Dagens overblik: Ministeriums indsats under lup efter fund af pesticider i drikkevand

NYHEDSOVERBLIK: Mange fund af pesticidrester i drikkevandet betyder, at Rigsrevisionen nu vil undersøge Miljø- og Fødevareministeriets indsats. Og i dag kan den aftale, som er så vigtig for Løkke, lande. Få morgenoverblikket her.

Godmorgen og velkommen til det hurtige rids af de politiske nyheder torsdag morgen.

Vi begynder med vores drikkevand, for det har det ikke altid lige godt. De seneste to år er der gjort mange nye fund af hidtil ukendte pesticidrester i drikkevandet landet over.

Derfor vil Rigsrevisionen nu undersøge, om Miljø- og Fødevareministeriet har sørget godt nok for overvågningen af vandet. Det fremgår af en aktindsigt, DR har fået.

Minister Jakob Ellemann-Jensen vil ikke interviewes om sagen, men ministeriet skriver i en skriftlig kommentar, at det ”hilser undersøgelsen velkommen, da beskyttelsen af det danske grundvand er en kerneprioritet hos os”.

Senest kom det i sidste uge fra, at et sundhedsskadeligt stof er fundet i grundvand i alle dele af landet og i drikkevandet i Ledøje i Egedal Kommune. Derfor har borgerne ved Ledøje Vandværk i snart en uge hentet drikkevand fra en tank på torvet.

Aftale om seniorførtidspension ventes i dag
Hvis det går, som alle lige nu forventer, vil politikere fra R, DF og regeringspartierne senere i dag stå smilende foran døren til Troels Lund Poulsens beskæftigelsesministerium.

Regeringen forventes nemlig at lande en aftale, som forbedrer mulighederne for at gå tidligere på pension, hvis man er nedslidt. Og konturerne af aftalen tegner sig ifølge Ritzau set på Berlingske sådan her:

  • Hvis man fremover maksimalt kan arbejde mellem 12 og 18,5 timer om ugen efter lang tid på arbejdsmarkedet, udløser det en ret til tidligere pension.
  • Der er overordnet krav om 20-25 år på arbejdsmarkedet, og at en vurdering af arbejdsevne også indgår, for at man kan blive omfattet.
  • Hvis man er berettiget til ordningen, skal man kunne gå fra mindst fem år før den egentlige pensionsalder – det kan muligvis blive tidligere.

Aftalen kommer, efter at S har kapret dagsordenen med sit forslag om ret til tidligere pension. Men Løkkes forsøg på at gå offensivt ind på Socialdemokraternes pensionsdagsorden er til ingen verdens nytte, siger kommentator Hans Engell i Ekstra Bladet.

Ny strategi for politiet efter Paludan-uro
Efter ballade, vold og bilafbrændinger på især Nørrebro i København ved Rasmus Paludans demonstrationer, præsenterer Rigspolitiet nu en ny national strategi for indsatsen i landets 23 ghettoområder. Det skriver Kristeligt Dagblad

Det drejer sig blandt andet om at styrke lokalpolitiet og tilstedeværelsen i områderne og om nye værktøjer, som skal gøre det lettere for politiet at udpege de personer, der er særligt centrale for kriminaliteten i de udsatte boligområder.

Justitsminister Søren Pape Poulsen siger, at vi i den seneste tid har set ”nogle helt vanvittige scener med stenkast og bil-afbrændinger”.

”På den korte bane er det en konsekvent politiindsats, der er svaret, og på den længere bane må vi tage livtag med årsagerne til urolighederne,” siger han.

Planen vækker ikke begejstring i Mjølnerparken i København.

Hvem vil du stemme på ved europaparlamentsvalget?
Mens alle taler om det kommende folketingsvalg, skal vi også huske, at valget til Europa-Parlamentet nærmer sig – det finder sted 26. maj.

Og hvis du ikke ved, hvem du vil stemme på, er hjælpen der nu: Altinget og DR's valgtest er nemlig klar.

Svar på spørgsmålene, og se, hvilke kandidater du er mest og mindst enige med, her.

Økonomer advarer efter Løkkes pensionsmelding: Det bliver dyrt
Og lidt mere pension. For i den højspændte debat om pensionsalder har statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) erklæret sig åben for at justere danskernes pensionsalder ned på den anden side af 2040.

Men det kan blive meget dyrt, advarer økonomer i Berlingske

Avisen skriver, at en analyse fra den borgerligt-liberale tænketank Cepos viser, at bare et enkelt års lavere pensionsalder end planlagt vil koste 11 milliarder kroner om året og koste på beskæftigelsen.

”Vi taler om en ret gennemgribende konsekvens, hvis man vil gå den vej. Det vil klart være nødvendigt at lave en del andre tilpasninger. Det kan betyde et lavere serviceniveau for velfærdsydelserne eller højere skatter,” siger professor i økonomi ved Aarhus Universitet Bo Sandemann Rasmussen.

Rød blok lover skrappere miljøzoner i byerne
En samlet opposition til venstre for regeringen vil stramme kravene til dieselbiler i miljøzoner i byerne, skriver Politiken

Miljøzonerne skal også omfatte personbiler, og forureningen fra tung trafik og varebiler i zonerne skal begrænses hurtigere, end regeringen lægger op til, mener partierne i rød blok.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, vurderer, at de nye krav kan blive virkelighed allerede fra nytår, hvis de røde vinder regeringsmagten.

Overborgmester i København Frank Jensen (S) er begejstret. Han kalder det afgørende, at personbilerne kommer med – det er de ikke i regeringens forslag.

”Det er en kæmpe nyhed for os. Personbiler udgør langt den største del af trafikken og er den største kilde til forurening,” siger han til Politiken.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i folketingssalen, hvor en række lovforslag behandles.
  • Klokken 10.15: Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal i samråd om sikring af ytringsfrihed ved demonstrationer.
  • Klokken 10.15: Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) i samråd om danske piloters flycertifikater i forbindelse med sagen om styrelseslægen og udstedelse af helbredsbeviser.
  • Klokken 12: Forhandlinger om seniorførtidspension fortsætter i Beskæftigelsesministeriet.
     

Forrige artikel Hvem skal jeg stemme på til EU-valget: Prøv Altingets kandidattest Hvem skal jeg stemme på til EU-valget: Prøv Altingets kandidattest Næste artikel Magtkamp splitter homomiljøet: Kræver topledelse i LGBT Danmark fjernet Magtkamp splitter homomiljøet: Kræver topledelse i LGBT Danmark fjernet
Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant

Holstein: Finansloven er støttepartiernes pant

Q&A: Regeringens støttepartier har en interesse i at vente med at afslutte finansloven, så de kan få flere grønne indrømmelser i de sideløbende forhandlinger. Det siger Altingets politiske kommentator Erik Holstein, der først forventer finansloven landet søndag.