Dagens overblik: Ministerier har ansat pressechefer med bånd til regeringen

NYHEDSOVERBLIK: Seks ministerier har efter valget ansat pressechefer med bånd til de nye ministre. Det ligner "partipolitisk rekruttering", mener ekspert. Få overblikket over dagens nyheder om dansk politik. 

Siden regeringen trådte til, er der blevet ansat otte nye pressechefer i ministerierne. De seks har bånd til de respektive ministeriers nye minister. 
Siden regeringen trådte til, er der blevet ansat otte nye pressechefer i ministerierne. De seks har bånd til de respektive ministeriers nye minister. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Godmorgen og velkommen til Altingets politiske nyhedsoverblik.

Vi lægger fra land med historien om, at seks nyansatte pressechefer i ministerierne har tætte bånd til den nye regering.

Det viser en gennemgang af nyansættelser i ministerierne, som Berlingske har lavet.

Det drejer sig blandt andet om de nye pressechefer i Skatte- og Erhvervsministeriet, hvor de nyansatte tidligere har været på lønningslisten i Socialdemokratiet.

Over for Berlingske udtrykker Tim Knudsen, professor emeritus ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet, bekymring over ansættelserne, som han mener kan ligne ”partipolitisk rekruttering”.

”Det kan ikke være meningen, at det skal være propagandacentre. Jeg siger ikke, vi er nået derhen, men jeg synes, det meget nemt kan skride derhen, at det bliver propagandacentraler,” siger han i Berlingske, hvor også både Liberal Alliance, Venstre og Dansk Folkeparti kritiserer tendensen.

Der er siden valget blevet ansat i alt otte nye pressechefer i ministerierne, hvor de seks har tilknytning til de nye ministre.

Partier vil ikke lade Tesfaye fratage statsborgerskaber
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kan som følge af et nyt lovforslag, der skal hastebehandles i denne uge, få magt til at fratage danskere med dobbelt statsborgerskab deres danske pas.

Forslaget bliver mødt med omfattende kritik fra flere partier, der mener, at det i stedet, som det er i dag, bør være Indfødsretsudvalget, der vurderer, hvem der skal miste deres statsborgerskab.

Det skriver Politiken.

”Det er jo også Indfødsretsudvalget, der tildeler statsborgerskab, og derfor er det logisk, at det ikke alene ligger hos en minister,” siger DF’s gruppeformand, Peter Skaarup, til avisen.

SF og Dansk Folkeparti vil modsætte sig lovforslaget, Radikale Venstre er stadig er på vippen, mens Venstre har erklæret, at partiet vil støtte regeringen i sagen.

DF trækker vælgere tilbage
Dansk Folkeparti er begyndt at trække nogle af de vælgere tilbage, der forlod partiet til fordel for Socialdemokratiet og Venstre ved folketingsvalget i juni.

Det viser Altingets analyse af vælgernes vandringer mellem partierne, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet.

Næsten 17.000 vælgere har ifølge analysen flyttet sig fra både Socialdemokratiet og Venstre til Dansk Folkeparti, viser analysen. Det er begyndende tegn på Dansk Folkepartis succes i oppositionsrollen, mener Kasper Møller Hansen.

"Dansk Folkeparti har forsøgt at være kritisk over for de to punkter, som Socialdemokratiet vandt stemmer på: pensions- og indvandrerspørgsmålet. De har godt vidst, hvor de skulle pege for at vinde vælgere tilbage," siger han. 

Du kan se alle vandringerne mellem partierne ved at følge linket herunder. 

Læs også

Minister vil sikre Studenterrådgivningen
Det har vakt kritik, at regeringen lægger op til at fortsætte de årlige besparelser på to procent i Studenterrådgivningen, når regeringen samtidig har lovet at ville sløjfe omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet.

Men nu vil uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) arbejde for at sløjfe besparelserne.

Det skriver Information.

"Vi kan se, at der er flere unge, der har brug for hjælp, derfor tror jeg også, rådgivningen spiller en central rolle. I året, der kommer, vil vi derfor se på, om vi kan holde den fra de besparelser, som er lagt ned over den øvrige centraladministration," siger hun til avisen. 

Egelund forlader LA
Liberal Alliances tidligere politiske ordfører Christina Egelund har meldt sig ud af partiet, der i hendes øjne ikke længere er liberalt nok.

Partiet er truet af en konservativ fløj, mener Egelund, der sad i Folketinget fra 2015, men mistede sit mandat ved folketingsvalget i juni.

”For mig er det helt tydeligt, at Liberal Alliance ligesom mange andre partier er splittet mellem en national strømning på den ene side og en moderne, liberal strømning på den anden side. Jeg tilhører den sidste, og jeg oplever, at den strømning er under pres i LA,” siger Egelund til DR.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, afviser i kritikken i et Facebook-opslag.

”Jeg kan forstå, at Christina forlader os, fordi hun ikke synes, at LA er et rigtigt liberalt parti. Det er jeg ikke enig i,” skriver han.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Finansminister Nicolai Wammen (S) genoptager forhandlingerne om næste års finanslov. Først kommer Radikale Venstre, klokken 13.00 kommer SF, og 14.30 møder Enhedslisten ind i Finansministeriet. 
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00