Dagens overblik: Minkkommissionen får kritik

Danmarksdemokraterne har præsenteret 30 folketingskandidater, Minkkommissionen får skarp kritik af juraprofessorer, og Konservative vil fjerne topskatten i 2030. Dagens vigtigste politiske nyheder får du her.

Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Katrine Falk Lønstrup

Godmorgen og velkommen til dit politiske nyhedsoverblik på denne torsdag, hvor Inger Støjberg endnu en gang løber med en stor del af opmærksomheden.

Som ventet præsenterede hun nemlig onsdag sin kandidatliste med 30 kandidater til det kommende folketingsvalg, hvor der er flere kendte ansigter i blandt. Men det vender vi tilbage til.

For vi begynder med Altingets historie om, at den socialdemokratiske regering har sat en stopper for brug af headhuntere som hjælp til at ansætte departementschefer.

Det skete i 2019, straks efter Mette Frederiksens regering var tiltrådt, hvilket betyder, at regeringen i 14 tilfælde har skullet rekruttere en ny departementschef uden hjælp fra en ekstern rekrutteringspartner.

Hvis du er abonnent på Altinget Embedsværk eller Altinget Erhverv, kan du læse hele artiklen her. Ellers kan du også læse historien om, at historisk mange departementschefer er stoppet, her eller gå på opdagelse i den store kortlægning her.

Juraprofessorer kritiserer Minkkommissionen

Vi fortsætter hos Politiken, hvor en række juraprofessorer udtrykker skarp kritik af Minkkommissionen, der "går for vidt", når den betegner statsminister Mette Frederiksens udmeldinger som "objektivt set groft vildledende".

Med "sit skarpe ordvalg" skaber Minkkommissionen nemlig ifølge juraprofessor Jørn Vestergaard unødig mistanke om, hvorvidt statsministeren har gjort noget ulovligt, som hun kan straffes for. Og dermed åbner Kommissionen indirekte for en diskussionen om en efterfølgende advokatundersøgelse og eventuel rigsret, som Jørn Vestergaard ikke mener, der er grundlag for, lyder det i Politiken.

Du kan læse hele artiklen hos Politiken lige her.

Konservative præsenterer økonomisk plan

Inden vi når til Inger Støjberg, skal vi også lige runde Konservative. Da Søren Pape Poulsen mandag meldte sig på banen som ny statsministerkandidat, lovede han også, at Konservative vil gøre det billigere at være dansker. Og onsdag præsenterede Konservative så sit bud på, hvordan det skal ske.

Med 16 forslag vil partiet både lempe og afskaffe en række skatter og afgifter frem mod 2030. Det skal være slut med afgifter på kaffe og is, og efter 2030 skal topskatten også fjernes helt.

Pengene skal blandt andet findes ved at tilbagerulle S-regeringens nyligt indførte ret til tidligere tilbagetrækning, der også er kendt som Arne-pensionen. Derudover vil Konservative afsætte færre penge til DR, end regeringen har lagt op til, og udfase efterlønnen.

Især Konservatives udspil til skattelettelser blev heftigt debatteret efterfølgende. Det kan du blandt andet læse mere om hos Jyllands-Posten her. Og lige her kan du læse meget mere om Konservatives udspil.

Tredjestørste i blå blok

Onsdag var – som tidligere varslet - også dagen, hvor Inger Støjberg præsenterede Danmarksdemokraternes kandidatliste til det kommende folketingsvalg. Partiet har i alt 30 kandidater klar, hvoraf flere har baggrund i både Dansk Folkeparti og Venstre.

På listen er blandt andet syv nuværende folketingsmedlemmer og frafaldne DF'ere, nemlig Peter Skaarup, Søren Espersen, Hans Kristian Skibby, Jens Henrik Thulesen Dahl, Lise Bech, Dennis Flydtkjær og Karina Adsbøl. Derudover har Bent Bøgsted, der dog ikke genopstiller ved det kommende folketingsvalg, meldt sig ind i Danmarksdemokraterne. Det betyder, at partiet nu er repræsenteret med otte medlemmer af Folketinget - og at kun Venstre og Konservative er større af de blå partier.

Du kan se alle Danmarksdemokraterne kandidater her.

Dansk Folkeparti i ny indpakning?

Vi bliver lidt ved Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne. For når partiet har tiltrukket både vælgere og politikere fra Dansk Folkeparti, er det så bare Dansk Folkeparti i ny indpakning? Det spørger Altinget om i et interview med Inger Støjberg. Og ifølge Støjberg er svaret på det spørgsmål ret indlysende.

"Jeg er mange gange blevet spurgt, om vi adskiller os fra Dansk Folkeparti. Og det gør vi i høj grad, for eksempel på skattepolitikken. Jeg er meget glad for skattelettelser i bunden, så det kan betale sig at gå på arbejde. Men jeg er heller ikke bange for skattelettelser i toppen. Vi kommer også til at bakke op om mere udenlandsk arbejdskraft. Og så er der hele EU-spørgsmålet, hvor vi ikke ønsker os ud. Vi ønsker os et smallere EU,” lyder det fra Inger Støjberg.

Du kan læse hele interviewet med Inger Støjberg her.

Skarp kritik af Venstres reformudspil

Vi runder denne torsdags politiske overblik af med Berlingskes historie om, at en række eksperter kritiserer Venstres plan om nedlægge jobcentrene og gentænke beskæftigelsesindsatsen.

Ifølge blandt andre professor Per Nikolaj Bukh hviler de besparelser, Venstre lægger op til i sit reformudspil, på "gætværk", ligesom han sår tvivl om, om de budgetterede besparelser er realistiske.

Du finder hele Berlingskes historie her.

Det sker i dag:

  • Venstre indleder sit sommergruppemøde på Marienlyst Strandhotel i Helsingør.
  • Konservative afslutter sit sommergruppemøde i Fredensborg, hvor partiet har været samlet siden tirsdag.
  • 9.00: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) og miljøminister Lea Wermelin (S) skal på et samråd redegøre for, om det er tilstrækkeligt, at flere virksomheder har ventet adskillige måneder på at få godkendelse til at skifte væk fra gas.
  • 9.30: Udenrigspolitisk Nævn holder møde. På dagsordenen er blandt andet situationen i Ukraine, Taiwan, Danmarks prioritetspapir for FN's 77. Generalforsamling og lanceringen af Danmarks sikkerhedsrådskandidatur 2025-2026. Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S) deltager fra regeringen.
  • 10.00: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skal i samråd og redegøre for, om listen over udenlandske religiøse forkyndere, der formenes adgang til Danmark, er restriktiv nok (AFLYST).
  • 11.00: Indenrigsminister og boligminister Christian Rabjerg Madsen (S) indleder forhandlinger om regeringens forslag om at sætte loft over huslejestigninger. 
  • 13.00: Forsvarsminister Morten Bødskov (S) deltager i et debatarrangement om forbindelsen mellem Forsvaret og erhvervslivet.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)

0:000:00