Dagens overblik: Medarbejdere forlod spiontilsyn i frustration

NYHEDSOVERBLIK: Medarbejdere forlod tilsyn i frustration. Liberal Alliance forlader forhandlinger om hjælpepakker. Og dansk testprogram er uholdbar i influenzasæson. Få et overblik over dagens politiske nyheder. 

Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Godmorgen og velkommen til fredagens politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi starter med historien om, at tre ud af fem medarbejdere i efteråret 2017 forlod Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) i frustration. Det fortæller kilder til Politiken.

Formand Ulla Staal og de menige medlemmer Pernille Backhausen og Adam Wolf forlod tilsynet, fordi Politiets Efterretningstjeneste ikke slettede personoplysninger om borgere, der ikke havde relevans for tjenestens og politiets arbejde.  

I et helt år ignorerede Justitsministeriet tilsynets bekymringer. Og den daværende regering valgte herefter med støtte fra Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti at lovliggøre ulovlighederne fra 1. marts 2017.

”Lovændringen indebærer således en betydelig indskrænkning af de opgaver, som tilsynet hidtil har anset som sine væsentligste, og bevirker derfor, at tilsynet må revurdere tilrettelæggelsen af sine kontroller,” står der i et høringssvar, Politiken har fået aktindsigt i.

Tilsynet med Efterretningstjenesterne står over for besparelser
Vi fortsætter i samme spor. For Tilsynet med Efterretningstjenesterne (TET) står over for besparelser, skriver Jyllands-Posten.

Det fremgår nemlig af den seneste Finanslov, at TET's bevilling bliver skåret med 300.000 kroner frem mod 2023.

Det var TET, der i mandags kritiserede Forsvarets Efterretningstjeneste, som mistænkes for at have tilbageholdt væsentlige oplysninger.

"Det er fuldstændig vanvittigt at skære ned på tilsynet. Vi er nødt til at investere i flere ressourcer til tilsynet, men vi må også lave om på hele systemet," siger Enhedslistens forsvarsordfører, Eva Flyvholm, til Jyllands-Posten.

LA forlader forhandlinger om hjælpepakker
Forhandlingerne om hjælpepakkerne fortsætter uden Liberal Alliance. Det skriver partiets leder, Alex Vanopslagh, på Facebook.

”Desværre giver man ikke en bedre hjælp til dem, der har brug for det, men finder i stedet penge til nye puljer til pjat og pjank,” skriver han.

Den væsentligste årsag til kortere levealder for ufaglærte er livsstilen
Det er ikke det længere arbejdsliv, der er årsagen til, at ufaglærte lever kortere end akademikere. Den primære årsag er livsstil. Og vil man ændre ved uligheden i levealderen giver det bedre mening at sætte ind over for rygning og alkohol frem for at indføre ret til tidligere pension.

Det fortæller Knud Juel, professor emeritus ved Statens Institut for Folkesundhed, til Jyllands-Posten.

”Der kan være gode grunde til at lave tidlig pension for nedslidte. Man skal bare lade være med at koble det til levealder, for så får argumenterne svært ved at nå hinanden,” siger han til Jyllands-Posten.

Eksperter: Dansk teststrategi er uholdbar i influenzasæson
Regeringen bør ændre sit omfattende testprogram for coronasmitte, når efteråret - og dermed influenzasæsonen - sætter ind. Det mener flere eksperter i Dagbladet Information. 

Det skyldes, at alle dem uden symptomer, som i dag bliver testet, presser systemet.

"Når vi kommer ind i et vinterhalvår, hvor endnu flere får luftvejssymptomer, så ryger vi ind i nogle flaskehalse i testsystemet – så vi kommer ikke udenom at skulle prioritere mere end i dag," siger Christian Wejse, lektor i infektionssygdomme ved Aarhus Universitet," til Dagbladet Information. 

Det sker i dag

  • Klokken 9.00: Forhandlingerne om hjælpepakkerne fortsætter i Erhvervsministeriet. Den nuværende ordning om hjælpepakker udløber lørdag.
  • Klokken 9.00: Instrukskommissionen fortsætter afhøringer.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00