Dagens overblik: Minister vil gøre det lettere at dømme for voldtægt

NYHEDSOVERBLIK: Man kan ikke gøre modstand, når man er ”frosset” af angst, siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V), som vil ændre lov om voldtægt. Danske politikere var midt i skyderiet i Strasbourg, og regeringen vil forbyde sprøjtegift ved drikkevand. Her er dit politiske overblik.

Godmorgen og velkommen til morgenopdateringen om, hvad der sker i dansk politik lige nu.

Før vi går til tre forskellige forslag fra regeringen, begynder vi med skyderiet ved et julemarked i Strasbourg, som fylder medierne denne morgen.

Mindst tre personer er dræbt, og gerningsmanden er onsdag morgen stadig på fri fod.

Flere danske medlemmer af Europa-Parlamentet, som har sæde i Strasbourg, beretter om, at de var midt i byen, hvor skuddene faldt, og politiet kæmpede med at få styr på situationen. Det gælder for eksempel Jens Rohde, Morten Løkkegaard, Margrete Auken og Jeppe Kofod.

Ligestillingsminister vil have flere dømt for voldtægt
Det er for svært at få dømt personer, som begår voldtægt. Sådan har kritikken lydt længe, og flere konkrete domme har vakt protester.

Nu melder ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) så ud, at hun er klar til at ændre straffelovens paragraf om voldtægt. Det skriver Avisen Danmark. Ministeren give voldtægtsofre en bedre retsbeskyttelse. I dag skal offeret for eksempel kunne bevise, at vedkommende har gjort nok modstand i situationen, men den del af loven skal justeres, hvis det står til Eva Kjer.

”Det er sådan, at rigtig mange kvinder fryser, som man kalder det. De bliver lammet af skræk eller af angst for, at det bliver værre, hvis de gør modstand. Det er til ugunst for kvinden, for man kan ikke gøre modstand, når man er 'frosset',” siger Eva Kjer Hansen.

Ministeren lægger dog ikke op til at gå over til såkaldt samtykkelovgivning, som man har i Sverige.

Ellemann vil forbyde sprøjtegift ved drikkevandsboringer
Også miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) er på banen med et konkret forslag. Efter flere fund af sprøjtegifte i drikkevandet er ministeren nu klar til at forbyde landmændene at sprøjte i nærheden af drikkevandsboringer.

”Her i landet skal vi kunne drikke vores vand uden at blive bekymrede. Vi skal altså til at stoppe brugen af pesticider i nærheden af vores drikkevandsboringer,” siger Jakob Ellemann-Jensen til DR Nyheder.

Forslaget kommer oprindelig fra oppositionen, så det får bred opbakning på forhånd.

På et samråd i august ville Ellemann ikke love at forbyde pesticider ved vandboringer. Han advarede i stedet mod "hovsaløsninger" og meldinger, der gør drikkevandsområdet til en del af et "småpopulistisk valgkampstema", skrev Altinget

Pape vil stramme tøjler for folk dømt for børneovergreb
Den tredje minister på banen med et strammerforslag i dag er justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Han foreslår syv tiltag, så man kan holde personer dømt for overgreb mod børn i kortere snor.

”Vi ændrer blandt andet betingelserne, så flere pædofile kan gives forbud mod at tage kontakt til børn,” siger Pape i en pressemeddelelse.

Ministeren vil også ifølge TV 2 give politiet ret til at foretage uanmeldte kontrolbesøg i hjemmet og kontrollere den dømtes computer og telefon for at tjekke, at de ikke tager kontakt til børn.

Forbuddene kan gælde på enten ubestemt tid eller i en periode på nogle år.

Men Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen, advarer mod tidsubegrænsede straffe.

”Vi skal passe på, at vi ikke brændemærker folk. Sådan fungerer det danske retssystem ikke, så der skal være en balance i det,” siger hun til TV 2.

S foreslår ny model for at undgå Mint-sager
Også oppositionen kan komme med forslag.

For sagen om den 13-årige pige Mint, der blev udvist af Danmark, får nu Socialdemokratiet til at fremsætte forslag til, hvordan man kan undgå noget lignende i fremtiden.

”Vi foreslår en lov, som er baseret på objektive og gennemsigtige kriterier, så vi klart kan sige til forældrene, at dit barn kan komme hertil, hvis du lever op til fire-fem konkrete krav,” siger integrationsordfører Mattias Tesfaye (S) til BT.

Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har selv har været ude med hver deres løsning på problemet med, at velfungerende børn kan blive udvist. Tesfaye håber nu, at Støjberg vil indkalde til forhandlinger.

Det sker i dag

  • Klokken 9: EU-Parlamentet skal blandt andet drøfte Brexit med Storbritanniens chefforhandler, Michel Barnier, i Strasbourg. 
  • Klokken 10: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) deltager i et møde med Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget forud for det kommende møde i Det Europæiske Råd.
  • Klokken 10: Møde i folketingssalen.
  • Klokken 11.30: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og skatteminister Karsten Lauritzen (V) i samråd om Tobakskonventionen.
  • Klokken 12.15: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om bygningsarbejderes boligforhold.
  • Klokken 13.15: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om fattige kontanthjælpsmodtagere.
  • Klokken 14.15: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd om ATP og skattely.

Tema: Dagens overblik

Forrige artikel Bankgebyrers himmelflugt dræner foreningers pengekasser Bankgebyrers himmelflugt dræner foreningers pengekasser Næste artikel Konservative oprørere vil vælte Theresa May – afstemning i aften Konservative oprørere vil vælte Theresa May – afstemning i aften