Dagens overblik: Nu vil DF have regeringen til at gribe ind i sygeplejerskers strejke

Bombetrusler mod Radio Loud, Venstre afviser topskattemelding fra Radikale, og SF vil ikke vente med plan for klimatilpasning. Få fredagens nyhedsoverblik.

"Sygeplejerskerne er i den problematiske situation, at deres strejkevåben ikke er reelt," siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF).
"Sygeplejerskerne er i den problematiske situation, at deres strejkevåben ikke er reelt," siger partiformand Kristian Thulesen Dahl (DF).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasRasmus Straka Skjødt

Velkommen til et rids af fredagens vigtigste nyheder i dansk politik.

Vi begynder med, at Dansk Folkeparti melder sig i koret af utålmodige partier, som opfordrer til indgreb i sygeplejerskernes strejke. Det skriver Politiken.

"Når jeg synes, det er fornuftigt, at regeringen kommer i omdrejninger nu i stedet for bare at vente, er det, fordi alle og enhver, der kigger på det her, kan se, at på et eller andet tidspunkt skal politikerne på banen. Sygeplejerskerne er i den problematiske situation, at deres strejkevåben ikke er reelt," siger partiformand Kristian Thulesen Dahl til Politiken.

Politiske ordfører Mai Villadsen (EL) sagde tirsdag aften til Ritzau, at regeringen burde indkalde til forhandlinger om sygeplejerskernes overenskomst. Hun truede samtidig med, at Enhedslisten ville overveje at samle et flertal udenom regeringen. 

Enhedslisten ønsker, at regeringen åbner for forhandlinger om afskaffelse af den såkaldte tjenestemandsreform fra 1969, som ifølge Dansk Sygeplejeråd har holdt traditionelle kvindefag som sygeplejefaget på et lavt lønniveau. Det bakker Kristian Thulesen-Dahl ifølge Politiken op om.

Læs også
 

Venstre afviser Radikales forslag om topskatten

Radikales leder, Sofie Carsten Nielsen, har flere gange meldt klart ud, at partiet vil lave økonomiske reformer med de borgerlige partier, men partiets seneste topskatteforslag møder ikke opbakning i Venstre, skriver Børsen.

Radikale foreslår konkret at sænke rentefradraget for til gengæld at hæve grænsen for, hvornår der skal betales topskat, som i dag ligger på 544.800 kroner.

Socialdemokratiet "takkede nej" til forslaget, som Sofie Carsten Nielsen kom med torsdag i Børsen, og samme melding kommer nu fra Venstre. Fungerende politisk ordfører Kim Valentin (V) afviser at sænke rentefradraget med henvisning til partiets erklærede skattestop og understreger, at Venstre hellere vil hæve jobfradraget end at hæve topskattegrænsen. 

"Hvis man for eksempel lige har købt hus eller er gået på pension, så skal man kunne stole på, at økonomien er stabil, og derfor mener vi ikke, at rentefradraget skal sænkes. Det er også derfor, vi har skattestoppet, så danskerne kan stole på, at deres økonomi er stabil," siger Kim Valentin til Børsen.

Bombetrusler mod Radio Loud

Politiet var natten til lørdag forbi Radio Louds forhenværende adresse på Christianshavn, efter at radiokanalen var blevet udsat for bombetrusler, skriver Politiken.

Radio Loud fik besked om truslerne onsdag og informerede torsdag alle medarbejderne, som situationen taget i betragtning tager det roligt, fortæller digital direktør Rasmus Mark Pedersen.

"Politiets vurdering er, at det er folk, der gør det for at skræmme os. Derfor er vores reaktion, at vi strammer op på, hvem der har adgang til bygningen, men ellers tager vi det roligt," siger han til Politiken.

Rasmus Mark Pedersen såvel som hans konen modtog lørdag dødstrusler. Han vil dog ikke lade sig påvirke af beskederne og siger, at "hvis det her får mig til at overveje min fremtid på Radio Loud, har idioterne vundet".

SF vil have fart på planer om klimatilpasning

Forhandlingerne om en national klimatilpasningsplan kan ikke vente til 2022, mener SF, der vil have en såkaldt klimatilpasningslov. Det skriver Ritzau ifølge Kristeligt Dagblad

"Vi ser for os, at loven skal sætte rammen for den plan, der skal laves efterfølgende. Altså sætter fast, hvad ambitionen er, hvordan det skal finansieres og sikre, at alt andet lovgivning ikke modarbejder klimatilpasning," siger klimaordfører Signe Munk (SF).

Hun tilføjer, at området i dag er "enormt fragmenteret". Det betyder ifølge Signe Munk, at "man kan lave klimatilpasning, der bare skubber problemet videre til en anden kommune eller en anden del af landet".

Dansk Industri mener også, at planerne for klimatilpasning går for langsomt. Organisationen foreslår, at den vigtigste infrastruktur i Danmark beskyttes og prioriteres ud fra samfundsøkonomiske hensyn.

Efter for svær indvandringsprøve: Tesfaye vil ikke love at genoptage sager

Sager om opholdstilladelser til udlændinge kan være afvist på et fejlagtigt grundlag, men det er langt fra sikkert, at sagerne skal genoptages. Det nævner udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et svar til Folketinget, som Jyllands-Posten omtaler.

Sagerne omhandler udlændinge, der har søgt om familiesammenføring, og religiøse forkyndere, der har søgt om forlænget ophold i Danmark. I begge tilfælde kan ansøgninger været blevet afvist på baggrund af en sprogprøve, der var sværere, end loven gav hjemmel til. Regeringen får nu kritik for at nøle.

"Det må være sådan, at når mennesker er blevet udsat for noget, der ikke var lovhjemmel til, så skal det selvfølgelig per automatik føre til en genoptagelse. Uanset hvem der er tale om. I en retsstat er loven lige for alle, og man skal kun blive udsat for det, som myndighederne har lovhjemmel til," siger udlændingeordfører Kristian Hegaard (R) til Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • Klokken 14: Sygeplejersker demonstrerer i Svaneke klokken 14 og i Svendborg klokken 15.30
  • Klokken 16: Udenrigsministeriet opdaterer som vanligt hver fredag rejsevejledninger
  • I løbet af dagen: G20-ministermødet for miljø, klima og energi, som begyndte torsdag, fortsætter. Italiens minister for økologisk omstilling, Roberto Cingolani, leder mødet, som slutter fredag
  • I løbet af dagen: EU's økonomi- og finansministre mødes til en samling i Rådet for økonomi og finans. Ministrene ventes at diskutere EU-budget.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

Signe Munk

MF (SF)
Sygeplejerske (Via UC, 2023), ba.scient.pol. (Aarhus Uni. 2013)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00