 procent af 305 Venstre-vælgere svaret, at de mener, at Løkke bør fortsætte på posten. Blot 0,3 procent støtter ifølge målingen Kristian Jensen som ny Venstre-formand, mens 25 procent af de adspurgte håber, at Jakob Ellemann-Jensen skal tegne partiet i fremtiden.

Man skal dog lige huske, at der er en vis statistisk usikkerhed forbundet med meningsmålinger med så relativt få svar. Og desuden er det de delegerede på Venstres landsmøde og ikke vælgerne, der i sidste ende skal bestemme, hvem formanden skal være.

Regionsmedlem i TV-debat: Træk dig, Løkke
Jørgen Winther, der er regionsmedlem i Region Midtjylland valgt for Venstre, opfordrede torsdag aften på direkte TV Lars Løkke Rasmussen til at trække sig tilbage inden det kommende landsmøde.

Det skete i DR-programmet Debatten

Han frygter, at Løkke vil blive fravalgt på landsmødet og mener, at det vil se kønnere ud, hvis Løkke i stedet selv siger farvel. 

"Et kongemord ville være så forfærdeligt. Men hvis han går ud i morgen og siger, han trækker sig, så vil han få en jublende velkomst på landsmødet, og vi vil klappe ad ham. For han har været så fantastisk god hele tiden," sagde Jørgen Winther. 

Det var ikke umiddelbart en besked, der blev vel modtaget hos hovedpersonen, der gik på Twitter under udsendelsen: 

Regeringen er klar til klimaforhandlinger
Selvom man måske kunne tro det, er det altså ikke udelukkende Venstre-folk, der rører på sig i disse dage.

Socialdemokratiet holdt torsdag eftermiddag et pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde, hvor statsminister Mette Frederiksen løftede sløret for flere nyheder.

 1. Klimaforhandlinger begynder snart
  Regeringen indkalder tirsdag til de første forhandlinger om en ny klimalov. Planen er at invitere alle Folketingets partier og lade dem præsentere deres bud på, hvordan man kan indfri regeringens mål om en CO2-reduktion på 70 procent. Læs mere her
 2. Regeringen intensiverer forberedelserne på hårdt Brexit
  Det trækker op til et hårdt Brexit, når briterne forlader EU 31. oktober. Hvis det skulle ske, skal Danmark være parat, og derfor vil regeringen søsætte en række initiativer, der skal forberede blandt andet dansk erhvervsliv og fiskeri. Læs mere her
 3. Frederiksen varsler skattestigninger
  Regeringen vil foreslå en række skatte- og afgiftsstigninger, sagde Mette Frederiksen på pressemødet. Hun mener ikke, at glæden ved de skattelettelser, den seneste regering gennemførte, står mål med udgiften. Læs mere her i Berlingske

Det sker i dag

 • Klokken 11.00: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard Thomsen (S) skal i samråd om arbejdsmiljøet hos Sky-Light A/S, hvor flere medarbejdere har ødelagt lungerne efter at have arbejdet med giftig kemi.
 • Klokken 18.00: Venstres forretningsudvalg mødes forud for lørdagens hovedbestyrelsesmøde. 

Forrige artikel Lauritzens tidligere spindoktor lander nyt job Lauritzens tidligere spindoktor lander nyt job Næste artikel DF-profil bliver lobbyist efter valgnederlag DF-profil bliver lobbyist efter valgnederlag
Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

Brostrøm: Vi har en dybt bekymrende alkoholkultur blandt skolebørn

INTERVIEW: Nye tal viser, at danske skolebørn fortsat er europamestre i druk. Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, ønsker et opgør med en usund alkoholkultur. Højere afgifter og aldersgrænser virker, men det er op til politikerne, hvilke værktøjer der skal i brug, siger han.