Dagens overblik: Masseflugt fra partier bekymrer eksperter

Prisstigningerne slår ny rekord, professor spår snarligt stop for russisk gas, og eksperter revser rapport om alkoholforbud. Få overblikket over dagens nyheder. 

"Der er ingen tvivl om, at de mange partiskifter kan være med til at skabe en politikerlede," siger ekspert.
"Der er ingen tvivl om, at de mange partiskifter kan være med til at skabe en politikerlede," siger ekspert.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God formiddag og velkommen til Altingets korte overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

Vi begynder med nyheden om, at inflationen nu er steget til det højeste niveau i 39 år.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser ifølge TV 2, at priserne er steget med 8,2 procent i løbet af det seneste år, hvor især priserne på energi og fødevarer er skudt i vejret. Ifølge cheføkonom ved Handelsbanken Jes Asmussen vil prisstigningerne koste en almindelig børnefamilie op imod 35.000 kroner årligt.

"Det kan ikke undgås at gøre ondt, og i takt med at priserne fortsat stiger langt kraftigere end lønningerne, vil det efter vores vurdering uundgåeligt sætte en bremse på privatforbruget, som efter vores vurdering vil medvirke til at sende dansk økonomi i recession," skriver han i en analyse på baggrund af tallene.

Rekord mange folketingspolitikere skifter parti

31 ud af de 179 folkevalgte er ikke længere medlem af det parti, som de stillede op til ved det seneste folketingsvalg. Otte politikere har derudover selv valgt at udtræde af Folketinget. Det skriver Berlingske.

En række eksperter advarer mod udviklingen. Troels Bøggild, der er ph.d. og lektor på Aarhus Universitet, kalder antallet "historisk og uhørt højt," hvilket ifølge lektoren potentielt kan skubbe negativt til tilliden til de folkevalgte.

"Der er ingen tvivl om, at de mange partiskifter kan være med til at skabe en politikerlede. Noget af det, der er med til at skabe en politikerlede i befolkningen, er opfattelsen af, at politikerne er sig selv nærmest, og at beslutninger bliver truffet ud fra karrierehensyn frem for de politiske principper," siger han til Berlingske.

Tidligere embedsmænd: Statsministeren er ikke magtfuldkommen

Kritikken af statsminister Mette Frederiksens (S) regering for at være magtfuldkommen er forfejlet.

Sådan lyder det i en kronik i Politiken skrevet af Amalie Dam-Hansen og Ulrik Nørgaard Rønsbo, der er tidligere embedsmænd i henholdsvis Sundhedsministeriet og Beskæftigelsesministeriet.

Her argumenterer de for fornuften i at opruste Statsministeriet for at sikre, at Finansministeriet ikke står i vejen for politikudviklingen.

”Vi vil vove den påstand, at ingen andre organisationer med fornuftig økonomi sætter kassemesteren i hovedrollen i udviklingen af den strategiske retning. Det har den årsag, at kassemesterens hovedfokus er at holde styr på pengene,” lyder det blandt andet.

Risiko for snarligt stop af russisk gas

Grundet vedligeholdelse vil der fra mandag og ti dage frem være lukket for russisk gas til Europa gennem Nord Stream 1.

Men ifølge professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet Brian Vad Mathiesen bør de europæiske lande være forberedt på, at der ikke bliver åbnet for gassen igen efterfølgende. Han begrunder det med, at Rusland allerede har skruet markant ned for gasleverancer med henvisning manglende komponenter, hvilket flere lande og eksperter har sået tvivl om.

"Det her er jo i virkeligheden endnu en brik i det spil, der foregår med energi som et politisk våben fra russisk side i forhold til at lægge pres på Europa", siger han til Ritzau ifølge Politiken.

Eksperter revser rapport om alkoholforbud

Ungdomspartier og ungdomsorganisationer har i netværket Ansvarlig Ungdom med en befolkningsundersøgelse i hånden argumenteret kraftigt for manglende effekt af et muligt alkoholforbud for unge under 18 år. Men ifølge en stribe eksperter i Jyllands-Posten kan undersøgelsen slet ikke bruges til at konkludere på effekten af et forbud.

Over for Folketingets Sundhedsudvalg har argumentet lydt, at "druk vil foregå i det skjulte, og vi unge vil være overladt til os selv," men i undersøgelsen er unge mellem 18 og 25 år alene blevet bedt om at vurdere, hvilken effekt et forbud ville have haft på deres alkoholindtag.

"At få en 25-årig til at gætte på, hvordan han med en anden lovgivning ville have handlet som 17-årig – det er useriøst," siger Kenneth Thue Nielsen, direktør i analysevirksomheden Methods.dk og tidligere statistikforelæser og valgforsker ved Institut for Statskundskab.

Det sker i dag:

  • 08.15: EU-landenes indenrigsministrene mødes mandag og tirsdag uformelt i Prag i Tjekkiet. Ukraines og Moldovas ministre er ifølge nyhedsbureauet AFP inviteret med til mødet.
  • 12.00: Field's genåbner med et minuts stilhed
    Indkøbscentret Field's åbner med en mindehøjtidelighed en uge efter et skyderi, der kostede tre mennesker livet. 
  • I løbet af dagen: I Storbritannien vil Det Konservative Partis udvalg, det såkaldte 1992-udvalg, afholde et møde for at lægge en køreplan for valget af en ny premierminister efter Boris Johnson.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jes Asmussen

Cheføkonom, Handelsbanken
cand.polit. (Københavns Uni. 1997)

Brian Vad Mathiesen

Professor, Institut for planlægning, Aalborg Uni., København
cand.polyt. (Aalborg Uni. 2003), ph.d. i energiplanlægning (Aalborg Uni. 2008)

Kenneth Thue Nielsen

Direktør og stifter, methods.dk
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00