Dagens overblik: Mails sår tvivl om Støjbergs forklaring i sag om unge asylpar

NYHEDSOVERBLIK: Nye mails er kommet frem i Støjberg-sagen. Regeringen vil give flere penge til politiet, og DF støtter nu målet om at reducere drivhusgasserne med 70 procent. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

I morgen forventes Inger Støjberg (V) at blive valgt til næstformand for Venstre, der holder ekstraordinært landsmøde. Men ingen er uden en fortid.

For nu rejser en intern mailkorrespondance fra Udlændingestyrelsen endnu en gang spørgsmål om forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs forklaring i en sag om ulovlig adskillelse af asylpar.

Det skriver Information, der har fået aktindsigt i korrespondancen, hvor det fremgår, at "et hurtigt overblik over de 27 par fører til, at der er behov for at skille 21 par ad".

Mailene er fra samme dag, som Inger Støjberg udsendte sin efterhånden famøse instruks, og formuleringen lægger ifølge blandt andre professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter endnu et bevis til stakken, der viser, at ministeriet i strid med loven ikke vurderede parrene individuelt, som loven kræver. 

"Aktindsigten er endnu en brik, der er med til at tegne et billede af et helt system, der har forstået Inger Støjbergs instruks sådan, som den også var formuleret, nemlig at den var undtagelsesfri," siger han til Information.

Regeringen er sammen med sine støttepartier blevet enige om at iværksætte en undersøgelseskommission, der skal klarlægge forløbet og identificere eventuelle lovovertrædelser.

Regeringen stopper Lindholm-projektet
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) standser endegyldigt planer om det omdiskuterede udrejsecenter for udviste asylansøgere på øen Lindholm.

"Det er ret dyrt at sejle kriminelle udlændinge i pendulfart mellem Lindholm og fastlandet. En overnatning på øen koster det samme som en overnatning på et luksushotel," skriver Udlændinge- og Integrationsministeriet i en e-mail til blandt andre Jyllands-Posten og fortsætter:

"Men får det flere til at rejse hjem? Næppe. Det er penge ud ad vinduet. Nu går vi i gang med at finde en billigere løsning. Kriminelle udlændinge er ikke velkommen i Danmark. De skal rejse hjem."

DF vil også med i klimaaftale
Dansk Folkeparti støtter nu også målet om 70 procent reduktion af drivhusgasserne i 2030. Danmark kan og skal gå foran i den grønne omstilling, men det skal ske på en fornuftig måde, mener Kristian Thulesen Dahl ifølge Altinget Energi & Klima.

”Med mange partier om bordet, kan vi forhindre, at de ukloge beslutninger vinder indpas. Hive Socialdemokratiet i en retning, hvor det ikke bliver Enhedslisten og Alternativet, der dikterer dansk klimapolitik,” skriver DF-formanden i sit nyhedsbrev og tilføjer, at Enhedslisten er kommet med forslag om at halvere svineproduktionen, som han ikke er enig i.

Flere penge til politiet
150 flere betjente skal uddannes hurtigst muligt, og de mere end 800.000 timers opsparet afspadsering i politiet skal nedbringes med kontante beløb til betjentene. 

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Avisen Danmark: "Efter jeg er kommet ind i ministeriet, har jeg kunnet konstatere, at hele kæden i retssystemet er under pres. Politiets overarbejde skal ikke tælles i tusinder, men i hundredtusinder af timer," lyder det.

Når regeringen kommer med sit udspil til sin første finanslov tæt på Folketingets åbning 1. oktober, vil Nick Hækkerup bruge 1,2 milliarder kroner om året til politiet. Samtidig vil et engangsbeløb på 130 millioner kroner gå til betjente, der har arbejdet ud over almindelig arbejdstid.

Lykketoft: S er gået for langt
Mogens Lykketoft, der er tidligere formand for Socialdemokratiet, går imod Mette Frederiksens linje på dele af udlændingepolitikken i sin bog 'Erindringer', som udkommer 2. oktober.

"Socialdemokratiet trak mange stemmer fra DF og nogle fra V, men afgav lige så mange til resten af centrum-venstre," skriver han ifølge DR og fortsætter:

"Mange kloge og sympatiske mennesker, som vores parti meget gerne skulle have tilbage i rækkerne, gik denne gang i eksil hos De Radikale, SF eller Enhedslisten, fordi vi i forsøget på at fastslå den brede forankring for dansk udlændingepolitik havde stemt for usympatiske symbolstramninger fra Støjberg og DF."

I et interview med DR Nyheder nævner Mogens Lykketoft konkret blandt andet den såkaldte smykkelov, som Socialdemokratiet stemte for i 2016, mens Mogens Lykketoft selv var FN-formand og arbejdede i New York.

Det sker i dag:

  • Klokken 12:00: I dag er der ansøgningsfrist for at søge om lov til at sende på den nye DAB-kanal. Radio- og tv-nævnet vil senest den 22. oktober offentliggøre, hvem der vinder udbuddet. Læs mere her.
  • Klokken 12:00: FridaysForFuture er blandt initiativtagerne til en global klimastrejke, som i dag rammer store dele af verden, heriblandt Danmark. Demonstrationer er planlagt til at finde sted i blandt andet Aalborg, Aarhus, København, Odense, Esbjerg og Vejle. 
  • Klokken 16:00: En række europæiske lande underskriver fredag eftermiddag en forståelsesaftale om det militære samarbejde European Intervention Initiative (EI2), som Emmanuel Macron tog initiativ til i 2017.  

Forrige artikel Holstein svarer på fem centrale spørgsmål inden Venstres skæbnevalg Holstein svarer på fem centrale spørgsmål inden Venstres skæbnevalg Næste artikel Lisbeth Bech Poulsen skal på barsel til foråret Lisbeth Bech Poulsen skal på barsel til foråret
For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

For højt skolefravær koster mindst 200 familier børnechecken

STRAF: I landets fem største kommuner har mere end 200 familier mistet børnechecken, fordi deres børn har haft for meget ulovligt fravær. Aarhus-rådmand kritiserer straffen for at ramme socialt skævt, mens holdningen i København er anderledes positiv.