Dagens overblik: Ny dom kan svække hjørnesten i asylpolitikken, og sygeplejerskers strejke har udskudt 36.000 aktiviteter

Reaktionerne på EU-Kommissionens nye klimapakke spænder bredt, Skattestyrelsen får nyt hvidvaskvåben, partier afviser efter opråb fra læger at ændre tilvalgsordningen for coronavacciner. Få torsdagens nyhedsoverblik.

"Jeg undrer mig over den larmende tavshed fra såvel arbejdsgivere som politikere," siger sygeplejerskers formand, Grete Christensen.
"Jeg undrer mig over den larmende tavshed fra såvel arbejdsgivere som politikere," siger sygeplejerskers formand, Grete Christensen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka SkjødtBirk Sebastian Kotkas

Velkommen til et rids af torsdagens vigtigste nyheder i dansk politik.

En ny afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol kan rokke ved Danmarks suverænitet på udlændingeområdet. Det vurderer eksperter over for Berlingske.

Domstolen afgjorde fredag med 16 dommere for og én imod, at den danske treårsregel for familiesammenføring var i strid med konventionerne i en sag, som en syrisk flygtning havde anlagt. Eksperterne undrer sig i Berlingske over menneskerettighedsdomstolens henvisning til EU-direktivet om familiesammenføring, som Danmark gennem retsforbeholdet ellers er undtaget for.

"Det er pudsigt, at menneskerettighedsdomstolen henviser til familiesammenføringsdirektivet, som Danmark ellers står uden for. Dermed har EU-asylretten jo en indirekte virkning for Danmark gennem menneskerettighedsdomstolens anvendelse af menneskerettighedskonventionen i kombination med familiesammenføringsdirektivet," siger forsker i udlændingeret ved Syddansk Universitet Peter Starup til Berlingske.

Dansk Folkepartis næstformand, Morten Messerschmidt, vil ved et kommende samråd spørge udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) om retsforbeholdets betydning for den konkrete sag. Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser til Berlingske, at ministeriet ikke kan kommentere dommen, før den er nærlæst og vurderet.

Strejke blandt sygeplejersker udskyder aktiviteter
Sygeplejerskernes strejke har de første tre uger udskudt 36.449 aktiviteter. Det viser regionernes tal for udskudte aktiviteter, som Dansk Sygeplejeråd har samlet.

"Det er tydeligt, at problemerne vokser i sundhedsvæsenet, jo længere tid, strejken varer. Jeg undrer mig over den larmende tavshed fra såvel arbejdsgivere som politikere. Jeg tænker også, at det må undre alle dem, der rammes af strejken, at beslutningstagerne tilsyneladende ikke finder det nødvendigt at reagere," siger formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, i en pressemeddelelse.

Sygeplejerådet har valgt at øge antallet af strejkende sygeplejersker på omkring 4.750 med yderligere 702 sygeplejersker fra 10. august. Rådet forventer derfor, at strejken fremover kan føre til yderligere udskydelser af aktiviteter.

Efter stort EU-klimaudspil: Her er overblik og reaktioner
EU-Kommissionen præsenterede onsdag sit nye Fit for 55-udspil, som skal sætte kursen mod EU's klimamål om mindst 55 procents drivhusgasreduktion i 2030 og klimaneutralitet i 2050.

Kommissionen lægger blandt andet op til et forbud mod salg af nye fossilbiler fra 2035, en ny, fælleseuropæisk klimatold (CBAM) og en udvidelse af kvotehandelssystemet (ETS). Forslagene skal nu til forhandling i Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd.

Altinget har samlet blandede reaktioner fra politikere og aktører: Dansk Erhverv roser Kommissionen for deres markedsbaserede tilgang med kvotehandelssystemet, Rådet for Grøn Omstilling savner højere ambitioner for vejtransport, mens Socialdemokratiet i Parlamentet er glad for udspillets sociale dimension. Altinget har også lavet et overblik over, hvad udspillet indeholder.

