Dagens overblik: Naser Khader opgiver injuriesager mod kvinder, og video viser splittet DF

Khader opgiver planerne om at anlægge sag mod kvinder, der har beskyldt ham for seksuelle krænkelser. Martin Henriksen fortæller, at DF er splittet i to. Blå blok vil have forsvarschef til at undersøge Danmarks Afghanistan-exit. Ny Altinget-podcast tager dig i Merkels fodspor. Få morgenoverblikket.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Caroline Tranberg

Godmorgen og velkommen til dit politiske overblik denne fredag morgen, hvor Naser Khader er kommet på nye tanker.

Den tidligere Konservative politiker, som for to uger siden blev ekskluderet fra sit parti, opgiver nu planerne om at anlægge sag mod de kvinder, som har beskyldt ham for seksuelle krænkelser og grænseoverskridende adfærd. Det siger han ifølge Weekendavisen.

”Jeg bad for et par uger siden en uvildig advokat med speciale i injuriesager om at undersøge, om jeg kunne sagsøge kvinderne, der kom med meget chokerende anklager mod mig. Hans vurdering er, at jeg højst vil kunne sagsøge to ud af syv kvinder, og så giver det ingen mening”, siger Naser Khader til Weekendavisen og tilføjer, at det har været en opslidende og hård tid.

”Jeg tænkte, at jeg må æde det og se at komme videre,” siger han til avisen.

Det var netop den interne advokatundersøgelse i partiet, som ifølge partiformand Søren Pape Poulsen bekræftede alvoren af Khaders gerninger, og fik ham ekskluderet fra partiet.

Læs også Altingets politiske analytiker Erik Holsteins analyse af Naser Khaders politiske karriere. 

Video viser splittet DF

På forsiden af Jyllands-Posten får en video fra et internt partimøde i Dansk Folkeparti opmærksomhed.

Avisen har linket til videoen, hvor hovedbestyrelsesmedlem og tidligere udlændingeordfører Martin Henriksen holder et oplæg, hvor han siger, at partiet er delt i to fløje, der har hver sit bud på, ”hvor partiet skal placere sig strategisk og politisk”.

Den ene fløj mener, man skal besinde sig i udlændingepolitikken – ifølge Henriksen er det især EU-parlamentariker Peter Kofod, den tidligere EU-parlamentariker Anders Vistisen og DFU-formanden Tobias Weische. Henriksen står selv på den anden fløj, siger han til avisen.

Vistisen kritiserer udtalelserne, og Peter Kofod kalder angrebet for ”meget hårde anklager”.

Ny podcast: I Merkels fodspor

Om 23 dage forlader Angela Merkel posten som tysk forbundskansler efter 16 år ved magten. Men hvem er denne Angela Dorothea Merkel egentlig?

Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen har inviteret en af Danmarks fremmeste Tysklands-kendere, Lykke Friis, på en rejse gennem Merkels liv og politik gennem fem udsendelser.

I første afsnit af podcasten besøger vi barndomshjemmet, møder kanslerens bror og efterforsker Merkels rødder fra tiden under det kommunistiske diktatur.

Ny særlig rådgiver til Jesper Petersen

Den nyudpegede uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) peger på Søren Andersen som sin særlige rådgiver. Det skriver Altinget.

For Søren Andersen er det ikke en ukendt rolle. I 2019 blev han ansat som særlig rådgiver for daværende fødevareminister Mogens Jensen (S). Da Mogens Jensen trak sig som minister efter håndteringen af minksagen, blev Søren Andersen ansat som kommunikations- og pressechef hos Danske Spil.

"Vi skal bruge uddannelsespolitikken til at binde landet sammen. Og vi skal finde ud af, hvordan vi også i fremtiden får uddannet Danmark i en retning, hvor blandt andet pædagog- og læreruddannelserne får et tiltrængt løft," skriver Søren Andersen. 

Blå blok: Forsvarschef bør undersøge Afghanistan

Venstre har tidligere bebudet, at de vil have en uvildig undersøgelse af Danmarks exit fra Afghanistan. Og hvis det står til partiet, skal undersøgelsen overlades til en af Danmarks tidligere forsvarschefer, siger udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen (V) til Politiken.

Regeringen har foreslået, at ministerierne selv skal stå for en undersøgelse af landets Afghanistan-exit med assistance fra en gruppe eksterne personer. Den beslutning kræver et flertal, men i Politikens rundspørge melder støttepartierne ikke klart tilbage, om de støtter op.

Når det kommer til Venstres forslag, bakker både Konservative og DF bakker op. Også Nye Borgerlige er positive, hvis ikke det går ud over ”Danmarks eller allieredes sikkerhed”, siger de til avisen.

Her er regeringens landbrugsudspil

Torsdag morgen blev der sat skub i landbrugsforhandlingerne på Christiansborg, da fødevareminister Rasmus Prehn (S) præsenterede et udkast til en aftaletekst for de andre partier. Det skriver Altinget Fødevarer, som har fået fat i udkastet.

Regeringens nye bud på en aftale bringer ikke flere penge ind i forhandlingerne, som ellers er et af de blå partiers ønsker.

I stedet lægger udkastet sig meget op ad det udspil, som regeringen fremlagde i april. Det leverer nu også på et par ønsker fra både røde og blå partier: Regeringen åbner for at levere på støttepartiernes ønske om et forpligtende mål for landbrugets reduktion af drivhusgasser, og så er de blå partiers forslag om flere kollektive midler også med i udkastet.

Det sker i dag:

  • Klokken 9: Rigsretssagen mod Inger Støjberg i Instrukssagen fortsætter. Læs Altingets beretning fra første dag i retssalen her.
  • Klokken 11: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er i samråd om afskedigelse af frontpersonale som følge af corona.

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Naser Khader

Ejerleder, rejseselskabet Palmyra Rejser, senioranalytiker ved Middle East Forum
cand.polit. (Københavns Uni. 1993), master i teologi (Københavns Uni. 2015)

0:000:00