Dagens overblik: Minister præsenterer i dag længe ventet Britta-rapport

NYHEDSOVERBLIK: I dag kastes der yderligere lys over svindelsagen for 111 millioner i Socialstyrelsen. Desuden kan du læse om en droppet ulveplan samt anklager om, at Mogens Lykketoft har truet en folketingspolitiker. Få dit overblik her.

Godmorgen og velkommen til dagens overblik.

Der bliver formentlig kastet nyt lys over en af de mest spektakulære svindelsager i dansk historie, når Social- og Børneministeriet præsenterer eksterne rapporter om den såkaldte Britta-sag.  

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) offentliggør klokken 11 to eksterne undersøgelser vedrørende sagen om formodet svindel for omkring 111 millioner kroner med tilskudsmidler begået af Britta Nielsen i Socialstyrelsen. Britta Nielsen arbejdede i styrelsen i årevis, før hun sidste år flygtede og senere blev anholdt i Sydafrika.

Der er tale om en revisionsundersøgelse, der afdækker forløbet, og en advokatundersøgelse, der vurderer, om der kan placeres et tjenstligt ansvar.

Af hensyn til efterforskningen har SØIK bedt om, at dele af undersøgelserne først bliver offentliggjort senere, og der vil derfor være passager, der er undtaget af rapporterne

Læs DR’s fremragende gennemgang af sagen her. Og her har vi samlet Altingets artikler under temaet ’Svindel og rod i Socialstyrelsen'.

Ellemann dropper ulveplan
Efter flere måneder med langstrakte og konfliktfyldte forhandlinger smider miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) håndklædet i ringen.

Der kommer ingen ny plan for håndteringen af ulven i denne omgang, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet til Altinget.

I stedet lader ministeren den mere end fire år gamle ulveforvaltningsplan fra 2014 bestå.

"Det er ærgerligt, at der ikke kommer en ny plan. Men vi må bare konstatere, at det har været helt umuligt at nå til enighed mellem de forskellige grupperinger i Vildtforvaltningsrådet,” siger Jan Eriksen, formand for Vildtforvaltningsrådet.

Altinget: miljø har i dag et interview med Jan Eriksen om, hvordan man i Vildtforvaltningsrådet kan komme videre efter den droppede ulveplan. 

Rød blok øger afstanden
Efter flere måneder med næsten dødt løb mellem blokkene har oppositionen ledt an af Socialdemokratiet indtaget en førerposition.

Det viser en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten.

Hvis der var valg i dag, ville oppositionspartierne ifølge målingen få 51,8 procent af stemmerne, mens blå blok måtte nøjes med 45 procent.

Det giver en forskel på 6,8 procentpoint, hvilket er den største afstand mellem blokkene siden juni 2018, hvor 8,9 procentpoint adskilte dem.

Læs mere her om den værste DF-måling i lang tid, og se, hvordan Klaus Riskær Pedersens parti står i deres første måling.

Lykketoft anklaget for trusler
Folketingspolitiker Pernille Schnoor fra Alternativet har ifølge TV 2 torsdag klaget til Folketingets Præsidium over kollegaen Mogens Lykketoft (S) efter en situation i kantinen på Christiansborg.

Ifølge Pernille Schnoor sad hun alene og spiste frokost, da Mogens Lykketoft kom ind i kantinen og henvendte sig til hende.

Efter en kort ordveksling udtrykte Mogens Lykketoft sin holdning til forhandlingerne om sundhedsreformen, hvor Alternativet stadig er med. Det gjorde han ifølge Pernille Schnoor med ordene: "Hvis I indgår den aftale, slår jeg jer ihjel.”

Men ifølge Mogens Lykketoft var det sagt i sjov.

Aftale om Danmarks største vindmøllepark
En ny havvindmøllepark med navnet Thor skal forsyne mellem 800.000 og en million husstande med strøm og bliver dermed Danmarks største af sin slags.

Mellem 80 og 100 vindmøller skal opføres i Nordsøen ud for Lemvig, som også gør den til en af verdens største.

Det har Folketingets parter indgået aftale om torsdag eftermiddag.

"Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) ifølge TV 2 til Ritzau.

Ti kommuner uddeler næsten ingen seniorførtidspension
Debatten om pension til nedslidte raser i disse uger og ligner et stort valgkampstema. Regeringen har anerkendt, at seniorførtidspensionen, som skulle gå til nedslidte, ikke virker efter hensigten, fordi alt for få får en seniorførtidspension.

DR har i dag udarbejdet et kort over de ti kommuner, der næsten ingen seniorførtidspensioner giver.

Se kortet her.

Det sker i dag:

Klokken 9:00: Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er kaldt i samråd for at redegøre for, hvad der er blevet sagt på koncerndirektionsmødet i ministeriet omkring mindreårige asylpar. 

Klokken 10:00: Regeringen og Alternativet forhandler i dag om sundhedsreformen. Parterne skal drøfte sammenhæng og nærhed, blandt andet borgerinddragelse og indretningen af sundhedsfællesskaberne. 

Klokken 11:00: Børne- og socialminister Mai Mercado (K) offentliggør klokken 11.00 to eksterne undersøgelser vedrørende sagen om formodet svindel med tilskudsmidler begået af en ansat i Socialstyrelsen. 

Klokken 13:00: Samme dag, som Inger Støjberg er i samråd om sagen, ventes Københavns Byret at afsige dom i en sag, som et ungt par har anlagt mod Udlændingestyrelsen. De blev skilt fra hinanden, da Inger Støjberg ville gribe ind mod barnebrude. Ombudsmanden fastslog senere, at der var tale om en ulovlig instruks. 

Klokken 13:00: Den første fredag i marts kåres Årets Pressefoto 2019 i Danmark. Rammen for prisuddelingen er Det Kongelige Bibliotek, hvor arrangementet finder sted fra klokken 13.00. 

Forrige artikel Ny måling: Rød blok øger afstanden til Løkke og co. Ny måling: Rød blok øger afstanden til Løkke og co. Næste artikel Prøv quizzen: Har du fulgt med? Prøv quizzen: Har du fulgt med?