Dagens overblik: Mette Frederiksen varsler økonomiske reformer til sommer

NYHEDSOVERBLIK: Statsministeren vil snart tage hul på arbejdet med at øge den danske arbejdsstyrke. Alle partiernes frontfigurer skal på talerstolen i en partilederdebat på Christiansborg. Og to partier ønsker Støjberg dømt for at tale usandt for Folketinget. Få dagens politiske overblik.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Velkommen til den korte gennemgang af de vigtigste nyheder i dansk politik denne tirsdag, hvor statsministeren har givet et interessant interview, og hvor samme Frederiksen samt Ellemann og de andre partiledere skal mødes til debat i Folketingssalen.

Frederiksen: Flere unge og indvandrerkvinder skal i arbejde
For første gang siden coronakrisen brød ud, har statsministeren givet et interview om regeringens økonomiske retning på lidt længere sigt. Det kan du læse i dagens Børsen.

Her forsøger Mette Frederiksen at komme de kritikere, der på det seneste har kaldt regeringen økonomisk uansvarlig, i møde. Og hun varsler reformer til sommer.

“Når vi når frem til sommer, så er halvdelen af valgperioden gået, og så mener vi, at det er tid til at løfte blikket. Og forhåbentligt efter corona at kunne sige, at nu handler det ikke om den akutte eller langsigtede krisehåndtering,” siger statsministeren.

Derfor vil regeringen se "fem til ti år frem" og anlægge "en reformkurs".

Mette Frederiksen slår fast, at regeringen vil øge arbejdsstyrken med mindst de 10.000 personer, som især Arne-reformen har kostet. Man vil blandt andet se på, om flere indvandrerkvinder og flere unge kan få en uddannelse og et job.

Partilederdebat i Folketingssalen
Og således har Mette Frederiksen varmet op til den partilederdebat, der finder sted i Folketingssalen klokken 13.

Her får alle partiledere hver tre minutters taletid fra talerstolen, og herefter kan de andre partiledere komme med korte bemærkninger eller spørgsmål til kollegaen på talerstolen.

Og mon ikke netop samfundsøkonomien bliver et tema i debatten?

Efter statsministerens nytårstale kritiserede især V, K og R hende for ikke at tale om økonomien efter corona og behovet for at skabe vækst igen. Og efter en bemærkning fra Frederiksen i et interview med Tv 2 i sidste uge om statens gæld efter corona, blev hun i Berlingske kaldt "farligere end Fogh og Anker".

Altinget følger debatten i eftermiddag.

Partier vil anklage Støjberg for flere forhold
Efter at et flertal i Folketinget har erklæret sig klar til at rejse en rigsretssag mod tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), skal partierne bag nu finde ud af, hvad der skal med i anklageskriftet i en kommende sag.

Og både Enhedslisten og Liberal Alliance mener umiddelbart, at anklageskriftet - ud over at handle om den ulovlige adskillelse af asylparrene - skal indeholde et særskilt punkt om at tale usandt for Folketinget. Det skriver Politiken.

"Jeg synes virkelig, vi skal overveje, om det, at Inger Støjberg har løjet over for Folketinget, ikke skal stå selvstændigt (i anklageskriftet, red.), fordi det er jo ret alvorligt ikke at give sandfærdige oplysninger til Folketinget," siger retsordfører Rosa Lund (EL) til avisen.

I dagens podcast fra Altinget gennemgår chefredaktør Jakob Nielsen hvad det egentlig er, Inger Støjberg menes at have gjort forkert:

Læs også

Hvem skal bestemme, om en sygdom er samfundskritisk?
Senere i dag behandler Folketingets partier regeringens nye forslag til den meget omdiskuterede epidemilov, som blandt andet handler om politikernes og myndighedernes magt til at gribe ind under en epidemi som corona.

Flere aktører kritiserer magtbalancen på forskellige måder - for eksempel mener Lægevidenskabelige Selskaber, at det bør være Sundhedsstyrelsen og ikke ministeren, der kan definere, hvad der skal regnes med som en "samfundskritisk sygdom".

Få overblik over de vigtigste budskaber i høringssvarene her på Altinget Sundhed.

SF vil gøre online sugardating strafbart
Det skal være ulovligt for hjemmesider og digitale platforme at udbyde eller facilitere sugardating - altså relationer, hvor voksne giver penge, gaver eller oplevelser til gengæld for intimitet eller seksuelle ydelser fra meget yngre personer.

Det mener SF, som vil gøre online-sugardating ulovligt ved at sidestille platformens ansvar med rufferi.

Det skriver Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Klokken 13: Partilederdebat i Folketingssalen

  • Møde i Folketingssalen med førstebehandling af en ny epidemilov

  • Klokken 14: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal i samråd om regelbrud i forbindelse med et forskningsprojekt ved Statens Serum Institut, hvor biologisk materiale og data fra gravide danske kvinder havnede i USA.

Læs også: Seruminstituttet sendte 2.000 kvinders data til USA uden juridisk grundlag 
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00