Dagens overblik: NATO-chef besøger Danmark, og ny aftale skal gøre Nordsøen til ”grønt kraftværk”

Dansk havvind er del af EU-løsning mod russisk gas. Bred sundhedsaftale er på trapperne. Natos generalsekretær besøger Danmark. Eksperter advarer om flere kinesiske militærforskere i Europa. Og regeringen er klar med handicapudspil. Få et overblik over dagens vigtigste nyheder. 

Kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo, lagde onsdag vejen forbi Esbjerg. 
Kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo, lagde onsdag vejen forbi Esbjerg. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

God morgen og velkommen til Altingets nedslag i dagens vigtigste politiske nyheder.

Onsdag fremlagde EU-Kommissionen sin plan for, hvordan medlemslandene kan blive fuldstændig uafhængige af russisk gas i "god tid før 2030". 

Det skal ske ved at sætte endnu større tryk på den grønne omstilling, finde flere gasleverandører og blive mere energieffektive, lød det fra kommissionsformand Ursula von der Leyen.

"Putins krig forstyrrer kraftigt det globale energimarked og viser, hvor sårbare vi er med vores afhængighed af Rusland. Derfor skal vi af med vores afhængighed. Jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre. Det går i den rigtige retning, men vi skal accelerere," sagde hun på et pressemøde.

Og vindenergi fra Nordsøen skal spille en nøglerolle i omstillingen. Derfor lagde både Ursula von der Leyen, Tysklands kansler, Olaf Scholz, Hollands premierminister, Mark Rutte, og Belgiens premierminister, Alexander De Croo samme dag vejen forbi Esbjerg.

Her var statsminister Mette Frederiksen vært for topmødet, som endte med en underskrevet erklæring om at bygge 150 gigawatt havvind i Nordsøen inden 2050.

Det svarer til halvdelen af alt den havvind, som EU-Kommissionen vurderer er nødvendig for at nå målet om klimaneutralitet. I dag er der cirka 16 gigawatt havvind i Europa.

Den samlede EU-plan for russisk gasuafhængighed forventes at koste 300 milliarder euro og finansieres delvist via EU's genopretningsfond.

Læs meget mere om aftalen i Altinget her.

Afviser kinesiske giganter
Står det til Mette Frederiksen (S) skal nogle af de allerstørste vindmøllevirksomheder ikke have lov til at bygge vindmøller i Nordsøen.

Seks ud af ti af verdens største vindmølleproducenter er nemlig kinesiske, og da der er tale om kritisk infrastruktur skal de ifølge statsministeren ikke have lov til at byde sig til, skriver Finans.

”Her taler vi potentielt om noget, der også er kritisk infrastruktur, og der er regeringens holdning meget klar. Når det drejer sig om kritisk infrastruktur, samarbejder vi med lande, som vi også deler sikkerhedsinteresser med,” siger hun til mediet.

Læs også

Bred sundhedsaftale er på trapperne

Et bredt flertal i Folketinget er ifølge Altingets oplysninger meget tæt på at kunne lande en ny sundhedsaftale.

Torsdag mødes alle partierne uden bagkant til forhandlinger med sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Her bliver en national kvalitetsplan, 22 sundhedsklynger, flere praktiserende læger og en række nærhospitaler centrale elementer i en reform, som angiveligt lægger sig meget tæt op ad regeringens udspil fra marts.

Med en aftale i sigte ser det ud til, at Heunicke har leveret på dét, han lovede på sin allerførste dag i Sundhedsministeriet, skriver Altingets sundhedsredaktør, Signe Løntoft, i denne analyse, hvor du kan dykke dybere ned i aftalens forventede hovedpunkter.

Flere kinesiske militærforskere i Europa

Kinesiske militærforskere har i over 5.200 tilfælde udgivet videnskabelige artikler med ansatte på europæiske universiteter. Det skriver Politiken, som sammen med ti internationale medier har kortlagt Kinas engagement på europæiske universiteter. 

En stor del af forskningen har potentiale til at kunne anvendes militært. Og kinesisk forskning i eksempelvis kvanteteknologi, atomfysik eller avancerede radarer er en direkte sikkerhedstrussel mod de europæiske lande, advarer eksperter. 

"Jeres undersøgelse viser, at selv om EU har udpeget Kina som en ’systemisk rival’, så er Europa nødt til at gøre mere for at beskytte vores forskning. Især når det gælder teknologier, som vi mener bliver afgørende for fremtidens krigsførelse", siger Meia Nouwens, forsker i Kinas militære modernisering for tænketanken The International Institute for Strategic Studies, til avisen. 

Regeringen klar med handicapudspil

Regeringen vil med et nyt udspil sikre de rette indsatser og bedre retssikkerhed for borgere med handicap. Hovedopskriften er specialplanlægning på socialområdet, men der bliver ikke flyttet opgaver væk fra kommuner eller tilført nye penge, skriver Altinget. 

Som det bærende element i udspillet vil regeringen i etaper frem mod 2030 indføre en ny specialeplan på det såkaldte specialiserede socialområde.  

Idéen med specialeplanen er hentet fra sundhedsvæsenet og skal sikre, at borgere med et givent handicap matches med præcis det højtspecialiserede tilbud, som planen tilskriver er det bedste for dem. 

”Det lyder måske som en selvfølge, at borgere med behov for en særlig indsats skal have den rette hjælp. Men der er for mange mennesker med behov for hjælp og støtte, der oplever, at det ikke altid er sådan, det fungerer i dag,” skriver social- og ældreminister Astrid Krag (S) i udspillet. 

Natos generalsekretær besøger Danmark
Torsdag besøger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, i København. Her skal han mødes med statsminister Mette Frederiksen (S).

De skal blandt andet drøfte Natos reaktion på Ruslands invasion af Ukraine og det kommende Nato-topmøde. 

"Den sikkerhedspolitiske situation i Europa er forandret. Det har Putin gjort klart med sin brutale krig i Ukraine. Jeg ser meget frem til at mødes med Natos generalsekretær og drøfte, hvordan vi også fremadrettet skal forholde os til Ruslands aggressive adfærd," lød det fra Mette Frederiksen i en pressemeddelelse onsdag.

"Og med Sverige og Finlands ønske om at blive medlemmer af Nato står vi foran et vigtigt og historisk Nato-topmøde i juni, hvor vi skal sikre, at Alliancen fortsat tilpasser sig den nye sikkerhedspolitiske virkelighed," tilføjer hun. 

Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov vil deltage i mødes med Natos generalsekretær.

Der vil blive afholdt et fælles pressemøde på Kastellet i København klokken 15.

Det sker i dag:

  • Regeringen kommer med handicapudspil
  • Klokken 10:15: Åbent samråd om efterforskningen og tiltalen mod Claus Hjort Frederiksen. Venstre har indkaldt til samrådet, hvor man spørge justitsminister Mattias Tesfaye (S) ind til regeringens eventuelle involvering i sagen.
  • Klokken 15:00: Statsministeren holder pressemøde med Natos generalsekretær.
  • klokken 15:15: Social- og Ældreudvalget har kaldt social- og ældreminister Astrid Krag (S) i samråd om, hvordan regeringen arbejder for at få flere fuldtidsansatte i ældreplejen.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Stoltenberg

Generalsekretær, Nato, fhv. statsminister, Norge
cand.oecon. (Oslo Uni. 1987)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Ursula von der Leyen

Formand, EU-Kommissionen, fhv. forsvarsminister, Tyskland (CDU)
KA i folkesundhedsvidenskab (2001), cand.med. (Mediziniche Hochschule, Hannover, 1991)









0:000:00