Dagens overblik: Minister vil lokke bloggere og youtubere til at betale skat med særlig rabat

NYHEDSOVERBLIK: 300.000 arbejder lige nu i en skattemæssig gråzone, men det vil skatteminister Karsten Lauritzen (V) lave om på med ny rabatordning. Og så afviser Folketinget Pia Kjærsgaards ønske om ny undersøgelsesform. Få overblik over dagens politiske nyheder.

Foto: Krabbe Lars/Polfoto
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til en ny frisk gennemgang af dagens politiske nyheder.

Vi lægger fra start med tallet 300.000.

Det er antallet af personer i Danmark, som skatteminister Karsten Lauritzen gerne vil lokke med en særlig skatterabat ifølge Politiken.

Tallet dækker over det stigende antal, der tjener penge via sociale medier, og det drejer sig blandt andet om e-sportsudøvere, bloggere og youtubere. De befinder sig i en skattemæssig gråzone lige nu, fordi det er svært for skattemyndighederne at kontrollere deres indtægter fra blandt andet reklamer og andre honorarer. Det øger risikoen for fejl og skattesnyd, fastslår regeringens Skattelovråd.

Derfor har skatteministeren bedt selvsamme råd om at vurdere en model, der skal give de 300.000 personer en rabat på skattebetalingen, såfremt de frasiger muligheden for selv at finde frem til skattefradrag.

"Det er den model, vi også har indført for sommerhusudlejning, hvor vi siger: Kære borger. På papiret har du en masse fradragsmuligheder, dem frasiger du dig helt og aldeles, til gengæld får du så en lidt mere lempelig beskatning af din indkomst. Så slipper du for besværet – og vi slipper for, at der går spekulation i at finde alle mulige mere eller mindre kreative fradrag som repræsentationsudgifter, indkøb af computere og andre julenumre, som måske alligevel ikke helt opfylder reglerne," siger Karsten Lauritzen til Politiken.

Folketinget afviser Pia Kjærsgaards forslag
Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, præsenterede i februar sit forslag til et nyt parlamentarisk redskab, der skulle styrke Folketingets muligheder for at kontrollere regeringen.

Konkret drejede det sig om at indføre en såkaldt parlamentarisk forundersøgelse, der skulle fungere som en mellemting mellem et samråd og en undersøgelseskommission.

Men nu er der forslaget blevet taget af bordet igen efter modvilje fra Venstre, Konservative og Socialdemokratiet.

Det skriver Politiken.

Partiernes modstand mod forslaget skyldes blandt andet, at det lægger op til, at embedsmænd kan blive hevet ind til afhøringer i forbindelse med den parlamentariske forundersøgelse.

Første del af sundhedsreformen er faldet på plads
Regeringen og Dansk Folkeparti blev søndag aften enige om den første delaftale i sundhedsreformen, der handler om, hvordan de lukningstruede regioners nuværende miljøopgaver skal fordeles 

Det skriver Altinget: miljø.

Aftalen lægger op til, at staten skal overtage regionernes opgave med rensningen af de store jordforureninger, mens kommunerne overtager ”den nære kommunikation med og rådgivning af borgerne”.

Samtidig med den nye opgavefordeling afsætter regeringen og Dansk Folkeparti ekstra 600 millioner kroner til at rense nogle af de mest forurenede grunde i Danmark.

Det er 100 millioner mere end det beløb, regeringen i januar lagde op til, da udspillet blev præsenteret. Midlerne kommer oven i de 434 millioner, som regionerne i dag bruger på opgaven.

”Vi vil øge indsatsen for at bekæmpe de såkaldte generationsforureninger. Det vil vi gøre både med de midler, der frigøres ved at effektivisere, når man flytter fra regionerne fra staten,” siger finansminister Kristian Jensen (V) om aftalen.

Læs meget mere på Altinget: miljø, hvor du også får kritikken fra oppositionen og regionerne.

R siger nej til grønt superministerium
Hvis magten skifter, skal der sættes turbo på den grønne dagsorden med et grønt superministerium, der samler miljø-, klima- og energipolitik under samme paraply. Det er i hvert fald ønsket fra SF, Alternativet og Enhedslisten, har Altinget tidligere kunnet berette.

Men ganske kort inden valget hælder Radikale den idé ned ad brættet.

Det skriver Altinget.

Partiet vil ikke bede en eventuel S-ledet regering om at rokere rundt på ministerierne.

”Det handler ikke om at omorganisere ministerierne. Nogle giver indtryk af, at hvis bare man blander seks ministerier sammen, så bliver alt godt. Nej, det gør det ikke," siger Ida Auken, miljø- og klimaordfører i Radikale, til Altinget.

Læs også

Dagens Brexit-opdatering
Oprindeligt skulle Storbritannien have forladt EU natten mellem fredag og lørdag. Men i slutningen af sidste uge bad den britiske premierminister Theresa May om en forlængelse af Brexit til 30. juni.

Det ønske blev ikke helt imødekommet af de øvrige 27 EU-medlemslande, der kun ville give Theresa May til 12. april. Medmindre hun lykkes med at få vedtaget udtrædelsesaftalen i det britiske Underhus i denne uge. Så hedder deadlinen nemlig 22. maj.

Men selv inden april-deadline kan det være, at briterne vil bede EU om en endnu længere udskydelse af deres exit, siger den tyske Brexit-ekspert Larissa Brunner til Altinget.

Hør meget mere om det, og bliv helt opdateret på Brexit i Altingets podcast om EU.

Det sker i dag

  • Klokken 10.30: Regeringen og Dansk Folkeparti mødes for at forhandle en delaftale i sundhedsreformen.
  • Klokken 11.00: Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og Maria Reumert Gjerding, formand for Danmarks Naturfredningsforening, sætter i dag gang i Affaldsindsamlingen 2019, når de sammen med aarhusianske skolebørn skal på affalds- og skodjagt i Botanisk Have.
  • Klokken 20.00: Krogerup Højskole arrangerer i dag politisk debat som forberedelse til det kommende folketingsvalg. Deltagerne er blandt andet Morten Messerschmidt (DF), Martin Lidegaard (R), Mette Abildgaard (K) og Theresa Scavenius (ALT).
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00