Dagens overblik: May fik for en gangs skyld flertal, men sejren er skrøbelig

NYHEDSOVERBLIK: May vil genforhandle Brexit-aftale, men EU siger nej. Et politisk flertal er nu enige om flere penge til det danske forsvar. Og så er der ny måling på, hvem danskerne foretrækker som statsminister.

Foto: Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til dit hurtige overblik over de vigtigste politiske nyheder.

Selvom det kun er et år siden, at et flertal i Folketinget indgik et nyt forlig om forsvarspolitikken, stod partierne tirsdag aften pludselig med en ny såkaldt tillægsaftale.

Efter massivt pres fra USA og Donald Trump har den danske regering nemlig valgt at hæve det danske forsvarsbudget – dels ved en skrivebordsøvelse, hvor der flyttes rundt på nogle poster fra andre budgetter, og dels ved at finde 1,5 milliarder kroner i såkaldt nye penge.

Det skriver blandt andre Altinget.

En enig forsvarsforligskreds har besluttet, at Danmark øger forsvarsbudgettet i 2023 med 1,5 milliarder kroner, så de danske forsvarsudgifter når 1,5 procent af bruttonationalproduktet i 2023. Med det oprindelige forlig ville vi kun være kommet op på 1,3 procent – langt fra Nato-aftalen om at bruge 2 procent på forsvar.

"Radikale Venstre søger rigtige løsninger på virkelige problemer, ikke oprustning, alene fordi USA ønsker det," siger Martin Lidegaard (R), som nu vil arbejde for, at pengene bliver brugt på "formål som øget klimaberedskab, cybersikkerhed og indsatser i Arktis".

May skal genforhandle aftale med EU
En sjælden sejr for Theresa May – men skrøbelig. Sådan betegner flere medier og kommentatorer i dag resultatet af de afstemninger, der fandt sted i det britiske parlament tirsdag aften.

I månedsvis har den britiske premierminister, Theresa May, nemlig lidt det ene politiske nederlag efter det andet i sit forsøg på at lande en aftale om Brexit. Midt i januar afviste et stort flertal i parlamentet den Brexit-aftale, hun havde brugt små to år på at forhandle på plads med EU. Men i går lykkedes det for første gang i lang tid Theresa May at samle et politisk flertal bag sig, skriver blandt andre DR.

Det skete, da 317 parlamentarikere stemte for, at hun skal vende tilbage til forhandlingsbordet og genforhandle det omstridte backstop med EU. Noget, hun selv havde opfordret til tidligere på dagen.

Samtidig forkastede et flertal et andet forslag, som ville have givet parlamentet magt til at beordre Downing Street til at forsinke Brexit for at undgå en kaotisk exit. Det ville ifølge JP have svækket Mays kontrol over processen.

Underhuset støttede til gengæld en mere uforpligtende hensigtserklæring om, at briterne ikke skal forlade EU uden en aftale.

Nu vil May så genforhandle Brexit-aftalen, men det afviser EU-præsident Donald Tusk på forhånd.

Du kan også blive klogere af Politikens udlægning af, hvad aftenens begivenheder nu kan betyde. 

Frederiksen fører fortsat i ny statsministermåling
Hvis der var folketingsvalg i dag, vil flere af vælgerne fortsat have Mette Frederiksen (S) som ny statsminister frem for statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Her svarer 30 procent, at de foretrækker Mette Frederiksen som statsminister. Kun hver fjerde vil beholde Lars Løkke Rasmussen i Statsministeriet.

Mette Frederiksen fortsætter i målingen den føring, som hun har indtaget, lige siden hun blev formand for Socialdemokratiet efter folketingsvalget i 2015.

Men hendes forspring ned til Løkke er ikke nok, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

"Mette Frederiksens forspring er i underkanten. Det er logisk, at vælgere fra Alternativet og Radikale ikke er begejstrede for hende, det er der politiske forklaringer på. Men det er i underkanten, at kun 78 procent af de socialdemokratiske vælgere peger på hende. Hun skal have mere gejst ind i sin egne base," siger han.

Læs også

Vælgerne i måling: Lad håndværkere gå tidligere på pension
Når Socialdemokratiet nu lægger op til at lade visse grupper af danskerne gå tidligere på pension end andre, er de tilsyneladende i øjenhøjde med et stort flertal i befolkningen.

I en ny måling siger 74 procent af de adspurgte, at håndværkeren skal kunne gå tidligere på pension end akademikeren. Det skriver Altinget.

Meningsmålingen er lavet af Analyse Danmark for 3F, som længe har presset på for differentieret pensionalder.

Kun 14 procent er uenige i, at håndværkeren skal kunne gå fra før akademikeren, mens 12 procent svarer 'ved ikke'.

Tirsdag meldte DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at hans parti bakker op om socialdemokraternes forslag, og dermed tegner der sig et komfortabelt politisk flertal.

"Heldigvis har vi nu en parlamentarisk situation, som peger i retning af, at jeg kan hjælpe mine medlemmer på arbejdsmarkedet, som dels har lang anciennitet og dels har et hårdt fysisk arbejde," siger 3F-formand Per Christensen til Altinget.

I en lignende måling gennemført af Epinion for DR Nyheder svarer 57 procent, at folkepensionsalderen ikke skal være ens for alle. 

Borgerforslag om klimalov skal i Folketinget
På rekordtid har et borgerforslag om, at Danmark skal have en klimalov, nået de 50.000 underskrifter. 13 dage var alt, der skulle til, før forslaget om en ny og mere skrap klimalov, fik den opbakning, der skal til, for at det kan blive sendt til behandling i folketingssalen.

Det fremgår af borgerforslag.dk klokken 21.23 tirsdag aften, skriver blandt andre Altinget.

”Formålet med forslaget er at styrke Danmarks bidrag til det globale klimaarbejde gennem en ambitiøs indsats, både nationalt og internationalt,” lyder det i forslaget, der er stillet af 11 ngo’er.

Resultatet vakte tirsdag aften udbredt jubel blandt grønne aktører på sociale medier.

Næse til Samuelsen
Vi skal også lige runde udenrigsminister Anders Samuelsen, som tirsdag eftermiddag modtog en næse af et politisk flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Det skriver blandt andre Altinget.

Beslutningen blev truffet på et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn tirsdag, bekræfter Socialdemokratiets pressetjeneste.

Samuelsen kritiseres for at have ladet forskerne bag en undersøgelse om dansk krigsdeltagelse i Kosovo, Irak og Afghanistan citere fra fortrolige møder i Det Udenrigspolitiske Nævn – uden først at have fået tilladelse af Folketinget.

S stemmer for paradigmeskifte
En anden vigtig nyhed fra tirsdag er, at Socialdemokratiet endte med at stemme for regeringens og Dansk Folkepartis såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken.

Partiet er ellers imod et af elementerne i lovforslaget, nemlig den lavere integrationsydelse, men udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) havde meddelt, at forslaget ikke kunne deles op i flere dele.

Derfor endte S med at stemme for hele pakken. Læs mere hos Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 11.30: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i åbent samråd om ATP's samarbejde med Macquarie Bank.
  • Klokken 12.30: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i åbent samråd om andelen af fattige på kontanthjælp.
  • Klokken 13.00: Møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 14.30: Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) i åbent samråd om revisionspligten.
  • Klokken 15.30: Interessenter mødes med innovationsminister Sophie Løhde (V) og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om regeringens sundhedsreform.
  • Klokken 15.30: Statsministeren på turné med sundhedsudspil.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University









0:000:00