Dagens overblik: Minister vil skride ind over for spilproblemer, og nye retningslinjer skal modvirke spionage på universiteter

Central konklusion i ministers handicapundersøgelse får kritik. Nye retningslinjer for universiteter skal modvirke spionage. Minister vil skride ind over for spilproblemer. Og centrale dele af regeringens nye lov om sociale medier ophæves om under to år. Få overblikket over dagens nyheder. 

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til endnu en kort gennemgang af dagens vigtigste politiske nyheder her hos Altinget.

Vi begynder i egne spalter med nyheden om, at væsentlige dele af regeringens nye lov om regulering af sociale medier bliver ophævet om under to år.  

Det skyldes, at EU’s store lovpakke på området – den såkaldte Digital Services Act – forventes at træde i kraft i begyndelsen af 2024.

Alligevel holder regeringen fast i at indføre en national regulering, som forventes vedtaget inden sommer.

"Regeringen mener ikke, at et initiativ mod den omfattende og hurtige spredning af ulovligt indhold kan afvente, at Europa-Parlamentets og Rådets forordning om et indre marked for digitale tjenester (Digital Services Act - DSA) finder anvendelse," skriver erhvervsminister Simon Kollerup (S) i et svar til Folketinget.

Det møder kritik fra Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul.

"Jeg synes ikke, det er en god plan. Det er ikke en god ide at indføre lovgivning, der skal tilrettes så kort tid efter. Det er vanvittigt. Det er symbolpolitik, fordi det er en del af regeringens linje at lave et opgør mod techgiganterne," siger hun til Altinget.

Minister vil skride ind over for spilproblemer

Mere end hver tiende voksne dansker – svarende til 478.000 personer – har problemer med spil.

Det viser en ny undersøgelse fra Spillemyndigheden under Skatteministeriet, skriver Jyllands-Posten.

Problemerne med spil kategoriseres fra moderate til alvorlige, og undersøgelsen viser, at 29.500 danskere tilhører den sidste kategori med alvorlige problemer.

Undersøgelsen vækker bekymring hos skatteminister Jeppe Bruus (S), som derfor vil invitere Folketingets partier til drøftelser om problemet på den anden side af sommerferien.

”Min oplevelse er, at vi gennem årene har forsøgt at have et kontrolleret spilmarked forstået på den måde, at vi regulerer de spiludbydere, der opererer på det danske marked, men dette vidner helt klart om, at udviklingen er på vej i den helt gale retning. Der er brug for initiativer for at gøre noget ved problemet,” siger han til avisen.

Læs også

Central konklusion i ministers handicapundersøgelse får kritik
Der er ikke tegn på, at usaglige økonomiske hensyn i kommunerne har præget social- og handicapsager, konstaterer regeringen i en ny evaluering af det specialiserede socialområde.

Men den konklusion møder i Altinget kraftig kritik fra både eksperter og organisationer.

”Man kan ikke konkludere ud fra de undersøgelser, der er lavet, om der er økonomiske hensyn,” siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Regeringen baserer ifølge eget udsagn sin konklusion på ”en række” undersøgelser lavet af Ankestyrelsen.

Reelt er der tale om to undersøgelser. Og Ankestyrelsen konstaterer selv, at det ikke er undersøgt, hvorvidt kommunerne overholder loven.

"Rapporten indeholder ikke en juridisk vurdering af kommunernes praksis, og har altså ikke fokus på, om kommunernes praksis er lovmedholdelig eller ej," skriver Ankestyrelsen.

I et skriftligt svar forholder socialminister Astrid Krag (S) sig ikke til, om Ankestyrelsens undersøgelser har været egnet til at belyse, om kommunerne tager usaglige økonomiske hensyn eller ej.

Men hendes læsning af evalueringen er, at det hverken kan be- eller afkræftes.

"Evalueringen konkluderer ikke, at økonomi ikke spiller en for stor rolle, men konstaterer, at Ankestyrelsens undersøgelse ikke kan påvise det," skriver Astrid Krag.

Nye retningslinjer for universiteter skal modvirke spionage

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) vil nu skærpe retningslinjerne på landets universiteter for at sikre, at forskningssamarbejde ikke kan bruges til militære formål af fremmede stater. Det skriver Ritzau ifølge Avisen Danmark.

Der er behov for stigende fokus på baggrundstjek af forskningspartnere og større bevidsthed om, at forskningen kan benyttes af lande, som Danmark ikke deler sikkerhedspolitiske interesser med, lyder det.

”Vi skal være sikre på, at dansk forskning ikke bliver brugt til militære formål eller formål, som vi finder uetiske, eller hvor der sker industrispionage,” siger Jesper Petersen til Ritzau.

Overblik: De mister og de får penge i ny medieaftale

Den nye medieaftale tilfører ekstra midler til DR, Danwatch og Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Samtidig skal de landsdækkende dagblade afgive noget af deres mediestøtte til lokale og regionale medier.

Altinget har samlet et overblik over aftalens økonomiske prioriteringer her. 

Det sker i dag:

  • G7-landes miljø, klima og energiministre mødes
  • Folketingets Grønlandsudvalg holder åben høring om anbringelser af grønlandske børn og unge i Danmark. Høringen tager udgangspunkt i en rapport fra Vive om emnet.
  • Folketingets Forsvarsudvalg holder høring om forsvarsforbeholdet, hvor der vil være oplæg fra eksperter og debat mellem ordførerne.
  • Sundhedsordførere til møde med Heunicke for blandt andet at drøfte abekopper
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00