Dagens overblik: Mette Frederiksen vil give to milliarder til provinskommuner

POLITISK OVERBLIK: Socialdemokratiet vil kompensere de kommuner, der har tabt penge på en fejl i udligningssystemet. EU kritiserer dansk vildsvinehegn, og så er der positivt nyt fra skattevæsnet. Her er dit morgenoverblik.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

”Det er et paradeforslag, der mest af alt lugter af valgkamp,” siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i Avisen Danmark torsdag morgen.

At valgkampen er i gang, kan der være mange tegn på. Men den konkrete årsag til ministerens reaktion er den nyhed, som Socialdemokratiet har i Avisen Danmark i dag.

Hvis S vinder regeringsmagten ved næste valg, vil de dele to milliarder kroner ud til de kommuner i provinsen, som har tabt penge på en fejl i det såkaldte udligningssystem. Systemet fordeler penge fra de rigeste til de fattigste kommuner efter en masse forskellige kriterier. Men ved en fejl har der gennem tre år manglet oplysninger om udlændinges uddannelsesniveau i regnemaskinen, og det har betydet, at især hovedstadskommuner har fået for mange penge, mens andre har fået for lidt.

”Vi ønsker at skabe balance i det. (…) De kommuner er blevet glemt af regeringen, som tænker meget på kommunerne nord for København,” siger formand Mette Frederiksen (S).

Jeg havde ikke regnet med, at der var så mange penge i det.

Karsten Lauritzen (V)
Skatteminister

Læs her, hvorfor Ammitzbøll-Bille mener, det er et paradeforslag, som ikke vil give flere penge til velfærd.

Mistede skattekroner på vej tilbage i statskassen
Det er længe siden, der har været godt nyt fra skattevæsenet, men i dag kan Politiken fortælle, at et trecifret millionbeløb sandsynligvis er på vej tilbage fra skattesnydere til statskassen. For tre måneder siden betalte Skat 6 millioner kroner for en samling lækkede papirer fra et advokatfirma i Panama – de såkaldte Panama Papers, som afslørede navne på en række skattesvindlere.

Efter den første del af kulegravningen er der foreløbig blevet sendt skatteregninger for 227 millioner kroner, og mange flere sager er undervejs.

”Jeg havde ikke regnet med, at der var så mange penge i det,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

EU advarer mod dansk vildsvinehegn
Det skal ikke kun handle om penge i dag; også lidt om svin. For EU-Kommissionen er kritisk over for de danske planer om at opføre et hegn langs den dansk-tyske grænse, som skal holde vildsvin og dermed risikoen for afrikansk svinepest ude.

I et skriftligt svar til Jyllands-Posten peger EU-Kommissionen på, at ikke kun vildsvin, men også andre dyrearter, ”vil være stærkt sårbare over for lange hegn over hundredvis af kilometer”.

”Hegnene kan også rejse bekymringer for naturbevarelsen,” skriver Kommissionen, der også er bekymret for, at hegnet ikke er pengene værd.

Men miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skriver i en mail til avisen, at tilladelsen til at opføre hegnet hviler på et solidt, fagligt grundlag.

Kun hver fjerde vil nedlægge regionerne
Mens regeringen er ved at lægge sidste hånd på udspillet til en sundhedsreform, hvor også regionernes fremtid formentlig skal afgøres, siger mange danskere nej til at nedlægge regionerne.

Det viser en ny undersøgelse, Norstat har lavet for Altinget og Jyllands-Posten. Her siger 27 procent ja til at nedlægge regionerne, mens 44 procent siger nej. 28 procent siger ved ikke. 

Politikerne "mangler at fortælle, hvad der skal komme ud af at nedlægge regionerne for Danmark," siger kommunikationsekspert Kresten Schultz Jørgensen.

Læs også

TjekDet skal samarbejde med Facebook mod fake news
Der har været talt meget om, hvordan falske nyheder spredt via sociale medier vil kunne påvirke de kommende valg til Folketinget og Europa-Parlamentet. Nu indgår det danske medie TjekDet et samarbejde med Facebook om at bekæmpe manipulerende indhold og falske nyheder spredt via Facebook.

Samarbejdet er et led i Facebooks globale indsats mod desinformation, hvor den sociale medieplatform har indgået partnerskab med 25 uafhængige faktatjekkere i 14 andre lande end Danmark.

Læs mere hos Mandag Morgen eller læs chefredaktør Lisbeth Knudsens forklaring på, hvorfor TjekDet går ind i arbejdet.

Grønlands leder mangler flertal kort før landstingsåbning
Vi skal også til Grønland, hvor Landsstyrets formand, Kim Kielsen, stadig mangler at få sit flertal på plads, her dagen før Landstinget åbner fredag. Det skriver Ritzau ifølge blandt andre Berlingske.

Kim Kielsen mistede sit flertal 9. september, da selvstændighedspartiet Partii Naleraq forlod regeringskoalitionen i protest mod en beslutning om at lade Danmark finansiere lufthavnsprojekter i Nuuk og Ilulissat.

Hvis Kim Kielsen og hans parti Siumut ikke finder et flertal inden åbningen, kan der ifølge KNR blive udskrevet nyvalg i Grønland.

Onsdag sad han i forhandlinger og gav undervejs denne kommentar til Sermitsiaq:

”Jeg vil ikke komme ind på indholdet, mens forhandlingerne stadig står på. Men vi har aftalt at mødes igen, og det vil til den tid vise sig, hvilken situation vi står i.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30 Ole Birk Olesen (LA) i samråd om ulykke på Tjæreborg Station, hvor en ung mand omkom, da han krydsede skinnerne. Transport-, bygnings- og boligministeren skal redegøre for, hvorfor der endnu ikke er sket en reaktion fra Banedanmark om det sikkerhedsforslag, som er blevet fremlagt i 2016. 
  • Klokken 11.15 Skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om, hvorfor Skatteministeriet og skattemyndighederne efter 18 måneder stadig ikke har udleveret materiale til Undersøgelseskommissionen om Skat. 
  • Klokken 12.30 Pressemøde i Beskæftigelsesministeriet. Ekspertudvalget om arbejdsmiljøindsatsen kommer med anbefalinger til en forbedret arbejdsmiljøindsats, og beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) tager imod.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00