Dagens overblik: Lovforslag om fængselspladser i Kosovo vækker bekymring hos organisationer

20 tidligere ansatte står frem med hård kritik af ngo-chef. Biden haster til Europa for at deltage i ekstraordinært Nato-topmøde. Ni ud af ti er glade for at arbejde i Statsministeriet. Og organisationer er bekymrede for lovforslag om fængsler i Kosovo. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med at se på S-regeringens lovforslag om at leje op imod 300 fængselspladser i Kosovo.

Forslaget åbner nemlig for, at både justitsministeren og sundhedsministeren kan lave fravigelser fra dansk lovgivning.

Det vil være muligt “i det omfang, det er nødvendigt for fuldbyrdelse af fængselsstraf", lyder det i forslaget.

Og det vækker bekymring hos flere organisationer, som mener, at man dermed risikerer at gå på kompromis med menneskerettighederne, skriver Altinget.

Ifølge Therese Rytter, der er juridisk chef hos Dignity, sætter formuleringen basale rettigheder under pres.

“Det er et carte blanche til at fravige dansk lovgivning og vedtage regler udenom Folketinget. Det medfører en risiko for, at Danmark ikke opfylder sine menneskeretlige forpligtelser,” siger hun.

20 tidligere ansatte står frem med hård kritik af ngo-chef

En lang række tidligere ansatte og bestyrelsesmedlemmer fortæller i en fælleserklæring om årelange arbejdsmiljøproblemer og "et enormt konfliktniveau" forårsaget af ledelsen i organisationen Liva, der hjælper kvinder ud af prostitution. Det skriver Altinget.

“Verbale angreb, irettesættelser og overfusninger af medarbejdere er foregået i andres påhør. Det har været ubehageligt, nedværdigende og krænkende, både for den person, det gik ud over, og for de kollegaer, bestyrelsesmedlemmer og brugere, der har overværet det,” lyder det i erklæringen. 

Altinget beskrev i februar, at whistleblowere i 2022 har advaret Arbejdstilsynet om “grotesk dårlig ledelse” i organisationen, som flere nøglemedarbejdere havde forladt efter meget korte ansættelsesforløb.

Biden haster til Europa: Vestens ledere vil advare Rusland

Mens frygten for at se Rusland anvende kemiske, biologiske eller måske endda nukleare våben lurer, samles den vestlige verdens ledere – herunder præsident Joe Biden - torsdag til topmøder om krigen i Ukraine.

”Den menneskelige lidelse er rædselsvækkende og smertefuld at være vidne til,” sagde Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, onsdag om russernes angreb på den ukrainske civilbefolkning.

”Vi er fast besluttet på at gøre alt, hvad vi kan, for at støtte Ukraine. Men vi har et ansvar for at sikre, at krigen ikke bliver optrappet ud over Ukraine og bliver en konflikt mellem Nato og Rusland. Det ville forårsage endnu mere død og ødelæggelse,” sagde han.

Også præsident Volodymyr Zelenskij skal efter alt at dømme tale til de vestlige ledere via videolink flere gange i løbet af dagen torsdag. Læs mere hos Altinget her.

Zelenskyj skal holde tale for Folketinget

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, skal efter planen også holde tale til Folketingets medlemmer og den danske befolkning på en direkte videoforbindelse tirsdag 29. marts, oplyser Folketinget i en pressemeddelelse.

"Præsidenten vil give en orientering om situationen i Ukraine og takke det danske folk for den støtte, som er blevet vist hans land," skriver Folketinget på sin hjemmeside.

Han har tidligere holdt tale for blandt andet den amerikanske kongres og Europa-Parlamentet.

Læs også

Ni ud af ti er glade for at arbejde i Statsministeriet
Flere gange har tonen og ledelsesstilen i Statsministeriet været genstand for offentlig debat.

Men en ny trivselsmåling viser, at langt størstedelen af ministeriets medarbejdere er tilfredse med deres arbejdsplads, skriver Altinget.  

Her er mere end ni ud af ti enige i, at de trives godt, og at de føler sig som en del af et fællesskab.

"Når jeg helt generelt kigger på Statsministeriets APV, så vidner det langt hen ad vejen om en arbejdsplads, som er professionel, hvor medarbejderne virkelig brænder for deres arbejde, og hvor de ser sig selv som en del af et vigtigt og stærkt fællesskab,” siger lektor og ph.d. Peter Hagedorn-Rasmussen fra RUC, der i godt 25 år har undervist og forsket i arbejdsliv.

Det sker i dag

  • Klokken 08:30: Miljøministeriet præsenterer nye nationalparker
  • 10:00: Joe Biden deltager i ekstraordinært Nato-topmøde
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)

Joe Biden

Præsident, USA (Det Demokratiske Parti)
bachelorgrad i historie og statskundskab (University of Delaware) og kandidatgrad i jura (Syracuse University 1968)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

0:000:00