Dagens overblik: Ny epidemilov åbner for masseovervågning, og i dag får vi et hint om genåbning

NYHEDSOVERBLIK: I dag kommer en ekspertgruppe med anbefalinger om genåbning. Sundhedsministeren skal i samråd om den vidtgående epidemilov, der ventes vedtaget i morgen. Den åbner blandt andet for masseovervågning af danskerne. Få morgenoverblikket.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Godmorgen og velkommen til et hurtigt overblik over de politiske nyheder denne mandag morgen.

Der er igen lagt op til en begivenhedsrig uge, for vi nærmer os datoen 28. februar, hvor en del coronarestriktioner på papiret står til at udløbe. Derfor skal myndigheder, regeringen og Folketinget snart melde ud, hvad der skal ske.

I dag kommer Indsatsgruppen, altså den ekspertgruppe, der skal rådgive politikerne om restriktioner og genåbning, med sine anbefalinger. Dem får offentligheden også noget at vide om, varsler Mette Frederiksen på Facebook. 

Søndagshilsen fra Bo og mig. Foråret spirer frem, og vi går igen mod lysere tider. Jeg er glad for, at vi har fået...

Slået op af Mette FrederiksenSøndag den 21. februar 2021 

På samme medie melder sundhedsminister Magnus Heunicke (S), at vi skal forberede os på, at genåbningen kan ske i forskelligt tempo alt efter, hvor i landet man bor.

Epidemilov åbner for masseovervågning
Tirsdag ventes Folketinget at vedtage den nye epidemilov, som giver politikerne vidtgående beføjelser til at håndtere epidemier. Den åbner blandt andet for masseovervågning af danskerne, skriver Jyllands-Posten.

For eksempel vil sundhedsministeren med loven kunne pålægge eksempelvis fitnesscentre og restauranter, at de skal registrere oplysninger på deres gæster. 

"Hvis man indførte disse regler som et generelt krav på f.eks. alle restauranter og fitnesscentre, vil det være ret indgribende, for det vil i praksis være muligt at overvåge hele befolkningen. Det vil have en indvirkning på privatlivets fred," siger lektor ved Syddansk Universitet, Ayo Næsborg-Andersen.

Minister skal forklare sig
Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) skal her dagen før den forventede afstemning om epidemiloven i samråd om tilblivelsen af loven.

Venstre vil gerne vide, hvorfor Folketinget først i allersidste øjeblik fik Sundhedsstyrelsens kritiske vurdering af den nye epidemilov at se. Det skal Heunicke forklare i dag klokken 12.30.  

Som Jyllands-Posten beskrev i sidste uge, fik regeringen Sundhedsstyrelsens bemærkninger til lovforslaget allerede i efteråret. Men først få dage før afstemningen om loven, fik Folketinget styrelsens vurdering at se.

Sundhedsstyrelsen har forbehold over for flere elementer i loven, læs mere her.

Flere partier har krævet en udsættelse af afstemningen, men det ser ikke ud til, at regeringen vil følge opfordringen. Læs mere på DR.

Læs også

 
Det sker i dag

  • Klokken 11: Landets borgmestre mødes med regeringen om skoleåbning og teststrategi. Sundhedsminister Magnus Heunicke (S), justitsminister Nick Hækkerup (S), børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) og uddannelses- og forskningsminister Ane Halsbo Jørgensen (S) deltager.

  • Klokken 12: Regeringen modtager den faglige indstilling fra Indsatsgruppen om, hvilke restriktioner det anbefales at udfase og videreføre. Folketingets partier modtager beregninger fra Ekspertgruppen for matematisk modellering.

  • Klokken 12.30: Magnus Heunicke (S) i samråd om epidemiloven.

 

Artiklen opdateres

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ayo Næsborg-Andersen

Lektor, Juridisk Institut, Syddansk Universitet
ph.D (Syddansk Universitet, 2013)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00