Dagens overblik: Minister varsler opgør med pisken i beskæftigelsespolitik

NYHEDSOVERBLIK: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) lover et paradigmeskifte på beskæftigelsesområdet, og så er der kamp om de godt 100 milliarder kroner til dansk infrastruktur frem mod 2030. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er klar til at gøre op med tanken om, at økonomiske incitamenter er det mest afgørende redskab, hvis man ønsker at øge arbejdsudbuddet.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er klar til at gøre op med tanken om, at økonomiske incitamenter er det mest afgørende redskab, hvis man ønsker at øge arbejdsudbuddet.Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

God formiddag, god sommer og velkommen til dagens politiske nyhedsoverblik.

Det skal være slut med at skære i velfærdsydelser for at presse danskere ud på arbejdsmarkedet.

Det siger den nyudnævnte beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), til Information.

Det har ellers i mange år været en grundtanke i dansk beskæftigelsespolitik, at økonomiske incitamenter er det mest afgørende redskab, hvis man ønsker at øge arbejdsudbuddet. Men det ”paradigme” ønsker den nye minister altså at gøre op med:

”Vi skal selvfølgelig udvise nultolerance over for typer som ’Dovne Robert’. Men vi skal finde en balance mellem at slå hårdt ned på det og så ikke piske folk så hårdt, at de stiller sig til rådighed på arbejdsmarkedet, hvis de samtidig ikke har kvalifikationerne, de kulturelle eller sociale egenskaber til at få det arbejde, som der helt givet er derude,” siger Peter Hummelgaard til Information og varsler en ny reformkurs.

Fremover skal nye reformer på arbejdsmarkedet primært handle om opkvalificering og bedre arbejdsmiljø, siger han.

Læs hele historien her.

Interviewet vækker jubel i Enhedslisten, her for eksempel hos tidligere folketingsmedlem Pelle Dragsted.

Støttepartier vil have mere kollektiv trafik
Flere af regeringens støttepartier er klar til at satse massivt på kollektiv trafik, når der skal genforhandles aftale om prioriteringen i dansk infrastruktur frem mod 2030.

Det skriver Jyllands-Posten.

Den tidligere regering blev kort før valget enige med Dansk Folkeparti om at bruge mere end 112 milliarder kroner på en række trafikprojekter, men den nye transportminister, Benny Engelbrecht (S), gjorde det tidligere på ugen klart, at den nye regering har tænkt sig at genforhandle den aftale.

Selv har han ikke ønsket at lægge sig fast på nye prioriteringer, men det vil regeringens støttepartier gerne:

”Vi satser voldsomt på at investere i kollektiv trafik. For os handler det om at skabe reelle alternativer til bilkørsel, og det kræver en langsigtet plan,” siger Enhedslistens trafikordfører, Henning Hyllested.

”Vi kan ikke alle køre i busser og tog eller tage cyklen på arbejde, men vi er nødt til sideløbende at prioritere den kollektive trafik, ellers skævvrider vi vores trafikinvesteringer,” supplerer SF’s fungerende politiske ordfører, Kirsten Normann Andersen.

Find hele historien her.

Ny minister vil genbruge mere affald
Danskerne skal indstille sig på at genbruge mere affald i deres husholdning.

Sådan lyder meldingen nu fra miljøminister Lea Wermelin (S):

”Det klare budskab til alle danskere er, at vi kommer til at skrue op i forhold til vores grønne ambitioner på hele affaldsområdet,” siger hun til Ritzau ifølge Berlingske.

Ministeren har ikke en færdig plan klar endnu, men hun foreslår blandt andet at gøre noget ved kommunernes affaldsindsamling:

”Vi skal have en klogere affaldssortering, og vi bliver også nødt til at have mere ens regler for kommuner i forhold til affaldsindsamling,” siger hun.

Læs hele historien her.

Analyse: Rossen er ingen ny Struensee i dansk politik
Har Danmark fået en ny vicestatsminister – eller er Martin Rossen bare endnu en særlig rådgiver? 

Det har været debatteret flittigt i den seneste uge, efter at statsminister Mette Frederiksen valgte, at gøre sin særlige rådgiver Martin Rossen til stabschef i et nyoprettet sekretariat i Statsministeriet og samtidig gav ham en plads i regeringens to mest centrale udvalg. 

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, har dog svært ved at se problemet:

"Det er svært at se, at det skulle være et demokratisk problem, at en statsminister forsøger at få sin politik igennem. Og ansættelsen af Martin Rossen ændrer ikke ved, at love vedtages ved afstemning i Folketinget," skriver han blandt andet.

Læs hele analysen her. Eller læs hvad Folketingets jurister har at sige om sagen her. 

Læs også

Løkkegaard: Vestager er sikret magtfuld post
Danske Margrethe Vestager ender alligevel med at blive rangeret lige under den formentlig kommende EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen.

I hvert fald hvis man skal tro den danske europaparlamentariker Morten Løkkegaard (V):

”SÅ er Vestager sikret i den nye stærke trio i Kommissionen – som det var krævet af os i den liberale Renew Europe gruppe!” skriver han blandt andet på det sociale medier Twitter.

Torsdag lød meldingen ellers fra Ursula von der Leyen, at hun ikke vil gøre Margrethe Vestager til 1. næstformand. I stedet ville den hollandske socialdemokrat Frans Timmermans blive 1. næstformand, mens Vestager måtte tage takke som ”privilegeret næstformand”, sagde von der Leyen.

Udtalelsen vakte utilfredshed i den liberale gruppe, hvis formand Dacian Ciolos torsdag tog en snak med den nominerede formand for EU-kommissionen.

Det gjorde han, efter at gruppen gjorde det klart i et brev, at de liberale kun vil stemme for hendes nominering, hvis Vestager og Timmermans bliver ligestillet under von der Leyen.

Europa-Parlamentet stemmer på tirsdag om Ursula von der Leyens nominering. Altinget følger begivenhederne.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00