Læs også

Partier afviser at ændre tilvalgsordningen
Hverken Dansk Folkeparti, De Konservative eller Radikale Venstre vil efter opråb fra praktiserende læger ændre tilvalgsordningen, som giver borgere mulighed for at få en coronavaccine fra Astrazeneca og Johnson & Johnson. Det skriver Jyllands-Posten.

De praktiserende lægers selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), har reageret på, at Lægemiddelstyrelsen har fået den første danske indberetning om et muligt tilfælde af vitt efter vaccination med Johnson & Johnsons vaccine i tilvalgsordningen. Vitt er en kendt, men sjælden, alvorlig bivirkning, hvor man kan se blodpropper i kombination med et lavt antal blodplader og blødning.

"Det er jo ikke overraskende, at der kommer et tilfælde," siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF), som ikke kan se behovet for at gribe ind over for "folks frie valg af en godkendt vaccine," til Jyllands-Posten.

Skattestyrelsen får nyt våben mod hvidvask og skattesnyd
En ny tilladelse fra Skatterådet giver nu Skattestyrelsen en mulighed for få indsigt i hidtil uigennemsigtige pengetransaktioner. Det skal gøre de danske skattemyndigheder skarpere i kampen mod hvidvask og skatteunddragelse, skriver Jyllands-Posten.

Bankerne indberetter oplysninger til de danske skattemyndigheder, men den samme pligt gælder hverken for pengeoverførselsvirksomheder og såkaldte e-money-virksomheder, der er internetbaserede banker uden filialer i Danmark, men som udbyder betalingskort, som kunderne kan bruge i Danmark.

"I takt med, at den finansielle sektor investerer mere og mere i at leve op til hvidvaskreglerne, så vil dem, der ønsker at omgå reglerne, flytte sig et andet sted hen. Der skal vi som myndighed følge med og søge at være til stede disse steder," siger Skattestyrelsens underdirektør, Kim Tolstrup, til Jyllands-Posten.

Danmark tøver med at stoppe hjemsendelser til Afghanistan
Udlændinge- og Integrationsministeriet har modtaget en anmodning fra den afghanske regering om midlertidigt at suspendere tvangsmæssige udsendelser til Afghanistan for en periode på tre måneder. Det skyldes blandt andet den forværrede sikkerhedssituation, volden fra Taliban og en tredje coronabølge, skriver Jyllands-Posten.

Mens Finland mandag meddelte, at landet følger den afghanske regerings opfordring og suspenderer hjemsendelserne af flygtninge til Afghanistan, tøver den danske regering. Det kritiserer støttepartiet Radikale Venstre, som mener, at udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal svare prompte.

"Det gør indtryk på mig, at finnerne melder så klart ud. Det bør Danmark også. Det her er ikke noget, vi skal tænke over i dage og uger, når Afghanistan blot beder om tre måneder. Det giver mening, at vi imødekommer det ønske," siger udlændingeordfører Kristian Hegaard (R) til Jyllands-Posten.

Det sker i dag:

  • Hele dagen: Genåbningsaftalen medfører, at yderligere coronarestriktioner torsdag fjernes. Altinget har lavet et overblik over lempelserne, som blandt andet betyder, at serveringssteder kan udvide åbningstiden til klokken to om natten
  • Klokken 09.30: EU-Domstolen afsiger dom i en sag, som EU-Kommissionen støttet af blandt andet Danmark har anlagt sag mod Polen for at overtræde EU-rettens ord om domstolenes uafhængighed
  • Klokken 11: Sygeplejersker strejker over hele landet blandt andet klokken 11 i København, klokken 14 i Kolding og klokken 16 i Nykøbing Falster
  • Klokken 17: Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, besøger USA's præsident, Joe Biden, i Det Hvide Hus. På dagsordenen for mødet er blandt andet coronapandemien.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00