Dagens overblik: Morten Østergaard truer med at vælte regeringen

OVERBLIK: Senest grundlovsdag skal regeringen være klar med konkrete initiativer til at nå klimamålet. Sker det ikke, vælter De Radikale regeringen. Og så ankommer de første kvoteflygtninge til Danmark siden Støjbergs stop. Få overblikket her. 

Regeringen skal levere på klimaloven inden 5. juni, hvis den vil overleve, lyder truslen fra De Radikales leder, Morten Østergaard.
Regeringen skal levere på klimaloven inden 5. juni, hvis den vil overleve, lyder truslen fra De Radikales leder, Morten Østergaard.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Jeppe Maagaard Holm

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Regeringen skal senest 5. juni have præsenteret en plan med konkrete initiativer, der sikrer 70 procents reduktion af klimagasser inden 2030. Sker det ikke, vil De Radikale vælte regeringen.

Så kontant lyder truslen fra De Radikales leder, Morten Østergaard, i dagens Politiken.

"Det helt korte budskab er, at uden en klimaplan og handling er der ikke nogen regering," siger Morten Østergaard til avisen.

EL truer også med at vælte regeringen
Morten Østergaard fortalte tidligere på ugen til Berlingske, at regeringen skal præsentere en plan inden grundlovsdag. I samme artikel gjorde Enhedslisten det klart, at partiet vil trække sin støtte til regeringen, hvis regeringen ikke snart handler på klimaloven.

Tirsdagens spørgetime med statsminister Mette Frederiksen (S) – som du kan se her – har nu fået Østergaard til at stramme sin retorik over for regeringen. Her afkrævede partilederen en tidsplan for et klimaudspil. 

"Min opfattelse af, at regeringen ikke tager det her seriøst nok, blev kun bestyrket i spørgetimen," siger partilederen til Politiken.

Kvoteflygtninge kommer til Danmark
I weekenden modtager Danmark for første gang siden 2017 kvoteflygtninge. Det drejer sig om 16 syriske personer fordelt på tre familier, der ankommer fra flygtningelejre i Tyrkiet.

Det oplyser Udlændingestyrelsen til Altinget.

Læs også

I september 2016 besluttede daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg at udskyde beslutningen om modtagelse af kvoteflygtninge på grund af flygtningekrisen årene forinden.

Før 2017 modtog Danmark i gennemsnit 500 kvoteflygtninge om året.

Nyheden om, at Danmark igen modtager kvoteflygtninge, glæder De Radikales udlændingeordfører, Andreas Steenberg.

”Det er en god idé for Danmark at støtte op om FN's kvotesystem, fordi vi på den måde bekæmper menneskesmugling,” siger Andreas Steenberg til Altinget.

Dansker smittet med coronavirus
Natten til torsdag blev en dansker testet positiv for coronavirus. Det er den første konstaterede smitte med covid-19 i Danmark. Styrelsen for Patientsikkerhed er gået i gang med opsporing af personer, som den smittede har været i kontakt med. 

"Vi tager den nye situation meget alvorligt. Arbejdet med at inddæmme og opspore er nu gået i gang. Vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at undgå at sygdommen breder sig i Danmark," lyder det fra  sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i en pressemeddelelse.

Uffe Elbæk vil fortælle om oplevelser med Fock
Alternativet har været plaget af uro, siden Information i et portræt af partiets nye leder, Josephine Fock, tegnede et billede af en temperamentsfuld person, der blandt andet ved flere lejligheder har rusket i medarbejdere, når hun blev vred.

Nu vil tidligere leder Uffe Elbæk fortælle om sine oplevelser af episoderne med Josephine Fock til Alternativets hovedbestyrelse.

Det skriver Uffe Elbæk på Twitter.

Støjberg og DF vil stramme håndtrykslov
Flere kommuner har valgt at stille med både en mandlig og en kvindelig repræsentant ved de kommunale grundlovsceremonier, så nye danskere frit kan vælge om de vil trykke en af modsatte køn i hånden.

Nu vil kvinden bag den omdiskuterede lov, Venstres Inger Støjberg, have loven strammet, så det ikke er muligt at omgå lovens ånd. Det siger Inger Støjberg til DR.dk.

"Det er at gøre knæfald for islam og gå stik imod ligestillingen i Danmark," siger Inger Støjberg til DR.dk.

"Det skal stå klart, at du selvfølgelig giver hånd – ligegyldigt om det er en kvinde eller en mand, du møder," siger hun videre.

Også DF vil ændre loven. Partiet vil have, at deltagerne skal trykke både en mand og en kvinde i hånden, siger partiets integrationsordfører, Marie Krarup, til DR.dk.

Det sker i dag

  • Klokken 10: Møde i Folketingssalen
  • Klokken 10.15: Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal i åbent samråd om børn og unges mistrivsel.
  • Klokken 11: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) er indkaldt til samråd om statsløsekonventionen. 
  • Klokken 11: Skatteminister Morten Bødskov (S) indkaldes til samråd om registreringsafgiften på elbiler.
  • Klokken 11.30: Beskæftigelsesudvalget har kaldt beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og finansminister Nicolai Wammen (S) til samråd, hvor de skal svare på, hvorfor de ikke svarede på alle spørgsmål om et borgerforslag om fjernelse af gensidig forsørgerpligt.
  • Klokken 13: Justitsministeren Nick Hækkerup (S) skal forholde sig til, om der skal ske en justering i lovgivning om rufferi. Derudover skal social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) redegøre for, hvad de vil gøre for at hjælpe mennesker i prostitution, der ønsker bedre vilkår.
  • Klokken 13: Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) skal redegøre for, hvilken samfundsmæssig betydning det får at nå 70 procents reduktion af drivhusgasser i 2030
  • Klokken 15: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er indkaldt i samråd, hvor han skal redegøre for præmisserne og beregningerne for effektiveringskravene til de kvalitetsfondsstøttede sygehuse.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00