Dagens overblik: Minister advarer om Danmarks sårbarhed under coronakrisen, og SF kræver hastebehandling af velfærdslov

NYHEDSOVERBLIK: Coronaepidemien gør Danmark mere sårbar over for påvirkning fra fremmede magter og ekstremister, advarer forsvarsminister Trine Bramsen (S). SF vil have en hastebehandling af den velfærdslov, som Socialdemokratiet gik til valg på. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Godmorgen og velkommen til ugens allerførste politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi lægger ud med en advarsel fra en af regeringens ministre i Jyllands-Posten.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) fortæller til dagbladet, at coronaepidemien gør Danmark mere sårbar over fremmede magter og ekstremister.

Krisen udnyttes både til målrettede opkøb af kriseramte danske virksomheder, til at sprede skadelige påvirkningskampagner, der sætter Danmark i et dårligt lys, og til at rekruttere medlemmer til ekstremistiske grupper, siger forsvarsministeren.

”Og risikoen øges, når vi kommer endnu længere ind i krisen, fordi der kan begynde at brede sig en større grad af desperation. Der er i den grad grund til at være bekymret. Der er ingen tvivl om, at krisen kan udnyttes af fremmede magter, også på den længere bane,” siger Trine Bramsen til Jyllands-Posten.

Ministeren tilføjer, at det danske beredskab er blevet forhøjet, og der følges både med i misinformation herhjemme og ude i verden på de danske repræsentationer.

SF vil hastebehandle velfærdslov
Folketinget har i denne tid skruet sit arbejde ned på det laveste blus og behandler kun regeringens hastelove, der har relation til coronakrisen.

Men nu kræver SF, at der kommer et andet lovforslag på dagsorden – og det skal også ske i al hast. Partiet vil have en hastebehandling af den velfærdslov, som Socialdemokratiet gik til valg på ved folketingsvalget sidste år.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Kravet kom efter, at både regeringen og KL’s formand, Jacob Bundsgaard (S), har sagt, at danskerne skal forberede sig på, at velfærdssamfundet vil blive forandret på den anden side af coronaepidemien.

”Vi har brug for en hastebehandling for at sikre, at det ikke bliver børnene, de gamle eller de syge, som skal betale for coronakrisen,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

Loven skal gøre det lovpligtigt for den siddende regering at afsætte midler nok til, at velfærden kan forblive den samme, selvom der kommer flere ældre og børn, der trækker på velfærdskronerne.  

Partier kræver hjælp til hjælpeorganisationer
Der mangler en økonomisk håndsrækning til civilsamfundets mange hjælpeorganisationer.

Det mener Radikale, Venstre og Konservative. Det skriver Ritzau ifølge Jyllands-Posten.

De opfordrer alle tre social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til at lave en målrettet hjælpepakke til hjælpeorganisationerne, der er ramt af manglende indtægter fra lukkede genbrugsbutikker og aflyste landsindsamlinger.

Konkret foreslår Radikales socialordfører, Rasmus Helveg, at der afsættes 100 millioner kroner til at hjælpe organisationerne.

Altinget beskrev fredag, hvordan store sociale hjælpeorganisationer taber millioner af kroner på grund af coronakrisen, mens de ikke kan gøre brug af regeringens eksisterende hjælpepakker.

I den artikel svarede Astrid Krag, at regeringen er ved at afdække, hvorvidt der er behov for at udvide de nuværende kompensationsordninger, så de også kan omfatte hjælpeorganisationerne.

Regeringen klar til at se på udvidelse af hjælpepakke
Når regeringen mandag skal mødes med arbejdsmarkedets parter for at drøfte coronakrisen, bliver det med et forslag fra Venstre på bordet.

Det skriver Ritzau ifølge Berlingske.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fortæller til nyhedsbureauet, at han vil viderebringe Venstres forslag om at udvide ordningen for lønkompensation.

”Jeg hilser Venstres forslag velkommen. Det vil jeg gerne drøfte med både dem og arbejdsmarkedets parter, der i en trepartsaftale har indgået den her aftale,” siger han til Ritzau ifølge Berlingske.

Søndag morgen opfordrede Venstre regeringen til at ændre på hjælpepakken, der giver mulighed for lønkompensation. Partiet ser gerne, at ordningen bliver udvidet således, at det også bliver muligt at få kompensation for de ansatte, der stadig arbejder. Derudover vil partiet løfte loftet for kompensation op til 45.000 kroner.

Det sker i dag

  • Klokken 13.00: Region Hovedstaden holder et pressemøde, i anledning af at regionens nye afdeling for coronasmittede åbner på Rigshospitalet.
  • Klokken 14.00: Myndighederne holder deres fælles daglige pressemøde med en status på coronavirussens udbredelse i Danmark.
  • Klokken 20.00: Valgnævnet, der hører under Social- og Indenrigsministeriet, ventes at beslutte, om partiet Stram Kurs skal have lov til at indsamle vælgererklæringer.
  • Økonomisk støtte til medier, der er ramt af coronasituationen, er blandt emner, som mandag eftermiddag er på dagsordenen, når kultur- og medieordførere og kulturminister holder møde.

Forrige artikel Politikere undrer sig over hul i pandemiberedskab: Jeg er dybt overrasket Politikere undrer sig over hul i pandemiberedskab: Jeg er dybt overrasket Næste artikel Dagens corona-overblik: Seneste tal gør Brostrøm ”behersket optimistisk”, og Frederiksen indkalder til nyt pressemøde i Statsministeriet Dagens corona-overblik: Seneste tal gør Brostrøm ”behersket optimistisk”, og Frederiksen indkalder til nyt pressemøde i Statsministeriet
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.