Dagens overblik: Mette F præsenterer stor plan, og Skats problemer når nyt niveau

POLITISK OVERBLIK: S vil gøre op med mange års centralisering, og Rigsrevisionen tager forbehold for hele Skats nyeste regnskab – skarp kritik under opsejling. Få nyhedsoverblikket onsdag morgen.

Efter flere uger med mildt sagt markante meldinger fra partilederne Elbæk, Skipper og Østergaard, som ikke nødvendigvis vil gøre Mette Frederiksen til statsminister, skal S-lederen i dag stå foran pressen i forbindelse med Socialdemokratiets sommergruppemøde.

Til den anledning er Mette Frederiksen denne onsdag at finde i flere medier, hvor hun præsenterer nogle af partiets politiske udspil.

Et tema i valgkampen bliver, at S vil væk fra mange års centralisering og have mere af den nære velfærd tilbage. Det betyder blandt andet, at der skal oprettes 20 nye nærpolitistationer – 10 på hver side af Storebælt. At der også skal være flere mindre sygehuse tæt på borgerne. Og at der skal oprettes nye erhvervsuddannelser rundt om i landet.

”Mange steder er der blevet for langt til den nærmeste politistation, og derfor vil vi nu gå den anden vej,” siger Mette Frederiksen til Ritzau ifølge Politiken.

S-formanden lægger ikke skjul på, hvem hun gerne vil give ansvaret for den generelle udvikling, som ifølge S har gjort borgerne rundtomkring i landet utrygge.

”Der er sket en enorm centralisering, især efter Lars Løkkes kommunalreform i 2007,” siger Frederiksen til News.

S fremlægger krav til klimaplan
Socialdemokraterne er også i Politiken, hvor Mette Frederiksen fremlægger et af sine fire krav til en kommende klimaplan.

Den skal forhandles med regeringen her i efteråret, og hvis det står til S, skal landbruget som noget nyt underlægges et klimamål. Landbruget skal ifølge partiformanden ”yde et fair og fornuftigt bidrag” til at reducere udslippet af CO2, og det skal ske gennem en jordreform.

Der skal byttes rundt på landbrugsjorde, så man tager nogle af de jorde ud af produktion, som betyder mest for klimaet. Det gælder især de lavtliggende jorde. I visse tilfælde skal staten opkøbe jorden.

Det er på spil for Mette Frederiksen
Men selv om S altså fremlægger en række politiske udspil denne onsdag, vil Mette Frederiksen på dagens pressemøde stensikkert blive spurgt til situationen i den såkaldte røde blok.

Her har Radikale senest krævet en skriftlig garanti for en ny politisk kurs, hvis de skal støtte en S-regering. Og flere kommentatorer har talt om totalt kaos i oppositionen og morgenluft for Lars Løkke.

Altingets chefredaktør Jakob Nielsen klæder dig på til pressemødet med denne analyse af, hvad der er på spil for Mette Frederiksen.

Og i Berlingske kan du læse en historiker forklare, hvorfor den højt besungne S-R-akse er en illusion historisk set.

Rigsrevisionen lægger op til ny skarp kritik af Skat 
Og så til Skat, hvor problemerne aldrig synes at stoppe.

For første gang nogensinde lægger Rigsrevisionen op til at tage forbehold for hele Skats regnskab. Det erfarer Berlingske, og kilder bekræfter det over for DR Nyheder.

I fredags fremlagde afløseren for Skat – Skattestyrelsen – Skats regnskab for 2017.

Men regnskabet er så fyldt med store regnskabsmæssige usikkerheder og huller, at Rigsrevisionen ikke kan sige god for rigtigheden i regnskabet. Statsrevisorerne lægger op til at udtale skarp kritik af Skat, når de fremlægger rapporten senere i dag.

”Rigsrevisionen tager forbehold for, om statsregnskabets paragraf 38 skatter og afgifter er rigtigt,” står der ifølge Berlingskes kilder i Rigsrevisionens rapport.

DF kritiserer Ellemann
Kritik er der også af landets miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V).

Dansk Folkeparti mener, at ministeren bør lægge sig fladt ned og beklage sin forgængers ageren under sidste års forhandlinger om en ny pesticidaftale. Det skriver Altinget.

Partiet mener, at den nye miljø- og fødevareminister holder hånden over sin forgænger, Esben Lunde Larsen. 

Esben Lunde Larsen er førhen blevet stærkt kritiseret for ikke at udlevere et centralt notat, der beskrev, hvordan drikkevandsboringer bedst kunne beskyttes mod pesticider.

"Vi skulle have haft det oprindelige notat. Jeg føler mig snydt og regner med, at Jakob Ellemann-Jensen er enig i, at den her proces ikke var i orden," siger Lise Bech, miljøordfører i Dansk Folkeparti, som bakkes op af S.

Det sker i dag

  • 11.00: S møder pressen ved sommergruppemøde
    Socialdemokratiet med formand Mette Frederiksen (S) i spidsen holder pressemøde i forbindelse med partiets sommergruppemøde i Kolding. Hun forventes at præsentere en plan om mere velfærd tæt på borgerne, og mon ikke der også falder en kommentar om de seneste meldinger fra blandt andre R og Enhedslisten.
  • 13.15 Kritik af Skats regnskab
    Statsrevisorerne holder møde og præsenterer deres rapport, hvor de forventes at tage forbehold for hele Skats regnskab og udtale skarp kritik.

Forrige artikel DF kræver ny kurs fra Ellemann: DF kræver ny kurs fra Ellemann: "Jeg føler mig snydt" Næste artikel Se Socialdemokratiets pressemøde Se Socialdemokratiets pressemøde