Dagens overblik: Minkafhøringer fortsætter, og første DF-folketingspolitiker peger på Martin Henriksen

"Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv," skrev Magnus Heunicke i sin dagbog fra minkdagene i november. Det kom frem på årets første afhøring i Minkkommissionen. Det og meget mere får du i dagens overblik over dansk politik.

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Godmorgen og velkommen til endnu en overflyvning blandt dagens politiske nyheder, der kredser om eftermiddagens kommende møde mellem sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og sundhedsordførerne, hvor flere politikere i dagens aviser presser på for lempede restriktioner.

Men vi begynder hos Minkkommissionen i Retten på Frederiksberg, der skød det nye år i gang med tirsdagens genafhøring af selvsamme minister. 

Altinget var som altid til stede i retssalen, hvor afhøringen blandt andet bød på afsløringen af en interessant mail og passager fra en elektronisk dagbog, som Magnus Heunicke skriver i dagligt.

Her kunne man læse, at han var noget bekymret over minksagens mulige politiske konsekvenser.

”Dette er ikke en almindelig sag. Det er en sag, der kan koste en eller flere ministre deres politiske liv. I bedste fald. Kan også blive meget værre, who knows,” stod der blandt andet.

Du kan læse vores minkreporters glimrende gennemgang her, mens onsdagens to nye genafhøringer af topembedsmænd fra Sundhedministeriet skrider frem på Frederiksberg. Dem får du selvfølgelig det vigtigste fra i morgen.

Partier: Skru ned for coronarestriktioner

Og så tilbage til corona, der i disse dage fylder en del på Christiansborg, efter at det er kommet frem, at den nye variant, omikron, ikke er så farlig som først frygtet.

Klokken 15.00 er der coronamøde, og her kræver en række af Folketingets partier ”en grundlæggende diskussion af den danske strategi”, skriver Berlingske.

Her taler flere borgerlige om at opnå en naturlig flokimmunitet.

”Vi bør satse på naturlig immunitet samtidig med at beskytte de sårbare borgere, kronikere, syge og ældre danskere. Kuren må ikke blive værre end sygdommen, og vi kan ikke blive ved at leve i en undtagelsestilstand,” siger LA-leder Alex Vanopslagh til avisen.

Mette Frederiksens politiske kursændringer

Da statsminister Mette Frederiksen (S) tonede frem på skærmen 1. januar for at holde årets nytårstale, benyttede hun anledningen til ”at foretage en stribe markante politiske justeringer”, skriver Altingets chefredaktør, der noterede mindst fire, i en ny analyse.

”Og det slående var, at de alle fire havde det til fælles, at de markerede en øget afstand mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti – og til dels også til fagbevægelsen,” fortsætter han.

Du kan læse, hvilke justeringer Mette Frederiksen lavede – og hvad det kan få af betydning – her.

To hurtige fra Dansk Folkeparti

  1. Om få dage begynder formandsvalgkampen for alvor i Dansk Folkeparti, når fristen for at stille op til posten som Kristian Thulesen Dahls afløser udløber.

    Indtil videre er kandidaterne: Morten Messerschmidt, Martin Henriksen, Erik Høgh-Sørensen og Merete Dea Larsen.

    Tidligere har den nuværende næstformand, Morten Messerschmidt, fået offentlig opbakning fra folketingsmedlemmet Dennis Flydtkjær.

    Og nu har Martin Henriksen så fået sin første offentlige tilkendegivelse fra en MF’er. Det er Bent Bøgsted, der udpeger ham som favorit.

    Han har ”en indstilling til udlændinge og det danske arbejdsmarked, som stemmer overens med de holdninger, jeg har”, siger han til DR. Dog med et ”men”. For skulle Inger Støjberg beslutte sig for at melde sig ind i kampen om formandsposten, får hun i stedet Bøgsteds opbakning.
     
  2. Og vi bliver ved Inger Støjberg, der kort før jul blev smidt ud af Folketinget, hvor et flertal fandt hende uværdig oven på den forhenværende udlændingeministers fængselsdom i Rigsretten.

    Men allerede nu har hun fået muligheden for at vende tilbage. Dansk Folkeparti har nemlig tilbudt hende et job. Det bekræfter partisekretær Steen Thomsen til DR.

    "Inger Støjberg passer, som Kristian Thulesen Dahl også har sagt, én til én til Dansk Folkeparti, så vi vil selvfølgelig gerne have hende så tæt tilknyttet til os som muligt," siger partisekretæren til DR.

Det sker i dag

Klokken 09:00

Minkkommissionen får denne onsdag besøg af departementschef Johan Kristian Legarth og afdelingschef Anne-Mette Lyhne Jensen fra Justitsministeriet, der begge er indkaldt til genafhøring.

Klokken 15:00

Sundhedsordførerne i Folketinget er indkaldt til møde om corona hos sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

Martin Henriksen

Formand, Nye Borgerlige, kommunalbestyrelsesmedlem (NB), Stevns Kommune, spidskandidat til EP-valget 2024 (NB), fhv. MF (DF), sikkerhedsvagt
kursus i kristendom og teologi, vagtkursus, Landtransportskolen, HF (Frederiksberg HF-kursus 2004)

0:000:00