Dagens overblik: May kan blive nødt til at sætte en dato for sin afgang

NYHEDSOVERBLIK: Parlamentet har overtaget styringen fra Storbritanniens premierminister May. FN revser den danske regerings boligpolitik. Og sundhedsaftalen får fortsat kritik. Her er morgenoverblikket.

Foto: Henry Nicholls/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket på en ny travl dag i dansk politik.

I disse tider ser vi også lidt til Storbritannien, og lad os starte med en kort status på Brexit.

Det britiske parlament overtager i dag styringen over det videre Brexit-forløb fra premierminister Theresa May, skriver TV 2.

Med May på sidelinjen skal Underhuset i dag diskutere alternative scenarier for Brexit. For første gang får parlamentet lov at beslutte, hvilke Brexit-løsninger der skal stemmes om. Og ifølge britiske medier er der fremsat mindst 16 forslag til afstemning. Det er blandt andet forslag om en toldunion mellem EU og Storbritannien, en "Norge-model", en hård Brexit uden aftale, en ny folkeafstemning om skilsmisseaftalen samt at aflyse Brexit.

Men inden afstemningerne skal Theresa May til møde med sin konservative parlamentsgruppe. Og her ventes hun at blive mødt med krav om at fremlægge en plan for sin afgang som premierminister.

”I dag kan meget vel blive dagen, hvor May kan blive nødt til at gå frem og sætte en dato for, hvornår hun går af, for hun har simpelthen mistet kontrollen over den her proces,” siger korrespondent Lone Theils.

Sundhedsreform får kritik af Venstrefolk
Regeringens og DF’s sundhedsaftale blev indgået tirsdag morgen, og i dag fylder reaktionerne på aftalen medierne. JP har talt med nogle Venstre-folk, som ikke er tilfredse med deres eget partis reform. Flere af dem er medlemmer af de regionsråd, som står til at blive nedlagt med aftalen.

”Det hele vil blive styret fra Aarhus eller fra København,” siger næstformanden for Venstre i Midtjylland, Tage Rækby, der kalder planen for en centralisering.

Men finansminister Kristian Jensen (V) siger, at regeringen har lyttet til kritikken fra baglandet og justeret den endelige aftale, så der er mere inddragelse af borgerne.

”Det er blandt andet derfor, vi opretter et patient- og pårørenderåd. Tidligere har man kunnet gå til sin regionsrådspolitiker, hvis man kendte en af dem. Nu kan man gå til et patient- og pårørenderåd, som kommer til at være tættere på,” siger han.

Nye patientråd får begrænset magt
Politiken har set nærmere på netop patient- og pårørenderådene. Og her siger en ekspert, at ambitionen er god nok, men rådene får en ”begrænset magt”.

Det nye folkevalgte organ skal bestå af almindelige borgere, der skal vælges i direkte valg hvert andet år. Rådene skal sørge for, at demokratiet opretholdes, når regionerne nedlægges.

”De har hverken kompetence til at træffe bindende beslutninger eller et budget at råde over. De skal udelukkende høres og spille ind med forslag, som ingen er forpligtet til at tage op,” siger Karsten Vrangbæk, der forsker i sundhedsvæsenet.

Landdistrikternes Fællesråd siger til avisen, at de nye råd ikke fjerner deres bekymring over manglende demokratisk indflydelse på sundhedsvæsenet.

Rød eller blå sundhedspolitik?
Med regeringen og DF’s aftale kan man nu også så småt begynde øvelsen at sammenligne den blå sundhedsplan med det røde alternativ frem mod valget. Rød blok har ikke lagt en fælles plan frem, men S har præsenteret et overordnet sundhedsudspil.

Altingets sundhedsanalytiker Ole Toft har set nærmere på, hvor S er enig med blå blok, og hvor de største forskelle ligger.

Læs også

FN kritiserer dansk boligpolitik
Regeringen får også kritik fra en anden kant.

FN har nemlig haft en rapportør på besøg i en række lande for at se på, om boligmarkedet bliver reguleret godt nok. Hun har også været i Danmark, og i denne uge fik den danske regering et brev med kritik af manglende regulering.

Det er nemlig i strid med internationale menneskerettigheder, når kapitalfonde opkøber billige danske boliger for at renovere dem og hæve huslejen, lyder det.

”Regeringerne har endnu ikke forstået, at denne nye form for boligfinansiering finder sted inden for et område, der er underlagt menneskerettighedslovgivning, og at de derfor har forpligtelser,” siger FN-rapportør Leilani Farha i et interview med Altinget.

Find det her.

Det sker i dag

  • Klokken 8: Antallet af asylansøgninger i 2018 bliver offentliggjort. 
  • Klokken 8.45: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) og justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om mulighederne for retsforfølgelse af syrienkrigere med dansk statsborgerskab.
  • Klokken 11.30: Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA), justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd om regeringens håndtering af personer, der rejser fra Danmark for at blive en del af Islamisk Stat.
  • Klokken 11.45: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i lukket samråd om fratrædelsesaftalen for den tidligere direktør for Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, Inger Schaumburg.
  • Klokken 12.30: Troels Lund i åbent samråd om samme sag.
  • Klokken 13: Møde i folketingssalen med ministrenes spørgetid.
  • Klokken 13.15: Troels Lund og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olsen (LA) i samråd om den kommunale kontrol med arbejds- og boligvilkår for udenlandske ansatte.
  • Klokken 13.30: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i samråd om forsinket udbetaling af landbrugsstøttemidler.
  • Klokken 15.30: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mødes med Sveriges statsminister, Stefan Löfven, i Stockholm. De to skal blandt andet snakke om fælles prioriteter i EU-samarbejdet, grænsekontrol, sikkerhed i nærområdet og klima.
  • Klokken 16: Publicistklubben holder debat om udflytningen af Radio24syv og armslængdeprincippet. Peter Skaarup (DF), Mogens Jensen (S), Naser Khader (K), direktør for Radio24syv Jørgen Ramskov er blandt deltagerne.
  • Brexit-afstemninger i britisk parlament: Storbritanniens parlament, Underhuset, debatterer i dag Brexit og skal sandsynligvis stemme om formelt at ændre datoen for Brexit.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Theresa May

Fhv. premierminister, Storbritannien og fhv. leder, Conservative Party
geografi, Sct. Hugh's College, Oxford University

0:000:00