Dagens overblik: Minister kritiserer "kæmpestore" forskelle på ventelister i regionerne

NYHEDSOVERBLIK: Nye tal viser store forskelle i ventetider til en stribe operationer, alt efter hvor i landet man er patient. "Det er derfor, vi ikke kan have fem sundhedsvæsener," siger Ellen Trane Nørby (V). Det og mere til i dagens overblik.

<div>Midt i forhandlingerne om en ny sundhedsreform viser tal, at der er store forskelle i ventetider på landets operationsstuer. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)</div>
Midt i forhandlingerne om en ny sundhedsreform viser tal, at der er store forskelle i ventetider på landets operationsstuer. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Anders Redder

Godmorgen og velkommen til ugens første politiske nyhedsoverblik fra Altinget.

Vi begynder med en historie om de omdiskuterede regioner, der lige nu kæmper for livet i forhandlingerne om regeringens sundhedsudspil.

Nye tal, som Sundhedsministeriet har oversendt til Folketingets Sundhedsudvalg, viser enorme forskelle på ventetider til en række operationer, alt efter hvor i landet man er bosat. Det gælder eksempelvis øre-, øjne- og ganeoperationer.

Det skriver Berlingske og indleder med at opridse den største forskel på regionale ventetider: I Nordjylland skal patienterne i gennemsnit vente 62 dage på at blive operereret i ganen. I Hovedstaden går der 438 dage.

Tallene er en appelsin, der lander lige ned i regeringens turban under forsøget på at afskaffe regionerne.

"Det er derfor, vi ikke kan have fem sundhedsvæsner. Patienterne har samme rettigheder, uanset hvor i landet de bor," siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) om det, hun kalder "kæmpestore" forskelle på ventelisterne.

Omvendt mener Danske Regioner, at tallene skyldes svære betingelser for at rekruttere kirurger i visse dele af Danmark – blandt andet Region Sjælland og Region Nordjylland.

Minister overvejer lovændring efter Falck-sag
Vi bliver i sundhedsvæsenet, men hopper fra operationsstuen og over i ambulancerne og den verserende Falck-sag. Her er Falck under anklage for at have tilsmudset og presset den hollandske konkurrent, Bios, ud af ambulancedriften i Region Sydjylland.

Nu varsler innovationsminister Sophie Løhde (V), at lovændringer kan være undervejs i kølvandet på sagen.

Det skriver DR.

Det offentlige skal kunne rive kontrakten med straffede virksomheder itu, hvilket kan få indflydelse på Falcks ret til at køre ambulance i resten af landet.

"Der er nu en række sager med virksomheder, der bliver dømt for meget alvorlig kriminalitet, og så har man en række ordrer med den offentlige sektor, som fortsætter, som om intet var sket. Dér er vi nødt til at se på, hvordan man kan afbryde indgåede kontrakter med virksomheder, der bliver dømt for alvorlig kriminalitet," siger Sophie Løhde til DR.

Finansminister bekymret for økonomisk krise
I Finansministeriet frygter Kristian Jensen (V), at en global økonomisk nedtur kan være på vej.

Brexit, Italiens megagæld, lav vækst i Tyskland og andre dystre udsigter gør danske virksomheder påpasselige med at investere. Det kan få de økonomiske tandhjul til at gå i stå, advarer finansministeren.

"Der er en stor usikkerhed, som gør, at mange virksomheder holder igen med at investere. Og så kan krisesnakken blive en selvopfyldende profeti," siger finansministeren i et opråb, der afleveres på forsiden af dagens Børsen.

Helt så bekymret er man ikke hos oppositionens største parti. Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, kalder i Børsen økonomien for "stærk" og advarer mod at tale en krise op.

Vestager skuffet over Danmark
Vi slutter af med en verbal lussing. Den leveres af Margrethe Vestager, og modtageren er Danmark.

Vestager er som EU's konkurrencekommissær irriteret over, at Danmark er et af flere lande, der ikke er begejstrede for at indføre en fælles digital serviceskat i EU.

Den digitale serviceskat er EU's forsøg på at få techgiganter som Facebook og Google til at bidrage mere til fælleskassen. Et kompromis skulle være forhandlet på et møde i denne uge, men på grund af tøven hos blandt andet Danmark er forhandlingerne nu udskudt til marts.

"Jeg havde egentlig forventet – ja, nærmest taget for givet – at Danmark var at finde dér, hvor man sagde: Det er ikke sikkert, vi er enige i den løsning, der bliver lagt frem, men vi kaster os ind i det og gør vores bedste for at finde en løsning, som vi tænker, vi kan bruge," siger Margrethe Vestager.

DR har historien, hvor finansminister Kristian Jensen (V) også er klar med et modsvar.

Det sker i ugen
Skolernes vinterferie har sat sit præg på Christiansborg, og der er ingen møder i Folketingssalen i denne uge. Derfor er dagens politiske kalender også tom.

Heldigvis bliver vinterferien ikke helt uden nye politiske begivenheder. Blandt andet er et udspil fra Enhedslisten og et interessant Nato-topmøde undervejs. Mere om det i ugens overblik her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Trane Nørby

Fhv. minister & MF 2007-22 (V), byrådsmedlem, Sønderborg
cand.mag. i kunsthistorie (Københavns Uni. 2005)

Margrethe Vestager

Ledende næstformand, EU-Kommissionen, kommissær for konkurrence, formand for Kommissærgruppen om et 'Europa Klar til den Digitale Tidsalder', fhv. minister, politisk leder & MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 1993)

0:000:00