Dagens overblik: May forsøger igen at få ja til sin brexitaftale

NYHEDSOVERBLIK: Den britiske premierminister, Theresa May, forsøger for tredje gang at få sin brexitaftale stemt igennem i Underhuset. Og så er Liberale Alliance gået i klimaoffensiven. Få overblikket her.

Theresa May forsøger igen, igen, igen at få sin brexitaftale stemt igennem i dag.
Theresa May forsøger igen, igen, igen at få sin brexitaftale stemt igennem i dag.Foto: Geert Vanden Wijngaert /AP
Kasper Frandsen

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste politiske nyheder.

29. marts skulle egentlig have været en historisk dag, hvor briterne sagde farvel og tak som medlem af EU. Men sådan skulle det ikke gå.

Politisk kaos og nærmest uendelige forhandlinger har nu udskudt Brexit. Men for at komme videre med Brexit kræver det, at premierminister Theresa May får sin brexitaftale stemt igennem i Underhuset. Og det er netop det, hun forsøger for tredje gang i dag.

Bliver den ikke vedtaget inden ugens udløb, er næste EU-deadline 12. april, hvor Storbritannien senest skal gøre klart, om det vil holde valg til EU-Parlamentet – og dermed udskyde Brexit. Vil Storbritannien ikke det, forlader Storbritannien EU uden en aftale, den såkaldte no deal, samme dag.

"Om aftalen bliver vedtaget, afhænger af om regeringen og Theresa May kan få overbevist en masse Labour-medlemmer om, at de er nødt til at stemme ja for nationens bedste. At tidspunktet er inde til at gå på kompromis, fordi alternativet kan blive meget værre," siger DR’s London-korrespondent, Kim Bildsøe Lassen.

LA vil have milliardfond til klimakampen
Regeringspartiet Liberal Alliance går nu kort før valget i offensiven på klimaområdet, skriver TV 2.

Partiet, der holder landsmøde i weekenden, vil oprette en klimaforskningsfond, der skal have tilført 3,7 milliarder kroner om året.

"Hvis Danmark og verden skal nå i mål med at blive CO2-neutrale i 2050, er det nødvendigt med nye teknologiske løsninger. Nogle af dem er vi tæt på, andre er vi langt fra. Derfor kræves der mere forskning," skriver partiet ifølge TV 2 i en ny klimaplan, der også omfatter en række andre initiativer på klimaområdet.

"Vi kan ikke blive ved med at skubbe problemet, for udfordringen kommer tættere og tættere på," siger LA-formand, udenrigsminister Anders Samuelsen til TV 2 om baggrunden for udspillet.

Klimaplanen indeholder en række andre initiativer som blandt andet en sænkning af danskernes el-afgift og el-varmeafgift, som ifølge planen skal lande på det laveste niveau, som EU tillader.

LA vil skærpe den liberale profil
Og vi bliver ved Liberal Alliancer. For to år i regering har skadet Liberal Alliances profil og gjort det lettere for andre partier at løbe med opmærksomheden, siger næstformand for partiet Simon Emil Ammitzbøll-Bille i et stort interview med Altinget i dag.

Nu vil økonomi- og indenrigsministeren have partiet tilbage som den kantede liberale stemme i debatten, lyder det.

Læs også

Lykkebergs nye bog er fascinerende og frustrerende
Chefredaktør på Information Rune Lykkeberg forsøger i sin nye bog "Vesten mod Vesten" at gentage den analyse, han har haft af efterkrigstidens Danmark nu på globalt plan, skriver Altingets magasinredaktør, Esben Schjørring.

"Ved at forbinde samfundsforskning, kulturvidenskab og politisk tænkning med originale analyser af film, tv og litteratur aflæser Rune Lykkeberg sin samtid og fremstiller dens konflikter i et nyt lys," lyder det blandt andet i anmeldelsen.

Men bogen har også sine mangler. For selvom analyserne er mange, svigter modet til at blive konkret ifølge Esben Schjørring.

Læs hele anmeldelsen her.

Borgerforslag er kommet for at blive
Ordningen om borgerforslag skal gøres permanent, fremgår det af Folketingets hjemmeside.

Logikken er, at hvis man kan skaffe 50.000 underskrifter for en sag fra borgere, vil det udløse en afstemning i Folketingssalen. Ordningen stod til at udløbe i januar 2020, men allerede nu er det besluttet at lade den fortsætte.

"Der har været vældig stor interesse for borgerforslag. Vi får en diskussion af tingene i Folketinget, og det får også noget medieopmærksomhed, som gør, at forslagene kan modnes," siger formand for Folketinget Pia Kjærsgaard (DF) til DR og fortsætter:

"Der er mere folkestyre end topstyre, når man hører borgerne."

Folketinget har behandlet tre forslag og forkastet dem alle ved 2.-behandlingen. Desuden afventer forslag om en mindstealder for omskæring af raske børn og en klimalov 2.-behandling i Folketinget.

Det sker i dag:

  • Klokken 9.30: Landdistrikternes Fællesråds årsmøde og generalforsamling holdes i dag i Billund, hvor blandt andre statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager. Også formændene for Dansk Folkeparti og Radikale taler ved mødet.
  • Klokken 9.30: I lyset af en mere overhængende lukningstrussel end nogensinde mødes politikerne fra landets fem regioner til den årlige generalforsamling i Aarhus.
  • Klokken. 12.00: Altinget offentliggør ny meningsmåling, som i den grad er interessant. Læs med!
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00