Dagens overblik: Ny hastelov skal kunne forbyde små forsamlinger

NYHEDSOVERBLIK: En ny hastelov skal give regeringen mulighed for hurtigt at forbyde forsamlinger på færre end ti personer. Og så efterspørger De Radikale, at der diskuteres en genopretningsplan. Få dit overblik her.

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Peter Pagh-Schlegel

Godmorgen og velkommen til dagens politiske overblik.

Her til formiddag skal Folketinget hastebehandle en ændring af epidemiloven, som giver myndighederne endnu videre beføjelser.

Regeringen ønsker nemlig at have muligheden for at stramme grebet yderligere, hvis det bliver nødvendigt.

Det viser et brev fra statsminister Mette Frederiksen (S) til Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, som DR er kommet i besiddelse af.

Helt konkret vil regeringen have mulighed for at skærpe den nuværende lov om maksimalt at forsamles ti personer, så også mindre forsamlinger kan forbydes.

Derudover bliver det også muligt at regulere adgangen til for eksempel offentlige institutioner og legepladser, mens Politiet helt vil kunne forbyde adgang til bestemte områder, hvor man har en mistanke om, at mange mennesker vil samles.

Regeringen forventer ifølge DR at lovforslaget stemmes igennem i Folketinget tirsdag i næste uge. Det betyder dog ikke, at reglerne vil blive strammet med det samme. Til gengæld vil lovændringen give regeringen mulighed for hurtigt at kunne stramme reglerne på et senere tidspunkt.

Strafskærpelser til coronakriminalitet
I dag skal Folketinget ligeledes hastebehandle en række skærpelser af straf for coronarelaterede forbrydelser, som justitsminister Nick Hækkerup præsenterede på et pressemøde i går eftermiddags.

Skærpelserne omfatter tricktyveri, bedrageri, svig med offentlige midler og brugstyveri, hvor straffen som udgangspunkt fordobles, såfremt forbrydelsen har relation til covid19-epidemien.

Samtidig kan nogle lovovertrædelser – for eksempel tyveri af håndsprit på hospitaler der i dag straffes med bøde – udløse fængselsstraf.

Læs mere om tiltagene her.

EL og R vil se lovforslag an
Justitsminister Nick Hækkerup forventer bred politisk opbakning, men nogle af regeringens støttepartier vil gerne se det mere an.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, skriver på Twitter, at partiet arbejder på at ændre lovforslaget:

”Selvfølgelig skal man ikke i fængsel, hvis man som kommer til at tage en håndsprit med i lommen fra sit arbejde. Der skal være en bagatelgrænse,” skriver hun.

Samtidig undrer De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard, sig her til morgen over, at han endnu ikke har fået lovforslaget i hænderne.

Ældre Sagen advarer mod besøgsforbud
Besøgsforbud og manglende kontakt mellem beboere på plejehjem kan få alvorlige konsekvenser, hvis restriktionerne for at forhindre spredning af coronavirus fortsætter i en længere periode.

Ældre Sagen opfordrer nu Sundhedsministeriet til at præcisere, hvordan besøgsrestriktionerne på plejehjem skal fortolkes, så de ældre ikke isoleres mere end højst nødvendigt.

"Vi risikerer, at ældre mennesker mister vitale funktioner og får mentale skader. Det kan i værste fald betyde, at de risikerer at dø af andet end coronavirus, eller at de, efter pandemien har lagt sig, har væsentligt forringet funktionsniveau," siger Ældre Sagens direktør, Bjarne Hastrup, til Altinget.

hele historien her.

Radikale vil diskutere genopretningsplan 
De mange ubehagelige konsekvenser ved lukningen af samfundet får nu også De Radikale til at åbne for diskussionen af en fremtidig exitstrategi.

Over for Politiken kræver partiets politiske ordfører, Sofie Carsten Nielsen, at regeringen i højere grad redegør for dens forventninger til de økonomiske konsekvenser, således de svære beslutninger kan træffes på det mest oplyste grundlag.

”Vi er nødt til også at gøre os overvejelserne om, hvor længe vi kan holde til det her. Jeg vil meget gerne se nogle flere tal. Og vores opfordring er, at vi skal i gang med at forhandle en genopretningsplan. Det kan vi lige så godt komme i gang med nu,” siger hun til Politiken.

Læs også

Staten dækker lønudgifter til lærlinge
Lærlinge og elever bliver nu omfattet af den lønkompensationsordning, regeringen har forhandlet på plads med Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA).

Sådan lyder det i en ny bekendtgørelse fra Erhvervsministeriet.

Dermed får virksomheder, der er økonomisk hårdt ramt af covid-19, nu mulighed for at søge om statslig støtte til at dække 90 procent af lønudgifterne til lærlinge og elever.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) skriver i en pressemeddelelse, at hun er "rigtig godt tilfreds" med udvidelsen af ordningen. Læs historien her.

Det sker i dag

  • Klokken 10.00: Folketinget mødes fortsat for at behandle relevant og nødvendig lovgivning. Torsdag vil blandt andet lovforslaget om strafskærpelse for corona-kriminalitet blive førstebehandlet.
  • Klokken 14.00: Flere myndigheder giver en status på situationen med hensyn til coronavirus og covid-19. Det sker ved et pressemøde, som ventes omkring klokken 14.00 i København.
  • Klokken 15.00: EU's stats- og regeringschefer holder videokonference. På dagsordenen er coronavirus-initiativer og tiltag som følge af dette.
  • Klokken 18.00: Europa-Parlamentet holder i dag ekstraordinær samling, hvor parlamentarikerne skal behandle EU-Kommissionens forslag til håndtering af coronaepidemien.
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00