Dagens overblik: Markant flere syrere får permanent ophold i Danmark

Salg af brugte kampfly kan potentielt indbringe milliardgevinst. Eksperter skal kulegrave den kommunale mandatfordeling. Ruslands ambassadør advarer mod amerikanske soldater på Bornholm. Og markant flere syrere får permanent opholdstilladelse. Få overblikket over dagens politiske nyheder. 

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets overblik over onsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Konflikten mellem Rusland og Nato-alliancen spidser fortsat til. Samtidig skrues der op for den diplomatiske indsats for at undgå en russisk militæroffensiv ved grænsen til Ukraine, hvor mere end 100.000 soldater står opmarcheret.

Da statsminister Mette Frederiksen (S) i sidste uge holdt pressemøde i Spejlsalen om forhandlinger om et forsvarssamarbejde med USA, slog hun derfor fast, at afsættet ikke var den aktuelle konflikt.

Men Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir V. Barbin, advarer i et interview med Berlingske nu konkret om, at særligt amerikanske soldater på Bornholm vil spille ”generelt ind på sikkerheden i det baltiske område”.

”Hvis Danmark tillader et sådant skridt – hvis der kommer fremmede tropper på Bornholm – så vil Rusland være tvunget til at vurdere, hvilke implikationer det vil have for forholdet mellem Rusland og Danmark,” siger han til avisen.

Salg af brugte kampfly kan potentielt indbringe milliardgevinst

Danmark er lige nu ved at sælge op til 24 brugte F-16 kampfly. De betegnes som de bedste på markedet, og der kan derfor være udsigt til en gevinst på op imod 1,5 milliarder, skriver Altinget.

Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI) er så småt gået i gang med at sælge de F-16 fly, som F-35'erne skal afløse frem mod 2027.

Her er man i dialog med mellem 10 og 15 lande. Der er dog stor forskel på hvor mange fly landene er interesserede i.

”Der er stor forskel på de potentielle købernationer og hvad de efterspørger. Nogle ønsker at købe så få som fire fly, mens andre ønsker et meget større antal. Et eventuelt salg kan således godt ende med at blive fordelt på måske 2-3 købernationer.” forklarer oberstløjtnant Casper Børge Nielsen.

Markant flere syrere får permanent opholdstilladelse  

Gruppen af syriske flygtninge, som ikke kan sendes hjem, hvis der kommer fred i hjemlandet, er stigende, skriver Jyllands-Posten.

192 syrere fik permanent opholdstilladelse i Danmark i 2021, viser et svar, blevet sendt til Folketinget af Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Det er en markant stigning sammenlignet med tidligere år, og ifølge Peter Starup, lektor i udlændingeret på Syddansk Universitet, vil antallet stige yderligere.

Socialdemokratiets udlændingeordfører, Rasmus Stoklund, understreger, at de 192 syere lever op til strenge krav for at få ophold. Alligevel vækker tallene en vis bekymring hos regeringspartiet.

”Det paradigmeskifte, som Lars Løkke gjorde et stort nummer ud af, har desværre været en lidt tynd kop te. Dette bekræfter, at flygtninge desværre for ofte ender med at blive til indvandrere,” siger han til Jyllands-Posten.

I alt er flere end 34.000 syrere kommet til Danmark siden borgerkrigens udbrud.

Interview med Bertel Haarder om folkeligheden hos Det Kongelige Teater

Med premieren på Det Kongelige Teaters familie-musical Matilda sætter teateret en streg under ambitionen om at blive “hele Danmarks teater”.

Teatrets formand, Bertel Haarder, ser det som “en lang march” mod at finde det perfekte møde mellem finkultur og folkelighed, siger han i et stort interview med Altinget.

“Vi er et yderst finkulturelt sted, og det skal vi blive ved med at være. Men derudover kan vi også noget andet, som forhåbentligt også lokker flere med til finkulturen."

“Intet er for godt til den brede befolkning. Man må bare aldrig snobbe nedad,” lyder det.

Læs også

Eksperter skal kulegrave den kommunale mandatfordeling

Indenrigsminister Kaare Dybvad (S) har nu sat to professorer til at granske de seneste fire kommunalvalg.

Her skal de vurdere, om Danmark benytter en retfærdig model for fordeling af mandater, skriver Ritzau ifølge Politiken.

”Det er ikke helt ligegyldigt. Det påvirker reelt valgene nogle steder, hvor der måske er et lilleparti, der ikke kommer ind, mens et stort parti får et mandat mere, end matematikken tilsiger,” siger professor ved SDU Ulrik Kjær til mediet Danske Kommuner.

Ny undersøgelse peger på omfattende chikane mod kommunalpolitikere

I forbindelse med det seneste kommunalvalg oplevede to af tre kandidater fra etniske minoriteter chikane eller trusler, ligesom hver fjerde kvindelige kandidat mellem 18 og 39 år oplevede seksuel chikane.

Det skriver Politiken på baggrund af en ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder, som en fjerdedel af landets kandidater har deltaget i.

Ifølge kommunalforsker Roger Buch er resultaterne ikke overraskende, da flere undersøgelser har peget i samme retning siden kommunalreformen, hvor antallet af kommunalpolitikere blev næsten halveret.

”Og det betyder simpelthen, at der er færre politikere til at tage tæskene," siger Roger Buch til Politiken.

Det sker i dag: 

  • Klokken 09:30: Østre Landsret tager stilling til Lars Findsens appel om løsladelse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Vladimir V. Barbin

Ruslands ambassadør til Danmark
Moskvas Statslige Institut for Internationale Relationer (MGIMO)

Rasmus Stoklund

MF og politisk ordfører (S)
cand.scient.pol (Københavns Uni. 2012)

0:000:00